Помпео тръгва на обиколка в Източна Европа


Помпео тръгва на обиколка в Източна Европа

Първо посещение на американския държавен секретар в Източна Европа. Днес започва петдневна обиколка на Майк Помпео на Стария континент, която ще приключи в Полша. Сред важните въпроси, които ще обсъди там са драстичното свиване на американските войски в Германия и въпроса за енергийната зависимост на Европа от Русия.

Обиколката ще отведе Помпейо също в Чехия, Словения и Австрия, където се предвижда той да призове съюзниците на САЩ да се отдръпнат от китайския телекомуникационен гигант "Хуавей", световен лидер в доставките на 5G мрежи.  Визитата в Словения ще е първото посещение в страната на американски първи американски дипломат от 2001 г.; Помпейо се очаква, между другото, да подпише там споразумение за 5G.

В Чехия пък се предвижда той да посети Пилзен за възпоменателна церемония във връзка с освобождаването на Западна Бохемия от войските на американския генерал Джордж Патън през 1945 г. Там, графикът на първия дипломат на САЩ включва и среща, която се очертава напрегната - с президента на Чехия Милош Земан, известен с проруските и прокитайските си възгледи.