"Беновска пита" на 12.07.2020г: Гост е д-р Марин Пенков, УМБАЛ "Св. Иван Рилски"


"Беновска пита" на 12.07.2020г: Гост е д-р Марин Пенков, УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Учудва ме това, което се случва предвид увеличаването на случаите на коронавирус в България да се отворят дискотеките, но хората които го правят може би знаят повече от нас. Това съобщи в предаването на Канал 3 "Беновкса пита" д-р Марин Пенков, началник на Отделението по образна диагностика на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Отеделението разполага с един от най-модерните ядрено магнитни резонанси. "Тази машина е с най-висок клас, мислеше се за профила на болницата и как най-полезни бихме могли да бъдем на пациентите си, не просто да закупуваме някаква машина. Тя диагностицира всеки човешки орган, като изключим белия дроб, но и върху това се работи.", посочи той. 

"Според мен това е естествена връзка напред в нашата специалност. Всяка седмица при нас се водят лекции за специализантите, които и те самите водят. Надявам се и в бъдещ план това да се промени.", каза д-р Пенков. 

 

"Личните лекари нямат право да издават направления за ядрено магнитен резонанс, те те изпращат при лекар специалист, който да работи със здравната каса и ти дава направление ако има такова. Проблема е, че бройката направления са достаъчно но се разходва неправилно. Тъй като се поставяме нещата така, всеки може да ползва тези направления, независимо с какви качества дава.  Например, ако аз имам една много лоша трета ръка машина, някакви познания и достатъчно документи, касата ще сключи договор с мен, но диагностиката няма да е качествена. След това вие веднъж използвайки своето направление имайки нужда да отиде при някой, който си разбира от работата, вече няма да имате възможност за второ направление. Там се крият проблемите при нас, да се поставят условията кой и какво качество предлага и тогава според мен ще има достатъчно направления. Министерство на здравето прие новия ни стандарт за образна диагностика, който точно в тази насока работи, не колко машини имаш, а колко качествени са те. Все още е малко неясно кой ще упражни върху това нещо.Имаме една инициатива за създаване на гайдуайни за добра медицинска практика. В момента в който министерството ги подпише , тогава те биха станали ефективни." обясни докторът.