"Пулс" на 11.07.2020г: Да се погримижим за венозното здраве


"Пулс" на 11.07.2020г: Да се погримижим за венозното здраве

Лятото е времето, когато най-отчетливо си напомняме, че ако сме пропуснали да се погрижим за венозното си здраве, бързо трябва да наваксаме. В здравното предаване на Канал 3, „Пулс“ гостува д-р Марио Станкев, съдов хирург.

„Нашата практика показва, че не се грижим адекватно за нашето венозно здраве. Само 80% от пациентите, които посещават специалист, за първи път се докосват до тях, т.е., до този момент те не са взимали отношение към това свое заболяване“, обясни той.

„Може би трябва да започнем от профилактиката, която е много важно. Това е едно много тежко, хронично, прогресивно заболяване, което недиагностицирано навреме води до много сериозни последствия. Понякога може да завърши и фатално. То минава през различни стадии, през които се диагностицира по различен начин. Много е важно да се постави акцента, върху ранно поставената диагноза, когато не са се проявили основните признаци на заболяването, разширените вени, промените по кожата, оттоците, а само оплакванията вечерно време, тежест в краката, болки, парестезии, нощни крампи или чувство на тежест в долните крайници. Тогава е хубаво човек да се обърне към съдов хирург.“, обясни д-р Марио Станкев.