Преговорите за F-16 във Вашингтон приключиха

11:29 | 10 Май 2019 г.

Преговорите за F-16 във Вашингтон приключиха

Очаква се българската делегация, която води преговорите за Ф16 във Вашингтон, да се завърне у нас. Тя е водена от заместник – министърът на отбраната Атанас Запрянов. В края  на преговорите днес трябва да е готово предварителното споразумение за закупуването на 8 нови изтребителя ф16 за българските военновъздушни сили.

Във Вашингтон екипът трябваше да уточни детайлите по начина на плащане на новите самолети за бойната ни авиация, както и цената им. Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще бъде поставен и въпросът за изплащане на самолетите на вноски.

В средата на януари депутатите решиха, че преговорния екип може да излезе извън зададената финансова рамка от 1,8 млрд. лева.  Миналата  седмица  премиерът Бойко Борисов заяви, че ще настоява 10% от сумата, която ще бъде платена за новите изтребители да се върне под формата на инвестиции в България  и да отидат за новото военно училище в Долна Митрополия.

Според заместник – министърът на отбраната Атанас Запрянов,  през юни се очаква финален проект на договора за Ф16. Така сделката за новите бойни самолети може да бъде ратифицирана от българския парламент преди лятната му ваканция. Според параметрите и изискванията от компанията – необходимото време за доставка на готовите изтребители е 36 месеца. Това означава, че новите самолети  ще могат да се използват от българската армия най-рано през 2022г.

 

 

Етикети: преговори , F-16

гледай на живо

22.02.2020
 • в момента
  "Спорт в обектива" – избрано
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Букмейкър
 • 12:30
  Другото лице