Как да предпазим от кражба автомобила с безключово запалване?

08:34 | 17 Януари 2019 г.

Как да предпазим от кражба автомобила с безключово запалване?

8 години затвор за кражба на автомобил – това е максималното наказание за подобен тип престъпление, като то може да варира в зависимост от тежестта на деянието и съдебното досие. Най-честият обект на посегателства в последните месеци стават автомобилите с безключово запалване, заради пропуски в системата „keyless go”. За целта крадците използват специализирана техника за разчитане на данни.

Не е нужна магия, за да останем без кола за по-малко от минута. Крадците са измислили нова схема за кражба на луксозни автомобили, използвайки специализирана техника за сканиране на данните от запалващото устройство. Само час след кражбата превозното средство вече е разглобено на части, които моментално се търгуват. Проблемът  е актуален не само у нас. За да научим повече за рисковете при ползване на системата „keyless go” се срещнахме със служител от Главната дирекция „Национална полиция”, който пожела да остане анонимен.

„Определено крие своите рискове и ние с експерти от Европа, включително Германия и Франция, сме обсъждали въпроса. Определено има ръст на този вид престъпления, но не може да се каже, че това е някаква пандемия. Просто престъпниците закупуват специализирана техника, след което се налага да откраднат десетки автомобили, за да си върнат инвестицията, възлизаща на около 30-40 хиляди евро”

В най-честия случай престъпниците действат в групи по двама и атакуват през светлата част на денонощието. А сред локациите, на които най-често се извършват такива грабежи, попадат неохраняемите паркинги или тези  на моловете.

Вижте още новини от България и света 

Голямата застраховка при кражба на луксозен автомобил също се превръща в причина за престъпление. Често се представят фалшиви данни за посегателство над превозното средство, за да се вземе  застрахователната сума. От Главна дирекция „Национална полиция” увериха, че мерки са взети и трудно някой може да се измъкне безнаказан.

 

гледай на живо

22.11.2019
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини