Британски учени: Селфито вреди на интелекта

09:41 | 21 Януари 2019 г.

Британски учени: Селфито вреди на интелекта

Изследване на британски учени доказва, че снимането на себе си, известно като селфи, намалява интелекта и уврежда паметта. Това е второ подобно проучване, след като преди година друго посочи модерният навик и като пристрастяващ. Междувременно и психолози и специалисти по кибер сигурност също не отричат, че селфитата могат да носят опасност.

Когато се снимаш сам твърде много, освен че ще се пристрастиш, може да запълниш паметта си със собствения  си образ до толкова, че да не помниш подробности от случки и места. Така след година, според британските учени, ние може да не помним защо и как сме си направили това селфи, а само образа от него. За психолозите, обаче, вредите са още по-комплексни.

Според киберекспертите  все повечето подрастващи изявяват себе си в Интернет и то на все по-малка възраст. А там, в търсенето на лайкове, се крият още по-сериозни опасности – ранна сексуализация на децата и формирането на опасно за тях самите поведение. 

За да няма пагубен ефект върху живота ни, всички специалисти препоръчват да ограничим до разумен обем присъствието си в мрежата и селфитата. А британските учени предлагат и лесен тест за това дали сме увредени от снимането на собствения си образ. Ако намерим снимка опреди 5 години и гледайки я да се опитаме да си спомните подробностите около заснетото събитие, но нищо не ни идва на ум, те препоръчват спешно да ограничим фотографията и да започнем да тренираме паметта си. 

 

Етикети: селфи , вреди , интелект

гледай на живо

18.08.2019
 • в момента
  Без монтаж
 • 14:45
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  "Имате думата" - избрано