Обсада на Агенцията по храните заради птичия грип

12:48 | 05 Ноември 2018 г.

Обсада на Агенцията по храните заради птичия грип

Десетки хора са обсадили Агенцията по храните. Гражданите са запълнили тротоарите, които се намират срещу Агенцията,  защото нямат разрешение да протестират пред самия й вход. Става въпрос за производители и животновъди, които протестират заради ситуацията със птичия грип.

В последните две-три седмици се случиха редица събития. Излязоха няколко заповеди, които не целят овладяване на съществуващо или не заболяване на птичи грип, а целят унищожаването на бранша. Поставени сме до стената, нямаме друг избор освен да направим така, че ръководството на БАБХ да започне да работи адекватно и професионално, каза за Канал 3 производителят Борислав Спасов.

"В ситуация на птичи грип законодателството и наредбите, които регулират справянето с такъв вид заболяване, включват няколко неща, като най-важните от тях са: определяне на 3-километрови  предпазни зони и 10-километрови предпазни такива. Идеята е, ако има огнище, около него да не се разпространява това заболяване. В нашия случай имаме излюпени патета в четвъртък, люпилнята се намира в 10-километровата наблюдавана зона, зона от която има определен ред да бъдат извозени малките животни и да бъдат разселени във ферми с 21-дневен карантинен срок. Изобщо има начин как тези патенца да бъдат разселени и да продължат живота си. Вторият начин е породи съображения за биосигурност тези патета да бъдат хуманно евтаназирани. Нищо от тези две неща не се случва", разказа още Спасов.

"Аз като стопанин няма право да унищожа живи животни, патетата стоят без вода, без храна пети ден и умират от страдание", посочи той.

"Във Франция и Унгария производството се увеличава, у нас с мерките на БАБХ производството ще бъде сведено до нула. Ние сме против с компрометирани проби, с проби, които се взимат по порочен начин, най-вероятно манипулирани, това да служи за повод да се унищожава цял бранш, доскоро втори в света", категоричен бе Борислав Спасов.

"Всяко година от последните 15 внасяме в брутния продукт на България над 200 млн.лева. Нашето производство е медала на птицепроизводството в страната, защото нашият гъши дроб е известен в цял свят и се консумира от Франция, Испания, през Белгия до Япония. В един миг цялото това производство, което заема над 10 000 човека, пряко заети ще бъде евтаназирано, погубено в рамките на няколко месеца", каза още той.

Вижте още новини от България и света 

Борислав Спасов се усъмни в пробите, вземани от Българската Агенция по храните. „Искахме контролни проби, които да бъдат общо три – едната да е в лаборатория за изследване, другата да бъде в участъковия лекар, част от структурата на БАБХ и трета проба да бъде оставена при стопанина, за да може да сме сигурни, че това, което излиза от лабораторията е вярното и ако имаме съмнения , то да бъде проверено. Не ни беше позволено. Затова малко по Андрешковски  при поискване на проби сме давали от едно животно 20 кръвни проби, които по много странен начин 10 се оказват положителни, а 10 отрицателни.”

 

гледай на живо

28.02.2020
  • в момента
    Новини
  • 23:15
    Патарински LIVE