Сергей Станишев: Водил съм най-много битки с Борисов, което не изключва да има един добър тон (ВИДЕО)

Малко смешно е да се внушава, че аз съм колаборационист с него, каза президентът на ПЕС пред Беновска

Източник: Канал 3

Аз критикувам Борисов и е малко смешно, едва ли не, да се внушава, че аз съм колаборационист с Борисов, защото всички знаят в България кой е водил най-много политически битки с Борисов! Това обаче не означава, че не може да има един добър тон. Аз съм убеден, че когато в тази ситуация, която се разигра, огромна част от българите, когато чуха, че името на един българин (на Станишев - бел. ред.) се предлага от Съвета за президент на ЕП и че българският премиер е казал – "да, подкрепям" – ами че така се прави! Това заяви в "Беновска пита" Сергей Станишев, президент на ПЕС, по повод декларацията на БСП срещу оценката му за Борисов като "държавник".
 
Сергей Станишев подчерта, че за него визионерството е най-важно, изобщо думата лидер означава някой, който е способен да води, а да води означава не просто да следваш някакви настроения на обществото, защото настроенията на обществото са колебливи. Това означава лидер. "Отговорете ми конкретно за Корнелия Нинова!”, настоя водещата Илиана Беновска. Станишев призна, че е изненадан, изглежда му дребнаво, тъй като в същото това свое участие на което се основава позицията, огласена като позиция на ИБ, той казва, че България е най-бедната страна и критикува политиката на Борисов, с когото си остават опоненти.
 
Предизвикан от водещата да убеди зрителите на Канал 3, че не е колаборационист, както го обвинява Нинова, Станишев отвърна: "Аз няма нужда да убеждавам никого в нищо, защото не чувствам такава необходимост!”.
 
Ето и другите теми, засегнати в интервюто на Сергей Станишев в "Беновска пита".
 
Европейските избори и конституирането на новите институции на ЕС
 
"Дадохте много интервюта, защото имахте много информационни поводи около Вас и около ЕП, ЕК, ЕС, какво затаихте или не успяхте да кажете?”, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че никога не може да се каже всичко, защото последните седмици са били изключително динамични и напрегнати в Брюксел във всички преговори, които са се водили и най-вече за това кой ще бъде председател на следващата ЕК. "И между другото искам да кажа, че хората не трябва да се поддават на тези интерпретации – "А, тук 3 пъти Съветът се събира, пазарлъци грозни!”. Да, във всички политически преговори има елемент на пазарлък от гледна точка на политически баланси. Но всъщност балансите бяха много повече, трябваше да се гарантират баланси между политическите семейства в Европа, между регионите в Европа и баланса мъже – жени!”, обясни той.
 
"Веднага да Ви прекъсна, нали имаше шпиценкандидати, които се явяваха пред хората като флагмани на определената политическа сила, тези баланси не трябваше ли да бъдат договорени предварително?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не е така. Той обясни, че политическото семейство на социалистите е държало  докрай да се спази този принцип, защото това разбиране е гласувано с резолюции на конгрес на ПЕС при това с много ясна интерпретация какво означава това. ПЕС приемат председателят да бъде именно от този кръг хора, които са участвали пряко в надпреварата, за които европейските граждани са чули какви са им позициите, какви са им вижданията за Европа. Но също така те настояват това да бъде човек, който може да събере най-много мнозинство в ЕП, следвайки принципите на демокрацията, защото така е записано и в правилата на ЕС, че Съветът предлага кандидат за президент на ЕК, отчитайки резултатите от изборите. А резултатите от изборите не са просто кой е пристигнал първи, кой е пристигнал втори, кой е пристигнал трети в състезанието, а това какво мнозинство може да се формира. „Това беше нашата позиция през всички тези седмици и тук трябва да кажа, че семейството показа много голямо единодействие и имаше много добра координация. Но за съжаление се случи нещо различно!”, категоричен бе президентът на ПЕС.
 
"Кой всъщност причини тези дебати – старото ръководство на ЕК, на ЕП, на Съвета на Европа, така ли да го разбираме?”, попита водещата Илиана Беновска. Станишевотговори, че случилото се е много лош знак към европейските граждани. Той продължи, че месеци наред европейските политически семейства са обявили своите кандидати, те са водили телевизионни дебати и накрая са гласували рекорден брой хора. 51% не е имало от десетилетия. "Излязоха много европейци именно с това очакване и дадоха своя глас, едни за ЕНП, други за социалисти, трети за либерали и т.н. И изведнъж Европейският съвет им казва  - в крайна сметка това няма значение, ние Съветът ще си решим както ние си знаем зад закрити врати. Това за мен най-много налива вода в мелницата на евроскептиците. И тук много негативна роля изиграха няколко фактора. Единият от тях беше Орбан, който успя да организира Вишеградската група на всяка цена за него беше да се блокира кандидатурата на Тимерманс, тъй като той беше комисарят, който водеше битки и в Унгария, и в Полша за върховенството на закона, което е фундаментален европейски принцип. И се оказа, че когато човек защитава европейски ценности, опитва се да защити независимостта на съдебната система, изобщо демократични принципи, след това го наказват. И това за мен е неприемливо!”, категоричен беше Станишев.
 
"Да, но Орбан не остана сам, придружиха го освен Вишеградската четворка и Италия!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това за Вишеградската четворка не е изцяло вярно, защото самият той е провел разговори и със словашкия премиер заедно с Тимерманс и е убеден, че при гласуване той в крайна сметка щеше да подкрепи Тимерманс. „И тук има още един важен момент, в понеделник на Европейския съвет беше много близо до събиране на нужното мнозинство в подкрепа на Тимерманс. В този момент Доналд Туск, тук мога да кажа моето мнение като председател на Съвета, не си свърши коректно работата, защото той е задължен да посредничи, да бъде медиатор между различните гледни точки! Според мен той изцяло игра в подкрепа на интересите на ЕНП!”, заяви президентът на ПЕС.
 
"Вие какво очаквате, няма да играе за ПЕС?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори: „Аз очаквам той да си изпълнява институционалните функции, за които той е избран от целия Съвет, в който ЕНП имат 1/3, ПЕС имат 1/3 и либералите имат 1/3, приблизително, плюс има няколко премиери, които не са членове на тези основни семейства. Това е негово задължение. Той според мен не го спази коректно. Затова този резултат не може да бъде удовлетворяващ, защото нито регионалните баланси ги има, нито политическите баланси ги има и в крайна сметка кое беше най-важното за нас през последната година, когато започнахме първо процеса за номинации на наш общ кандидат!”.
 
 
Сергей Станишев заяви, че ЕНП управлява от 20 години и е имало уникален шанс за промяна. Водещата отбеляза, че все пак ЕНП са печелили изборите. Събеседникът й отговори, че резултатът на ПЕС е бил доста по-силен от очаквания. Преди година е имало прогнози, че ПЕС ще има 100 евродепутати. В началото на годината се е говорело за 120-130. А ПЕС са постигнали 155 евродепутати като семейство и разликата между тях и ЕНП е съвсем преодолима. И тук опираме пак до парламентарния принцип за това кой може да формира мнозинство. „Ако беше даден шанс на парламента да се избира между Тимерманс и Вебер, кандидатите на ПЕС и на ЕНП, аз съм сигурен, че Тимерманс щеше да получи по-голяма подкрепа, знаейки позициите в различните групи, знаейки позициите в ЕП. И освен това, което е важно, тъй като имаше справедлив упрек от хората и от медиите, че не се чу изобщо спор за политика, така го направиха в Съвета. Но нашето водещо начало и принцип беше – ние подкрепяме Тимерманс не само, защото е наш, а защото всички признават, че той единствен от всички обсъждани кандидати има ясна концепция, ясен политически дневен ред, освен личните много силни качества и познаване на работата на ЕК. Затова сега се оказахме в нелепата ситуация всички в европейските институции да си повтарят името на кандидата, защото първо не я познават, г-жа Урсула фон дер Лайен. Второ, никой не знае какви са нейните виждания за Европа в този критичен момент. И аз си мисля, че поне някои ръководители на държави не искаха да има силен президент на ЕК. Искаха да бъде по-слаб, с недостатъчно познаване на работата, за да зависи най-вече от Берлин и от Париж!”, категоричен бе президентът на ПЕС.
 
"Не е ли известно вманиачаване, извинете, не ми отива сигурно като жена да го кажа, но за мен е политически несъстоятелно – ние търсим баланс жени – мъже, не знам какво си, това е обща тенденция, която се налага не само в Европа, но и в света. Дори и в България се пренася механично. Не е ли по-добре да търсим лидери, визионери, били те в пола или в панталон?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че разбира се най-важни са личните качества, но от години жените са били пренебрегвани, затова в момента тенденцията за равнопоставеност е много силна и тя е присъща за социалистите.
 
Намаляването на субсидиите на партиите на 1 лев за получен действителен глас
 
Сергей Станишев обясни, че е получил писмо от Корнелия Нинова по въпроса за гласуването на партийните субсидии и изцяло подкрепя позицията на БСП. Той продължи, че това решение е вредно за българската демокрация, нездравословно за политическата система, отваря път бизнесът да си напазарува партии и да прокарва интереси много брутално и директно. И освен всичко останало в навечерието на местните избори това поставя опозицията на колене, защото БСП остава без пари, трябва да връща 4,5 – 5 милиона в бюджета и трябва да прави избори. Това изглежда като опит да се спечелят служебно изборите. Водещата попита своя събеседник защо не се е обадил на премиера и не си е казал мнението. Той отвърна, че може да го направи. Беновска отговори, че вече е късно, защото законът е гласуван. Станишев заяви, че в България често гласувани закони се променят след нареждане на премиера до мнозинството.
 
"Ами, знаете ли какъв е верният отговор? Направете си премиер, Корнелия Нинова да осъществи мечтата си да стане министър-председател!”, заяви водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Не е тук въпросът, тук подвеждате не мен, а зрителите, защото става въпрос за принцип. Аз винаги съм отстоявал разбирането, че най-почтеното към хората е партиите да бъдат финансирани публично със сериозен контрол, за да отстояват своите платформи  и интересите на хората, които гласуват за тях, а не да изпадат в зависимости по принуда, а не по добра воля, защото всяко едно политическо събитие изисква пари!”. Водещата отбеляза, че никой не я е питал дали е съгласна субсидиите на партиите да се използват за партийни телевизии.Президентът на ПЕС отговори, че всяка партия сама решава как да изразходва субсидията си, а ако хората не харесват начина, по който го прави, това ще проличи на следващите избори.
 
Сергей Станишев заяви категорично, че партията ще оцелее и без субсидия и припомни, че преди години в най-трудния за БСП момент е работил 2 години за НС без заплата. „Но тогава ви помагаха олигарси, Николай Банев каза, че ви е помагал!”, подчерта водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не знае за такова нещо. „Но, Николай Банев го заяви, че е давал пари по времето на Първанов!”, подчерта водещата. президентът на ПЕС заяви, че ако има такива съмнения, въпросите трябва да бъдат задавани не към него, а към тогавашния председател на партията Първанов.
 
Опозиционното поведение на БСП
 
Сергей Станишев заяви, че БСП трябва да има наистина опозиционно поведение и да фокусирана върху реалните проблеми на хората. Преди няколко дни например е имало много остър протест в болницата във Видин. Там е трябвало да бъде ИБ на БСП и в този момент да казва какви предложения прави за здравеопазването, защото това е отворена рана за обществото и за всеки един българин. Има и доста други неща, които се случват ежедневно.
 
 "Оказва се обаче, че флагманът в здравеопазването на БСП, проф. Михайлов, има две обвинения!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това не означава нищо, защото и той самият е имал преди време повдигнати обвинения.„Въпросът е друг, опозиционността, когато е необходимо, и рязката опозиционност, е естествено за една опозиция нещо. Тя трябва да сочи дефектите на управлението, да го атакува и по този начин да печели доверие. Но, искам да Ви кажа друго, това е само първата фаза, за да бъдеш припознат като алтернатива е нужно да минеш на друго ниво, да предлагаш решенията, които са убедителни и да изглеждаш също така като политическа сила, която е вътрешно единна, стабилна и предвидима!”, категоричен бе той.
 
В какво са близки с Борисов като политици и по какво се различават?
 
"В какво сте близки с Борисов като държавници и политици, Вие, от международен ранг, той от български, балкански ранг вече 10 години, пък защо не и от международен, също. И в какво сте непримирими? Едро ми го кажете!”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че са близки по всички въпроси, които касаят българският национален интерес. И го е доказвал нееднократно на европейско ниво. Такива са членството ни в Шенген, членството ни в еврозоната, изобщо участието ни като пълноправен, интегриран член в ядрото на ЕС, а не в периферията.
 
"За Истанбулската конвенция обаче се разминахте!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че Борисов първоначално я е подкрепил, но след това се е отдръпнал по конюнктурни съображения. „Променил си е мнението! Нарочно Ви закачам, защото това също е болна тема на БСП. Продължете в какво сте близки с Борисов?”, продължи водещата. Президентът на ПЕС заяви, че близки позиции имат и по пакета „Мобилност II”, касаеш българския транспорт. „И по всички неща, които съм показал в миналия ЕП, че сме работили добре с колегите и от ВМРО, и от ДПС, и от ГЕРБ, когато опре до българския национален интерес. И по въпроса за Западните Балкани и тяхната интеграция в ЕС, това също е от български национален интерес. По отношение защита на българите в чужбина. Мога да изреждам още много неща. Това, обаче, не променя нашите различия за това как се управлява днес България, защото все повече е една тенденция цялата власт, политическа - което е нормално, когато си спечелил избори - но и икономическа, обществена да се концентрира в ръцете на една политическа сила. Това е една тенденция, която не е здравословна!”, категоричен беше Сергей Станишев.
 
"Борисов предложи на Корнелия Нинова да стане председател на Народното събрание и честно казано, много хора възприеха това като подадена ръка!”, припомни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че реалностите са такива, че ГЕРБ - стъпка по стъпка - се превръща в партия-държава. „Те ще излязат виновни, че печелят изборите ли?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишевотговори, че печеленето на изборите е много специфично, наред с обществената подкрепа има и друг механизъм. ГЕРБ са много добре смазана машина, която съчетава власт и изборни резултати и това е свързано с партийни назначния в държавната администрация. Водещата отбеляза, че и по времето на БСП е било така. Президентът на ПЕС не се съгласи и подчерта, че самият той, като министър-председател, не е правил никакви промени в администрацията на МС, защото трябва да има държавна администрация, която, ако си върши добре работата, не трябва да бъде сменяна. Освен това, според него, именно хората, които са свързани или симпатизират на БСП, са били най-често жертва на уволнения по политически причини.
 
Сергей Станишев заяви, че друго голямо различие между неговото управление и това на ГЕРБ е, че сегашното правителство на Борисов не прави никакви реформи, а просто се опитва да сваля напрежението като раздава пари на парче. „Добре, Вие ако бяхте министър-председател, какви реформи щяхте да правите?”, попита водещатаИлиана Беновска. Събеседникът й отговори, че сегашното правителство няма концепция в нито една сфера за нещо, което да реши фундаментален проблем - било то в образованието, било то в здравеопазването, всичко е кърпеж и това е най-голямата слабост и най-голямото му различие със сегашното управление.
 
"Визия за България”. Може ли БСП да бъде алтернатива на статуквото и да спечели местните избори?
 
"Добре, но кажете конкретно, не се заяждам, ако Вие сте министър-председател, кажете, където се чувствате сигурен – в здравеопазването, в образованието, нещо конкретно, което смятате, че трябва да бъде направено?”, попита отново водещата. Сергей Станишев заяви, че БСП е направила една добра стъпка с „Визия за България”. Там има посочване на редица проблеми и има добри решения за част от проблемите. „Веднага да Ви кажа - нямаше финансови разчети. Аз много мечти имам в главата си, но нямам пари да ги осъществя!”, заяви водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това е визия, която е дългосрочна, визия каква България искаме да видим реално след 20 години. Тя обаче трябва да бъде уплътнена с конкретна управленска програма, която да се представи пред обществото с различни дебати с различни съсловия. Водещата попита защо няма такава програма. Гостът й отговори, че това не е въпрос към него. „Това е най-важната политическа задача пред БСП - да се представят такива конкретни решения в различни сфери, защото моето ясно усещане е, че хората в голямата си част се оглеждат за алтернатива в момента, те не харесват статуквото!”, категоричен бе Станишев.
 
"Те хората никога не са доволни!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. „Недейте да се държите като адвокат на правителството!”, отвърна Сергей Станишев. „Не се държа като адвокат! Помните ли Тодор Живков? Не бяха доволни! А, после, взеха да жалят за него!”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че такава е човешката природа.
 
Сергей Станишев заяви, че има реално недоволство от състоянието и развитието на страната. По-точно липсата на ясна посока. Затова следващата стъпка за БСП, наистина, е разработването на конкретни управленски програми. Оттам вече идва въпроса за лицата, които биха били. И това е друга задача, която стои пред БСП, но тези задачи могат да се решат успешно при решаването на едно друго условие, подчерта той.
 
"Добре, но кой е подходящ за вътрешен министър, например, сега ми хрумна, Кирчо Добрев, началника на предизборния щаб, много говори против МВР?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че те трябва да бъдат обвързани с конкретните политики, които се предлагат. „Нали знаете, че за един проект е важен не само бизнес плана, но и Кой го прави?”, продължи водещата. Сергей Станишев отговори, че е така, но това ще стане ясно, когато наближат изборите. Той продължи, че за да печелиш допълнително доверие в обществото трябва да осигуриш вътрешна консолидация и това зависи от ръководството на БСП, защото средата, атмосферата в партията се задава от ръководството. „Защото, ако се караш вътрешно, ако даваш такива сигнали, каквито ние давахме през цялата половин година преди европейските избори, няма как хората да ти дадат голяма подкрепа, защото те си казват – абе, те не могат вътре да си говорят нормално, да се консолидират, как ще оправят държавата?”, подчерта  Станишев.
 
"Добре, но хайде с имена, Кирил Добрев ще може ли да обедини сега, като председател на предизборния щаб, да консолидира - както казвате - и да спечелите?”, попита водещата Илиана Беновска. Станишев отговори, че това ще стане ясно наесен на изборите. „Аз мисля, че той е по-силен ръководител на щаба, отколкото беше досегашният, защото, всъщност, щаб нямаше!”, категоричен беше президентът на ПЕС. Илиана Беновска вметна: Това, че Кирил Добрев е по-силен от някой, който е бил слаб ...Достатъчно силен ли е Кирил Добрев за БСП, за историята на БСП?”, попита водещата. Гостът й отговори, че времето ще покаже.
 
"Питам Ви, защото не ми дадохте да довърша. Вие казахте, че като възпитан човек и като политик от държавнически ранг сте отговорил на Борисов възпитано, с благодарност! Тук говорим, Вие, казвате – ръководството трябва да промени, да озонира климата. Ами, това ръководство, ако няма това съзнание? Затова Ви питам - за конкретните лица!”, поясни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че за съжаление цената ще бъде платена от партията.
 
"Тоест, какво ще се случи, ако, което е очевидно, ако на местните избори БСП не само, че не спечелите нищо ново, ами, хайде, да речем задържите резултата?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че не е съгласен с нейната прогноза и смята, че БСП има реални шансове значително да увеличи своето влияние, в това число и в големи градове, като резултат. Дали, това ще се случи - не е предрешено, но има такава възможност. Защото през 2015 г. ГЕРБ „са ударили тавана”, образно казано - всички областни градове, без там, където ДПС доминира, видимо, като Кърджали и масово в общините.
 
"В София ще спечелите ли?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че има реален шанс това да се случи, ако се играе умно. „Но, кой трябва да бъде лицето на БСП?”, продължи с въпросите си водещата. Президентът на ПЕС отговори, че това е решение на Софийската градска организация. „Сама да го решава БСП-София? Не хвърляте ли на Калоян Паргов много тежки и лични отговорности?”, попита водещата. Гостът й подчерта, че БСП София е в добър диалог с ръководството. Това винаги е било въпрос, разбира се и на ръководството. Но, водещата инициатива трябва да бъде на Софийската градска организация.
 
"ГЕРБ ще обсъждат на националното си съвещание кандидатите си за кметове, доколкото разбрах, а БСП няма ли да го направите това на Национален съвет?”,попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев обясни, че при БСП процедурата е, че общинските съвети го правят, организациите. Има право Националният съвет да се намеси, ако вижда очевидно погрешни решения, но това е въпрос на преценка наистина. „Тоест, централното ръководство няма да се меси в избора на местното ли?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че централното ръководство винаги е водило, поне по негово време, диалог и разговор с местните структури. Правили са се много проучвания.
 
"Не, питам Ви за финалния резултат, Националният съвет на БСП - националният резултат за предложения за кметове, няма ли да го обсъди? Примерно: Калоян Паргов предлага Мая Манолова?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че Националният съвет има право да се намеси като правило, но не го е правил. „Загубихме много време. Като правило на Бузлуджа, която е след 2 седмици, сме вадили голяма част от нашите кандидати на сцената, те са били решени. А сега, ние загубихме време обективно  - не само заради европейските избори, но и заради всичко това, което се случи след тях. Ненужен конгрес, който беше свикан не, защото тъй наречената опозиция в партията го иска, а защото беше предизвикан от председателя на Националния съвет Корнелия Нинова - със своята оставка, която се оказа, както аз подозирах, че изобщо не е оставка. И, всъщност, се изхаби енергия за нищото.
 
Вместо да се занимаваме с нужните важни въпроси и което се видя -  в това число и в последните действия за наказанието на Жаблянов, ваденето му от Изпълнителното бюро, към Антов Кутев. Никаква поука не е извлечена! Никаква поука не е извлечена от усещането за това, че няма нормален диалог. А , по-скоро, се кара – ето сега пак ще покажем сила, демонстрация на власт. Добре, ти можеш да го постигнеш вътрешно, но навън хората трябва да ги убедиш!”, категоричен бе президентът на ПЕС.
 
"Наистина финал, какво ще се случи на 27-ми октомври на изборите? Какво ще се случи в БСП след това? Корнелия Нинова, смятате ли, че ще успее да се задържи, конституирайки ново ръководство?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че това зависи от резултатите на изборите. А, дотогава, трябва да се извърви много път. „Първото нещо, което, според мен, трябва спешно да се направи, е да се покаже как в тази финансова криза - защото ние изпадаме след решението на парламента, новия закон за финансирането -  в реална ужасна криза.Доколкото чувам, 86 човека от щата на Националния съвет е предвидено да бъдат съкратени. А, една партия, особено масова партия като БСП, функционира и като машина, това са реални хора! Второ, трябва да се ускори максимално процеса на издигане на кандидатури. И трето, да се мине към реална кампания, вече.”, категоричен бе той.
 
"Ама, вие нямате ваши кандидатури! Мая Манолова, например, понеже стана дума за нея, понеже Калоян Паргов апробира ситуацията с нея, тя доколко е ваша вече?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че БСП винаги е била достатъчно широко отворена партия. Той припомни, че през 1999 г изборите са бли достатъчно успешни за БСП, тогава всъщност се апробира много широко формулата независим кандидат с подкрепа. Тогава кметът на Варна е бил като независим и кметът на Русе, и кметът на Стара Загора, много хора. „А, Михаил Мирчев и той ли беше независим?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не е бил независим.
 
"Добре, финално изречение. Все пак, какво е бъдещето на БСП и къде Вие ще бъдете активен?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че бъдещето на БСП е бъдещето на една социалистическа партия, която е част от европейското семейство, която работи за благото на България и за това да бъде по-справедливо нашето общество. „Как ще е част от европейското семейство, като тя се противопоставя на много неща, които ПЕС, която Вие оглавявате, БСП казва не?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че няма как да не бъде част от европейското семейство първо, защото тя е. „Второ, аз винаги съм казвал и Вие, знаете много добре, така че защо ме питате не знам?”, добави той. „Питам Ви леко иронично. Не е към Вас иронията!”, подчерта водещата. Събеседникът й продължи: „Въпросът е друг, сред всички партии има някакви различия и нюанси, въпросът е дали искаш едно различие да превърнеш в огромен проблем, както виждам, че има тенденция от част от ръководството на БСП или казваш – да, по това се различаваме, но това, което ни обединява е много повече!”.
 
"Пак говорите общо, говорете конкретно, Корнелия Нинова прави ли го това  - превръща различията в огромен проблем?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че вижда тази тенденция и тя е огромен проблем за БСП. „Казвал съм го публично, казвал съм също така, че който копае окопи между БСП и европейските социалисти си стреля в крака!”, подчерта той. „Като ще цитираме мисли – носи ли „маршалски жезъл” Корнелия Нинова в раницата си?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че всеки лидер на партия, особено голяма, потенциално носи такъв жезъл. „Добре де, ама показа ли го най-накрая, две години, вече?”, продължи водещата. Президентът на ПЕС отговори: „Засега резултатите не са такива. Въпреки че, ако си спомняте през 2017 г. аз бях човекът, който каза, че БСП трябва да обяви преди изборите, че лидерът на партията ще бъде нашият кандидат за премиер, което г-жа Нинова направи, тогава!”.
 
"Да, обаче, смятате ли, че тя може да спечели, Вашите прогнози, Вие сте опитен политик?  И кога  - даже, ще задам въпроса: Корнелия Нинова може да спечели такива избори, че да стане и министър-председател?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че това зависи от парламентарните избори, а те засега не са на хоризонта. Така, че всяко нещо се решава и се разглежда в конкретния контекст – кои са другите участници, кои са другите претенденти.
 
"Вие, какви взаимоотношения ще имате с БСП сега? Ще се помъчите ли цялата тази философия, която излагате в момента за визионерство, да я сведете до по-широк кръг от избиратели на БСП и на самото членство?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че винаги се е старал първо да помагам на своята партия, независимо в какво качество. „Но имате много препречени пътеки!”, отбеляза водещата. Станишев отговори: „Аз си проправям път, то си пролича и на евроизбоирте. Имах много препречени пътеки, диги, дори. Имаше действия - много открити, брутални в някои отношения срещу мен. Добре, пробих си път заради принципа, защото не ми беше на всяка цена. Но, исках да докажа, че всъщност хората, които ме издигнаха, организациите, трябва да бъдат чути. И, че това внушение, което се правеше много съзнателно срещу мен - как партията не ме иска, просто не почива на реалност. Което се доказа от изборните резултати, но това не е, пак, самоцел. Важното е БСП да бъде партия убеждаваща хората, че работи за техния интерес и им предлага по-добро бъдеще. Затова повтарям за стотен път, може би – трябва да си подредим вътрешно нещата, така че да има обща енергия, която да излиза от БСП. Хората го усещат много ясно – дали, партията е предвидима, стабилна, дали, е консолидирана или се занимава със собствените проблеми и е разединена. Ако е така, няма да ни дадат доверие. И тази отговорност е най-вече на ръководството!”.
 
"Какво, ще ви закрием ли БСП? Нямате и субсидия!”, попита на края на разговора водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че няма такава опасност. „Няма да ни закриете БСП, не се притеснявайте, мога да успокоя и членовете и симпатизантите на нашата партия. Това няма да се случи просто, защото България има нужда от партия като БСП!”, завърши Сергей Станишев разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 7-ми юли 2019 година.
 
Гледайте интервюто на Сергей Станишев в "Беновска пита" на 7 юли 2019 г.:
 

мъж, жена
22:10 | 14 Юли 2020 г.

Сексът веднъж седмично прави хората щастливи

22:10 | 14 Юли 2020 г.
Изследване, проведено от университета в Торонто, разкрива, че има връзка между секса и това колко е щастлив човек, като препоръчителната ...
проверка
21:54 | 14 Юли 2020 г.

От 15 юли - влизаме в Гърция само с отрицателен PC...

21:54 | 14 Юли 2020 г.
От сряда, 15 юли, до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП "Кулата-Промахон" пътуващи само с отрицателен тест за COVID-...
Красен Кралев
21:41 | 14 Юли 2020 г.

Красен Кралев: Вижте кой е "журналистът", близък н...

21:41 | 14 Юли 2020 г.
Спортният министър Красен Кралев направи големи разкрития за Огнян Стефанов, който е един от събеседниците на Васил Божков от скандалните...
душ
21:28 | 14 Юли 2020 г.

Нулеви сметки за топла вода през юни в София

21:28 | 14 Юли 2020 г.
Във фактурите има само суми от такси за отчитане на уредите Немалко абонати на столичната топлофикация вече получават нулеви сметки за па...
21:16 | 14 Юли 2020 г.

Ограничават движението по Южната дъга на Околовръс...

21:16 | 14 Юли 2020 г.
Пътното платно, тротоарите и спирките на градския транспорт на Софийския околовръстен път – Южна дъга ще бъдат измити с помощта на ...
Министерство на културата
21:00 | 14 Юли 2020 г.

Коронавирусът влезе и в Министерството на културат...

21:00 | 14 Юли 2020 г.
Служител на Министерството на културата е с положителен тест за наличие на коронавирус. Резултатът от положителната проба стана ясен днес...

гледай на живо

15.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо