Le Monde: Нормалността се върна в Гърция - с 2 големи партии и без неонацисти в парламента

Загубата на "Сириза" на Алексис Ципрас не е разгром, а шанс да я превърне в истинска модерна лява партия

Мицотакис правителство Гърция
Източник: EPA/БГНЕС

Многократно през последните години гърците се доближиха в опасна близост до ръба на пропастта. От тази гледна точка парламентарните избори на 7 юли тази неделя са успокоителни по две причини: те показват една добре дошла зрялост в гръцкия политически живот, успоредно с подобряването на икономическата ситуация, и категорично се вписват в рамките на Европейския съюз.
 
Гърция не само се нормализира, но, след като стана предвестник на кризата в Европа, може би тя може да покаже и пътя на пренареждането на политическия пейзаж.
 
 
Категоричната победа на партията Нова Демокрация (вдясно от центъра), начело с бившия министър 51-годишния Кириакос Мицотакис, на първо място гарантира политическа стабилност. С почти 40% от гласовете и абсолютно мнозинство в Парламента министър-председателят няма нужда да договаря политически съюзи.
 
Към това се прибавя може би и отхвърлянето на неонацистката партия Златна зора, която не успя да премине границата от 3% и така отпадна от парламента. Което е много добра новина.
 
Вляво загубата на досегашния премиер Алексис Ципрас бе очаквана: той си плати за неудържаните обещания и най-вече за болезнените години на икономически аскетизъм, наложен от тежката гръцка криза.
 
Но с 31,5% от гласовете за своята партия "Сириза", преминала от популистко движение на крайната левица в основната опозиционна партия, тази загуба съвсем не може да се окачестви като разгром.
 
Ципрас спаси положението, а на 44-годишна възраст той може да се възползва като опозиция да изгради една истинска модерна лява партия, добре структурирана и стабилно представена, на мястото на това, което бе в началото просто едно радикално популистко движение. "Сириза" помъдря, научи какво е нужно за управление и за компромис, и вече заема мястото на социалистическата партия "Пасок", чийто наследник "Кинал" взе едва 8% от гласовете.
 
Освен това наместване на политическите сили и връщането към двупартийността, която контрастира с раздробените парламенти в много страни от ЕС, където популистките движения остават силни, впечатлява именно относително умереният и безстрастен характер на тази изборна кампания. 
 
Теми за скандали не липсваха, но Мицотакис се сдържа и не пожела да се възползва от тях по агресивен и груб начин, и успя да укроти екстремистите в своята партия: македонският въпрос и управлението на мигрантския поток без съмнение изиграха роля в загубата на Ципрас, но не те бяха решаващите.
 
Новият премиер обеща да се захване за работа веднага. Всъщност той няма и време за губене. Измъкнала се преди година от своя трети спасителен финансов план, Гърция остава под наблюдение и още не е влязла в релси: безработицата остава твърде висока - 18%, и макар отново да има икономически растеж, той е едва 1,3%.
 
Мицотакис обеща да го доведе до над 3%. Ще му се наложи да спечели доверието на своите партньори в еврозоната, които не пазят добри спомени от надеждността на предшествениците му от Нова Демокрация.
 
Освен това Кириакос Мицотакис, наследник на видна политическа династия, трябва да се пази от една от коварните последици от тази възвърната нормалност в Гърция: процентът на участвалите в тези парламентарни избори, който е исторически нисък (58%), издава едно разочарование на населението, което той ще трябва отново да мобилизира, ако иска да изпълни своите обещания.
 
/kanal3.bg от в. Le Monde/
13:43 | 08 Юли 2020 г.

Държавата предприема мерки за насърчаване на ражда...

13:43 | 08 Юли 2020 г.
Министерският съвет одобри План за 2020 г. за изпълнението на Актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението...
Скъсана дига на хвостохранилище в Перник 5
13:33 | 08 Юли 2020 г.

Обявяват частично бедствено положение в пазарджишк...

13:33 | 08 Юли 2020 г.
Вследствие на паднали интензивни валежи през последното денонощие, значително се е повишило нивото на отводнителен канал "Дели арк&q...
Полиция
13:28 | 08 Юли 2020 г.

Задържаха основен свидетел по делото срещу Митьо О...

13:28 | 08 Юли 2020 г.
39-годишен криминално проявен бургазлия е задържан от служители на отдел "Криминална полиция" и Специализираните полицейски сил...
коронавирус
13:12 | 08 Юли 2020 г.

Двама футболисти на Локо (Пд) и 4-ма фенове са с C...

13:12 | 08 Юли 2020 г.
Два, а не 4 са потвърдените случаи на футболисти от "Локомотив"- Пловдив с COVID-19. Те са под карантина в домовете си. Не е вя...
Море
12:57 | 08 Юли 2020 г.

Пуснаха сирените на корабите във Варна протестно

12:57 | 08 Юли 2020 г.
Международната морска организация призова днес в 12:00 на обяд корабите в пристанищата да пуснат сирените си, за да напомнят, че проблемъ...
12:55 | 08 Юли 2020 г.

Убиецът на Милен Цветков остава в ареста, саботира...

12:55 | 08 Юли 2020 г.
Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Кристиан Николов, причинил смъртта на Милен Цветков.   Кристиан Николов, ко...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини