Хаос под слънцето

Или защо младите българи бягат там, където има правила

Хаос под слънцето
Източник: Канал 3

Хаос под слънцето

Автор: Маргарита Димитрова

Една от причините "Фолксваген“ да предпочете за новия си завод Турция пред България е острият дефицит на специалисти у нас. Проблемът с липсата на кадри не е с днешна дата, но вече се превръща в истинско бедствие.

Няма кой да работи в заводите, в хотелите, на полето. Евтиният труд в България вече е мит. Но и срещу 1000 лева месечно, храна и покрив над главата трудно се намира дори овчар.

Най-отчайващ е недостигът на средни специалисти.

Точно това са мъжете и жените в най-активната възраст 35 – 40 години, които в началото на новия век, тъкмо завършили техникуми, намериха изход от кризата на Летище ”София“.

Те вече не са черноработниците в Западна Европа, населяващи емигрантските гета. Много от тях вместо в родината си, направиха свой малък бизнес в чужбина.

Миналото лято срещнах неколцина от тях в Хага.

В града, както и в цяла Холандия, кипят строителни работи. Сградите, построени на пясъчна основа и пропити от влага, са в отлично състояние, защото често се ремонтират, боядисват. Изобщо, поддържат се. Както впрочем и цялата държава, която прилича на красива цветна картичка.  Там има работа за целия китайски народ.

Нашите момчета са особено търсени. Всеки се е специализирал в някаква дейност. Направили са си дори собствени фирмички. Буквално ти трябват връзки, за да те включат в графика си. Ако си българин, може известен сантимент да наклони везните в твоя полза. Но цената е категорична – 25 евро на час! И банките без проблем им отпускат заеми – за бизнес или за къща.

Северната държава е с малка територия – само 41 543 квадратни километра. Населението й обаче е към 17 милиона, което  я нарежда сред най-гъсто населените в света. Страната е и с най-ниска надморска височина, буквално хората са превземали морето, изграждали са диги, за да спират водата. Водели са истински битки за всеки метър. Затова особено ценят територията си.

Но пък са достатъчно интелигентни да разберат, че единственият им шанс за развитие е да отворят икономиката си. Холандците имат силен бизнес нюх. Местното население е благоразположено към чужденците.

В Хага, която се приема за административната столица, са централите на Международния съд, Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, Международния наказателен съд, Организацията за забрана на химическите оръжия, Европол, Хагската академия по международно право. Никой не се изненада миналата година, когато Европейската агенция по лекарствата предпочете Амстердам. Заради Брекзит много фирми също настаняват офисите си там.

В последните години страната е предпочитана и от българските студенти. Срещу сравнително не особено високи университетски такси се получава образование с изключително качество. Макар нидерланският език да е официален, английски говорят всички – в магазина, в трамвая, в кметството, тригодишните дечурлига, 80-годишните дами, които продължават да са на колело.

Велосипедистите са на почит. Само и единствено за тях има специални червени ленти. Тротоарите навсякъде са ”свалени“ на платното, за да минават лесно колелета и инвалидни колички, с които разполагат най-възрастните, за да се движат свободно.

А времето? То е най-честата тема, сменя се по няколко пъти на ден – сутринта може небето да е чисто, на обяд – вали като из ведро, а вечерта те отнася вятърът. Влага, влага, влага. Често и през лятото се влачат мъгли и на плажа си с яке. За южняците това означава ревматични болки в ставите още от втората седмица.

Но защо млади и здрави българи предпочитат хладна Холандия пред слънчевата си родина?

Неприятно, но не е болка за умиране това, че немците няма да правят автомобили у нас. Обаче избиването на десетки хиляди прасета, означава смърт на цял един бизнес. И дори държавата да плати унищоженото поголовие, кой ще компенсира пропуснатите ползи през следващата половин година, когато фермите трябва да останат затворени?

А ситуацията лавинообразно се влошава – вече е обявено бедствено положение в три области – Русе, Разград, Плевен. Положението изглежда направо неспасяемо.

Сега специалистите твърдят, че няма друг изход освен ликвидация на животните в засегнатите райони. Но как да повярваме, че са взети всички предпазни мерки срещу разпространението на заразата? Колко пари бяха изсипани, за да се опъне телена ограда на границата с Румъния и какъв беше ефектът от нея? Нямаше ефект и от снимките на бившия министър Румен Порожанов край бодливата тел. Замина си безславно.

А спомняте ли си избитите животни в Странджа преди година отново заради епидемия? А ликвидираните птици в промишлените ферми, овцете със син език и кравите с нодуларен дерматит?

Де що имаше зараза все нашата територия подпали.

В последните дни хората по селата масово колят прасетата си и пълнят фризери. Казват ”епидемията иде, поне да спасим зимата.“ И никакви обещания за компенсации не хващат декиш, просто защото техните животни са нелегални. Ама здрави ли са, болни ли са – кой да каже?  Публична тайна е, че регистърът, който поддържа Българската агенция по безопасност на храните е, меко казано, неточен.  Това не е проблем от сега. Но какво от това?

Хаос под слънцето е милата ни държавица днес. От това избягаха младите българи. Някои избраха дъждовна Холандия, където обаче има железни правила. (50 евро е глобата, ако пиеш бира на тротоара в центъра. За да не се подбиват продажбите на кафенетата!).

Днес в Хага са 35 градуса. Утре ще са 37! Очакват се невиждано високи температури. Дали и времето не променя посоката?

 

Коледа
21:52 | 23 Ноември 2020 г.

Поетапно отваряне на Европа преди Коледа

21:52 | 23 Ноември 2020 г.
Животът отново тече в „Растро“, най-емблематичният пазар в Мадрид, след осеммесечно затваряне поради COVID-19. Прави го бавно...
Шоколадов Дядо Коледа с маска
21:41 | 23 Ноември 2020 г.

Унгарски шоколатиер сложи маска на шоколадовия Дяд...

21:41 | 23 Ноември 2020 г.
Маската се превърна в най-продавания артикул в света през 2020 г. и макар все още да нямаме официални данни за това, спокойно можем да за...
Хартиена чаша
21:19 | 23 Ноември 2020 г.

Пиенето на кафе или чай от картонени чаши сериозно...

21:19 | 23 Ноември 2020 г.
За много хора денят не започва, докато не изпият първата си чаша горещо кафе. Без значение какво пиете, за да се стоплите в студена сутри...
Доц. Владимир Григоров
21:00 | 23 Ноември 2020 г.

Доц. Григоров: В разгара на пандемията в ЮАР имахм...

21:00 | 23 Ноември 2020 г.
Южна Африка е една от най-засегнатите от пандемията африкански държави, но въпреки това страната показва завидни резултати в справянето с...
Красен Кралев
20:56 | 23 Ноември 2020 г.

Кралев за Covid-мерките: Ще стигнем до справедливо...

20:56 | 23 Ноември 2020 г.
С колегите и със здравните власти ще стигнем до разумно и справедливо решение за всеки ресор! Това обяви във Facebook спортният министър ...
Ресторант
20:52 | 23 Ноември 2020 г.

Сдружението на заведението плаши с протести, ако в...

20:52 | 23 Ноември 2020 г.
Сдружението на заведенията е поредната браншова организация, която настоява за отговори на редица въпроси около предвиждания национален л...

гледай на живо

24.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице