С 10% се е увеличил приемът на полицаи и пожарникари в МВР

10:33 | 21 Май 2019 г.

С 10% се е увеличил приемът на полицаи и пожарникари в МВР

С 10 процента се увеличава приемът за полицаи и пожарникари в Академията на МВР за новата учебна година. Огромният интерес към висшето училище е както заради модерната материална база, така и заради липсата на такси за обучение и осигурена работа след завършването. Това съобщи за Канал 3 заместник-ректорът на висшето училище комисар доц.Валентин Чочев.

155 курсанти редовно обучение ще бъдат приети тази година в двата факултета на академията на МВР – факултет "Полиция” и факултет "Пожарна безопасност и защита на населението”. През последните години академията има водещо място в рейтинговата система на висшите училища и е номер едно в професионално направление "Национална сигурност”.

"Тази година се увеличава приемът в Академията на МВР, защото такова е изискването на основните потребители на кадри, а това за главните дирекции и основните структури в МВР. Искането за увеличаване на приема е свързано и с по-качественото обучение, което предлагаме, с изцяло обновена и подобрена материална база, в която е засилена практическата подготовка на курсантите”, каза още комисар доц. Чочев.

През последните години за едно място в академията на МВР обикновено се борят между 30-40 кандидати. Тази година се очаква напливът да бъде още по-голям. Това обаче е добре, защото могат да се подберат най-качестветните и подходящи кадри. Задължителни са три условия – да са български граждани, да не са осъждани и да ни са по-възрастни от 35 години.

Има ли изискване тук, както например в Германия, момчетата и момичетата да са по-високи от 163 сантиметра? "Не, нямаме изисквания за минимален ръст, но кандидатите трябва да покрият определени показатели за физическа подготовка при бягане в 800 м, бягане в осморка, за мъжете лицеви опори, за момичетата коремни преси, както и скок от място. Освен това курсантите преминават и психологичен подбор, който включва попълване на тест за интелигентност и психо-диагностично интервю”, казва още доц.Чочев. Няма проблем, ако кандидат-курсантите имат татуировки, стига те да не са на видими места, когато носят униформата.

Вижте още новини от България и света

На територията на учебния полигон на академията има изградени учебни зали, както и специални помещения за тактически действия по учебните дисциплини, в които могат да се разиграват различни ситуации. Кампанията за прием на документи приключва на 4 юни. Документи се подават в областните дирекции на МВР и в столичната дирекция на полицията.

гледай на живо

15.09.2019
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:15
  "Спорт в обектива" - извънредно
 • 23:00
  Новини