Нови по-сериозни изисквания за храната в детските градини

08:44 | 13 Юни 2019 г.

Нови по-сериозни изисквания за храната в детските градини

Нови по-сериозни изисквания за храната в детските градини. Децата ще приемат по-малко калории, защото съвременните малчугани се движат по-малко. Ограничава се консумацията на сол, захар, мазнини и зърнени храни. Промените са заложени в нова наредба, която е пусната за обществено обсъждане от здравното министерство.  

Новите изисквания предвиждат  храната за децата да е с около 200 калории по-малко на ден. И докато преди се допускаше консумация на пържено до два пъти седмично, то вече ще е абсолютно забранено. В списъка с недопустимите храни са любимите на децата  вафли, бонбони, шоколади и торти. За сметка на това децата трябва да ядат най-малко три вида пресни зеленчуци и плодове седмично. А месото, което им се предлага ще е само прясно и незамразявано. Намалява се приемът на хляб и зърнените храни, но се увеличава приема на белтъчини и млечни продукти. От  столичната 79-та детска градина "Слънчице” не са изненадани от новите изисквания и изцяло подкрепят промените. При тях децата и сега се хранят при подобни правила.

А в тази детска градина менюто за седмицата се изготвя от медицинската сестра, която е и диетолог. Тук отдавна няма нито пържено, нито вафли и меденки. Децата задължително ядат салата и плодове.

За готвачите най-важно е децата да са щастливи и сити. Доволни от здравословната храна са и родителите.

Вижте още новини от България и света 

За да привлекат интереса на децата към здравословното хранене, в детското заведение са си направили и собствена градина. В нея децата сами отглеждат различни зеленчуци, които после влизат в менюто им.


 

гледай на живо

27.02.2020
 • в момента
  Новини
 • 13:15
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Топ шоп