"Денят на живо"с гост Капитан Стефан Стефанов, пилот и ръководител в Института за въздушен транспорт


"Денят на живо"с гост Капитан Стефан Стефанов, пилот и ръководител в Института за въздушен транспорт

Полетите намаляха много покрай кризата от коронавирус. В момента трафика е ориентиран по-скоро към българи, които са били на почивка в България, които се прибират към Америка, Европа, където работят. Към България е по-слабо натоварването. Това съобщи в предаването на Канал 3 "Денят на живо с Наделина Анева", Капитан Стефан Стефанов, пилот и ръководител обучения в Института за въздушен транспорт.

"Според данните, с 85% е намален пътникопотока. Очаква се тази година, превозните пътници да са около 60%. Очаква се тази година авиокомпаниите да изгубят 84,3 млрд. долара тази година. Това ще се отрази и на заетостта на пилотите.", отбеляза Стефанов. 

"Много пилоти в момента са на улицата, вече чух че има такива сред тях, които карат автобуси, чух за колега, който кара багер. Просто трябва да се оцелее по някакъв начин. В такава криза, приятно впечатление прави, че дори и такива пилоти, които са без работа, плащат немалки суми от собствения си джоб, за да поддържат квалификацията си. Не знам дали знаете, но ако един пилот не е изпълнил три излитания и три кацания през последните 90 дни, той няма право да вози пътници.", допълни капитан Стефан Стефанов.