"Бизнес новини" по Канал 3 на 11. 02. 2019г.

19:50 | 11 Февруари 2019 г.

"Бизнес новини" по Канал 3 на 11. 02. 2019г.

Новото поколение вluеtооth ще намира и изгубени вещи

Новото поколение вluеtооth ще намира и изгубени вещи. За всички, които разпознават технологията основно като средство за прехвърляне на данни, най-доброто и неочакваното предстои. Paзpaбoтчицитe вeчe ca нaпpaвили пъpвитe ĸpaчĸи ĸъм нoвaтa Вluеtооth 5.1. А тexнoлoгиятa ще пoзвoлявa освен дa cлyшaтe мyзиĸa и дa cтe cвъpзaни ĸъм дpyги ycтpoйcтвa бeз ĸaбeли, да намирате вещи и дори да се ориентирате в непознати пространства. Bъпpeĸи чe вce oщe инoвaциятa нe e нaпълнo гoтoвa и ще отнеме време дa cтигнe дo cмapтфoнитe и лaптoпитe, oт ĸoмпaниятa пpoизвoдитeл ЅІG paзĸpиxa няĸoи oт нoвитe фyнĸции. Haй-интepecнaтa  ще e нacoчeнoтo нaмиpaнe. To пoзвoлявa нa Вluеtооth 5.1 дa локализира aбcoлютнo тoчното място нa ycтpoйcтвa с които е свързан телефона ви. Зa ayдиo ycтpoйcтвaтa, тoвa oзнaчaвa, чe вaшият cмapтфoн или лaптoп щe мoжe дa ги oтĸpивa c тoчнocт дo caнтимeтpи. Taĸa нямa ĸaĸ дa изгyбитe мaлĸитe си cлyшaлĸи. Hacoчвaнeтo ĸъм изгyбeнaтa вeщ cтaвa блaгoдapeниe нa фyнĸциитe "Аnglе оf Аrrіvаl" и "Аnglе оf Dераrturе" във 5.1 вepcиятa нa тexнoлoгиятa, ĸoитo изпpaщaт и пpиeмaт дaнни зa дaдeн пpeдмeт. Oт ЅІG ĸaзвaт cъщo, чe нacoчeнoтo нaмиpaнe ще мoжe дa ce изпoлзвa и в зaĸpитo пpocтpaнcтвo, нaпpимep мaгaзин, за намирането на  oпpeдeлeни cтoĸи. Фyнĸциятa e нaпълнo пpилoжимa и в мoлoвe или пъĸ пapĸoвe, а изpaзxoдвa и пo-мaлĸo бaтepия oт GРЅ нaвигaциятa. Дpyгa нoвocт e че ще мoжe дa изпoлзвaтe cмapтфoнa cи ĸaтo пocpeдниĸ, зa дa пpexвъpлитe дaнни между няколко устройства.  

Франция глобява с над 12 милиона евро Еърбиендби за непозволена реклама

Франция глобява с над 12 милиона евро Еърбиендби за непозволена реклама. Париж обвинява платформата за настаняване на туристи че е включила в сайта си 1000 нерегистрирани апартамента, като всяко незаконно включване се наказва с отделна глоба от 12 500 евро.Страната съди компанията и за отдаване под наем на частни жилища в нарушение на местните закони. А общата сметка за плащане ще надхвърли  12,5 милиона евро заяви в интервю кметът на Париж Ан Идалго.Според френския закон собствениците на жилища в Париж могат да отдават имотите си за краткосрочен наем до 120 дни в годината. Рекламите трябва да включват регистрационен номер, за да се помогне на властите да следят дали наемите не са по-дълги. Оказва се, обаче, че компанията не е спазила тези изисквания. Незаконното туристическо настаняване води до повишаване на наемите и причинява неприятности на жителите, смятат пък властите. „Достатъчно! Реших да потърся отговорност от тези сайтове“, написа в Twitter Ан Идалго. Проблемни са собствениците, които отдават целогодишно апартаменти, без да се регистрират, написа тя, определяйки платформата  като "съучастници" в този процес. Airbnb отрече твърденията и каза, че отдаващите жилища в Париж са наясно с регистрационния процес. „На мнение сме обаче, че правилата в града, които засягат всеки пети парижанин, са неефективни и в разрез с европейските разпоредби“, посочва компанията в съобщение. Франция е вторият по големина пазар за Airbnb след САЩ. Париж е един от най-посещаваните градове в света и е най-големият единичен пазар за компанията с около 65 000 жилища. Основана през 2008 г. в Сан Франциско, Airbnb среща хората, които желаят да наемат временно жилище, със своите временни хазяи чрез уебсайт.

Adidas и Gucci изтеглят свои стоки след обвинения в расизъм

Adidas и Gucci изтеглят свои стоки след обвинения в расизъм. Компаниите за спортни и луксозни стоки спират от продажби свои продукти определени масово от потребителите като скандални и обидни. Adidas изтегля от пазара чисто бели маратонки, част от линия продукти, създадени в чест на „Месеца на афроамериканската история“ . Парадоксално на замисъла си моделът вдъхновен от Харлемския ренесанс през 20-те и 30-те години обиди чернокожите със снежно белия си цвят и надписа „освободи се от оковите” . Маратонките бяха подложени на огромни критики в социалните мрежи и компанията ги изтегли от пазара. „Гучи” попаднаха в още по-сложна ситуация заради модел черен плетен пуловер, чиято яка може да се вдига и да покрива долната част на лицето. В нея има и отвор за устата, ограден дебело с червено. Моделът обаче доста наподобява т.нар. „блекфейс” – театрален грим, използван в миналото от бели актьори, за да окарикатуряват чернокожи. Актьорите се намазвали в черно и се гримирали с големи червени устни. Пуловерът на „Гучи”  бе част от линия скиорско облекло, което се предлага в различни модели и комбинации. От компанията обаче веднага изтеглиха критикувания модел, поднесоха извинения и заявиха, че са си взели поуки. Двата бранда са част от дълга поредица подобни случаи в последните години. Под прицел наскоро попадна и „Долче и Габана” заради рекламно видео с азиатка, която се опитва да яде различни храни, като пица и спагети, но с традиционните китайски пръчици за хранене. Рекламата веднага предизвика остри реакции, че се подиграва с китайското достойнство и се опитва да вменява стереотипи.

Масачузетския технологичен институт показа свръх прецизен робот

Масачузетския технологичен институт показа свръх прецизен робот. Дори най-пъргавите играчи на Jenga не биха могли да се сравнят с машината,  построена от инженери на учебното заведение. Популярната по целия свят игра включва участници, които се опитват да избегнат падането на кула от малки дървени парчета, наредени високо, като всеки следващ трябва да премахва по едно от тях. Роботът използва захващащо устройство със сензори за сила на захвата, камера за наблюдение и външна камера, за да види и усети кой блок Jenga може да бъде отстранен, без това да застрашава стабилността на кулата. Видео за сайта на списание Science Robotics, показва способността на робота да намира най-добрия начин за изпълнение на задачата . Машината комбинира повече от успешно визуални и тактилни способности , които позволяват перфектно физическо взаимодействие, невъзможно за човешката ръка. Екипът казва, че система за обучение на допир, която са разработили, може да бъде използвана в приложения извън играта. В реални задачи, които изискват внимателно физическо взаимодействие, включително отделяне на дребни рециклируеми обекти от депото за отпадъци или сглобяване на потребителски продукти, робо ръката може да бъде многокатно по-ефективна от човешката, смятат учените.   

БДЖ показва на живо в сайта си навреме ли пристигат влаковете

БДЖ показва на живо в сайта си навреме ли пристигат влаковете. Новото информационно обслужване вече е факт, а информацията за движението на мотрисите се обновява в реално време. За целта е разработена нова функция в официалната страница на държавната железница.Специален линк насочва потребителите към информация за движението на влаковете в цялата страна. Услугата е достъпна чрез активния бутон LIVE електронно табло, който се намира в началната страница на дружеството. При въвеждане на конкретна гара всеки потребител може да проследи има ли закъснение на интересуващия го влак, с колко минути и кога се очаква да пристигне или замине от съответната гара. Новата функция е осъвременен вариант на вече съществуващата такава за електронни табла. Сега обаче е въведена актуална  информация за всички гари и за движението на влаковете. Опцията е достъпна и от мобилни телефони, като на практика пресъздава това, което пътниците виждат на таблата на самата гара. В специалната секция на сайта на бдж се виждат номера на влака, направлението, коловоза на който пристига, заложеният час на пристигане и евентуалното закъснение. Опцията е достъпна и за заминаващите влакове.

Етикети: бизнес новини

гледай на живо

18.08.2019
 • в момента
  Новини
 • 00:15
  Документален филм на Канал 3
 • 01:00
  Новини
 • 01:30
  Повторения