Ако клюкариш на работното място, отиваш в затвора

Южна Корея въведе нов закон против тормоза на работното място

Южна Корея
Източник: Reuters

Южна Корея въведе нов закон против тормоза на работното място, който предвижда дори вкарване в затвора на нарушителите, в някои случаи, съобщават PROFIT.BG.

Така страната за първи път въведе регулация за поведението на работното място. Служителите ще могат да докладват за найразлични поведения, като разпространението на клюки и слухове и принудителното присъствие на корпоративни мероприятия.

Тормозът на работното място е истинска епидемия в Южна Корея, като цели 70% от работниците в страната споделят, че са засегнати от това явление, предава BBC.

Според закона, работодателите не могат да предприемат никакви действия, включително уволнение, срещу служители или жертви на насилие, които са докладвали за подобно нещо на властите.

Наказанието в такива случаи предвижда до три години затвор или глоба в размер до 30 млн. вона (25 хил. долара).

Жертвите ще получават компенсации, ако развият здравословни проблеми в резултат от тормоза на работа.

Доклад на Националната комисия по човешки права в Корея разкрива, че около 70% от служителите в страната са били жертва на тормоз от техните ръководители или колеги. 60% от жертвите не предприемат някакво действие, докато 12% от служителите са подложени на тормоз всеки ден.

За да помогне на компаниите да разберат какво точно се има предвид под тормоз, правителството публикува насоки на типа поведение, което се класифицира като забранено.

Примерите включват клюкарстването за колеги или разпространяването на лична информация, както и принуждаването на някого да пие, пуши или да присъства на вечеря на компанията. Вербалните обиди или унижаването на колеги пред погледа на офиса също е забранено.

Четете още любопитни новини 

Досега в Южна Корея не съществуваше система за докладване на тормоз на работното място, пореди, което служителите търпяха поради страх от загуба на работа.

Новата регулация цели да премахне така нареченото “gapjil” или казано с други думи – когато някой злоупотребява от позицията на своята власт.

Един от най-популярните примери за подобно нещо е инцидент с директор на авиокомпанията Korean Airlines. Чо Хюн-ах, дъщеря на тогавашния председател на компанията Чо Янг-хо, влезе в новините по света, след като демонстрира ярост заради това, че й били поднесени ядки в пакет, а не в чиния на борда на полет от Сеул до Ню Йорк.

Случаят привлече вниманието на обществеността в Южна Корея и отново повдигна въпроса за корейската бизнес система, която се доминира от семейни фирми.

Етикети: закон , Южна Корея
21:56 | 06 Август 2020 г.

Емил Димитров: У нас не се горят радиоактивни отпа...

21:56 | 06 Август 2020 г.
„У нас не се горят радиоактивни отпадъци". Това заяви по време на брифинг министърът на околната среда и водите Емил Димитров,...
21:39 | 06 Август 2020 г.

Инцидент с кола на НСО по пътя между Черноморец и ...

21:39 | 06 Август 2020 г.
Около 19.40 ч. на 6 август служебен автомобил Audi на НСО, придвижващ се по пътя между Черноморец и Созопол, е леко ударен след лошо прец...
Красимир Янков
21:19 | 06 Август 2020 г.

Красимир Янков: Оказва се натиск при номинациите з...

21:19 | 06 Август 2020 г.
Официално петима кандидати бяха подали документи за участие в избора на председател на БСП, срокът изтича днес. Освен Корнелия Нинова, в ...
20:47 | 06 Август 2020 г.

Румен Христов за искането на БСП за извънредно сви...

20:47 | 06 Август 2020 г.
Чист пиар на БСП е по време на ваканцията на НС, когато няма новини да съсредоточат вниманието на хората към себе си. Винаги има един или...
Въоръжен мъж взе заложници в банка във Франция
20:13 | 06 Август 2020 г.

Въоръжен мъж взе заложници в банка във Франция

20:13 | 06 Август 2020 г.
Въоръжен мъж взе няколко заложници в банка във френския град Хавър, съобщава „Фигаро”.   Според изданието, което...
вода
19:49 | 06 Август 2020 г.

Уволниха директора на "Държавно горско стопанство ...

19:49 | 06 Август 2020 г.
Уволниха директора на "Държавно горско стопанство - Места", след оплакване на жителите на Рибново, че водата е негодна за пиене...

гледай на живо

07.08.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:20
  Кухнята на Звездев