Президентът Румен Радев се срещна с българската общност в Лондон

08:43 | 18 Октомври 2018 г.

Президентът Румен Радев се срещна с българската общност в Лондон

Президентът Румен Радев ще има днес аудиенция при Нейно Величество Елизабет Втора - кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

По-късно през деня българският държавен глава ще изнесе лекция на тема "Предизвикателства за сигурността пред Европа" в "Оксфорд Юниън" - най-голямата общност за дебати на Университета в Оксфорд, основана през 1823 година. Държавният глава ще разговаря и с български студенти, които следват във Великобритания, и с членове на Комитета на "Оксфорд Юниън".
 
"В днешния глобален свят е важно, че вие, с вашата работа и успехи, издигате името на България като страна, в която има хора, на които може да се разчита, почтени, с талант, умения и усет към новото", заяви президентът Румен Радев на среща със сънародниците ни в Лондон снощи. "Мога да ви гарантирам, че вашият успех не е просто ваш личен успех, а преди всичко успех за България", посочи Радев.

Той отбеляза, че българската общност тук е внушителна не само като брой, а и като процент трудова заетост. "Вие разбихте един мит, че българите идват тук, за да се възползват от социални помощи, статистиката показва, че вие давате голяма добавена стойност и принос към икономиката тук", допълни държавният глава.

Той каза, че е внушителна и групата българи, които получават образованието си в британски университети и посочи, че силно вярва, че те ще намерят мотивация да се върнат и да вложат своята енергия и талант за развитието на България. "Защото страната ни има нужда от хора като вас - високо образовани, интелигентни, събрали знания и опит в редица важни области, вие носите не само познание, но и друг модел обществени отношения", отбеляза държавният глава.

Румен Радев коментира и Брекзита. "Вярвам, че ще се намери едно решение, така че вашите права по никакъв начин да не бъдат ощетени - за това има консенсус във всички български институции", заяви президентът.