Българските превозвачи излизат на протест пред европейския парламент

09:31 | 10 Януари 2019 г.

Българските превозвачи излизат на протест пред европейския парламент

Днес Българските превозвачи излизат на протест в Брюксел против пакета „Мобилност”. Очаква се български и румънски камиони да преминат през центъра на белгийската столица. Денят не е избран случайно – днес транспортната комисия на ЕП гласува мерките, предложени от френския президент Еманюел Макрон. Към протестиращите ще се присъединят българските евродепутати и транспортния министър Росен Желязков.

Протестът в Брюксел ще се състои от два лъча- единият е българският - очаква се около 150 камиона да блокират белгийската столица. Вторият лъч ще бъде сформиран от румънци, поляци, латвийци и литовци. Протестът ще бъде първата стъпка от поредица действия, чиято цел е промяна или блокиране на пакета „Мобилност”. Според недоволните,  основният проблем в промените, които ще обсъжда транспортната комисия в ЕП, е задължението водачите да се връщат в страната на регистрация на всеки 3 или 4 седмици.

Това означава, че нашите превозвачи трябва да се приберат до България, без значение дали фирмата има бази в Европа. Друг текст, срещу който протестират българските транспортни фирми е, че заплащането трябва да бъде „равно за един и същи труд, на едно и също място“. Това означава , че шофьорите от България трябва да получават възнаграждение, базирано на  минималната ставка у нас. Ако пакетът бъде одобрен в този си вид, голяма част от българските превозвачи ще бъдат принудени да се пререгистрират в други страни от ЕС. От това ще загуби единствено бюджетът и икономиката на България. Ще бъдат ударени основно компании в Източна Европа, смятат от бранша. Според превозвачите, евродепутатите не са запознати какво ще гласуват, затова протестиращите искат да алармират какви ще са последиците за бранша в развиващите се държави. Българските евродепутати изготвят алтернативни текстове, които ще внесат следващата седмица в ЕП. Те ще търсят подкрепа за блокиране или изменение на законодателните промени, така, че интересите на българските превозвачи да бъдат защитени. ПО-РАНО ТАЗИ  СЕДМИЦА Българското правителство категорично подкрепи исканията на превозвачите. Президентът Румен Радев също застана зад исканията на протестиращите. Транспортният министър Росен Желязков поиска подкрепа от групата на ЕНП за бъдещите действия на българските евродепутати и транспортния бранш. Пряко заетите в транспортната логистика у нас са 150 хиляди българи. От бранша са категорични, че това няма да е единственият протест в Брюксел, защото пактът Мобилност е ключов за българския транспортен бизнес.

 

 

 

 

 

 

гледай на живо

27.01.2020
  • в момента
    Денят на живо с Наделина Анева
  • 23:00
    Новини
  • 23:15
    Патарински LIVE