Боряна Димитрова: Най-големият проблем е в ограничените възможности на служебното правителство


Боряна Димитрова: Най-големият проблем е в ограничените възможности на служебното правителство

Най-големият проблем е не просто дали има страх от президента, проблемът е в доста ограничените възможности на евентуалното служебното правителство. Дори без значение от кого е номинирано, то представлява риск. Това съобщи социологът Боряна Димитрова в предаването на Канал 3 „ Денят на живо с Наделина Анева“. 

 „Странно беше днешното събитие. Лично аз бих казала повече неща, които не се случиха, отколкото тези, които се случиха. Събитието беше обявено само ден два преди това и имаше очакване за едни по-ясни стъпки за това как Борисов вижда тази партия не само до края на мандата, но и като партия. Доста объркващо беше изявлението на премиера. Свикването на толкова голям и висок форум е твърде разочароващо бих казала и за симпатизантите на тази партия.“, обясни социологът. 

„Ситуацията и нагласите са много динамични спрямо евентуалните предсрочни избори. Последните анализи на Алфа Рисърч показват: Топи се доверието спрямо ГЕРБ с 7% и БСП с някъде толкова 7.5% процента, което нарежда партиите до тази на Слави Трифонов, който си стои на 10 %. Въпреки това с 14 на сто ГЕРБ си остават водеща партия. Наблюдава се и известен ръст при „Демократична България“, които са на 6%. Едва 39 % от хората искат предсрочни избори. За разлика от предишни години обаче, когато са сваляни правителства, сега няма яснота към потенциална управляваща политическа партия.“, съобщи  Боряна Димитрова. 

От своя страна политологът доц. Антоний Гълъбов съобщи: 

"За втори път Борисов казва, че е готов да се оттегли в името на завършването на пълен мандат. Всички наши страни и в ЕС и извън ЕС са изправени пред голяма доза на несигурността. Това, което трябва да се укрепва са институциите и е много важно да се работи усилено в тази посока и у нас."

"Без всякакво съмнение това, което се наблюдава в симпатизантите на ГЕРБ е нарастващо напрежение. Това беше и задачата на Борисов, да им даде кураж. Много важно беше посланието, че този лидер е готов да се оттегли в името на това да бъде завършен този мандат"., подчерта отново Гълъбов.