Опустошително цунами в Индонезия отне живота на най-малко 220 души

19:39 | 23 Декември 2018 г.

Опустошително цунами в Индонезия отне живота на най-малко 220 души

Приливните вълни са били две. Според данните втората е била с по-голяма сила и дължина. Те удрят индонезийските брегове вечерта без издадено от властите предупреждение. В интернет се появиха кадри от телефоните на хора, които са били на концерт на плажа. на видеата се вижда как вълната връхлита без никакво предупреждение, а хората са пометени за секунди от стихията.

Причина за опустошителното бедствие са подводни свлачища, предизвикани от изригването на вулканът Анак Кракатау. Още в петък той започна да бълва пепел. Облакът бързо се  издигна на 400 метра над планината.  Тази нощ от кратера му започна да излиза и лава. Властите разпоредиха на населението да не се приближава на по-малко от два километра от кратера. Агенцията за управление на бедствията заяви, че високото ниво на морето в резултат на пълнолунието може също да е допринесло за силата на вълните. Спасителни екипи работят в най-засегнатите райони. Те разчистват руините и търсят оцелели. На много места властите откриха временни убежища. Голяма част от хората все още са в стрес от преживяното.

Индонезия е изложена на цунами, тъй като е разположена в Тихоокеанския огнен пръстен, където стават чести земетресения. През септември над 2 000 души загинаха при цунами след земетресения край централния остров Сулавеси. На 26 декември 2004 година огромна вълна причини смъртта на 228 хиляди души в 14 страни, повечето от тях в Индонезия.

 

 

 

гледай на живо

22.05.2019
 • в момента
  Новини
 • 12:20
  Интервю с Наделина Анева
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Патарински LIVE