Проф. д-р Михни Люцканов: Чумната епидемия няма аналог от 20 години насам

Агенцията по храните стои встрани от експертизата на академичните хора, смята деканът на Ветеринарно медицинския факултет на Тракийския университет

Проф. д-р Михни Люцканов: Чумната епидемия няма аналог от 20 години насам
Източник: Канал 3

Проф. д-р Михни Люцканов: Чумната епидемия няма аналог от 20 години насам

Още по темата
15:51 | 24 Юли 2019 г.

Интервю на Маргарита ДИМИТРОВА

Проф. Михни Люцканов е роден на 1 декември 1957 г. в Нова Загора. Бил е практикуващ ветеринарен лекар, занимавал се е с научна работа, от 2013 г. е професор. Доктор е на ветеринарните науки. Научните му изследвания са в сферата на епидемиологията, диагностиката и контрола на инфекциозните болести при продуктивните животни. От 2013 г. е декан на Ветеринарно медицинския факултет на Тракийския университет.

- Какво се случва проф., Люцканов, днес европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис в прав текст каза, че небрежност е предизвикала огромния проблем с африканската чума по свинете и България може да изгуби цялото си свиневъдство.

- Това е точна оценка за драматичността на проблема. Според еврокомисаря има сериозни пробойни в мерките, които са били предприети, за да се предотврати тази ситуация.

А тя наистина няма аналог от последните 20 и повече години. В средата на 80-те години имаше една тежка епидемия от класическа чума по свинете. Тогава държавата много адекватно реагира и успя да ограничи проблема в относително кратки срокове. В случая ми се струва, че нещата трудно ще бъдат съпоставими с онази епидемия, защото това заболяване е още по-коварно. Много сериозно е участието на дивите свине. И особено на източнобалканската свиня, която се отглежда стадно и свободно в Странджа и Източния Балкан. Не бива да се пренебрегва и наличието на немалко свине в задния двор. Макар че прекалено много вина беше отправена към хората, които отглеждат животни за лично ползване. Не че не трябва да се спазват мерките, това е безусловно. Но някакси тежестта се измества там, където не бива или не е.

- За колко време са разпространи тази зараза?

- От 2007 година насам епидемията от африканска чума по свинете завоюва нови и нови територии. Започна от Грузия, Армения, Азербайджан, след това мина в Ингушетия, Чечня, някои райони на Русия, отиде в Беларус, Полша и т.н. Епидемията следва своя ход, който самата наука знае. Въпросът е

защо толкова време ние

не подготвихме фермерите,

които се занимават с интензивно свиневъдство. Нито хората, които отглеждат свине в личните си домакинства. Нито пък обществото за реалната опасност, която грози България. Особено, когато епидемията вече беше проникнала в Румъния и завладяваше нови и нови територии насам към българската граница. Говорим за времето от есента на миналата година.

- Какво можеше да се направи тогава?

- Дълго време се неглижираше фактът, че епидемията се развива с по-голяма динамика в дивата популация. Трябваше, когато горите са свободни от хора – през есента, зимата и ранната пролет, да се намали числеността на дивите свине. Заразата у нас не беше регистрирана първо по границата, а вътре в страната – в района на Провадия.

- Как всъщност проникна епидемията? Има различни версии – от диви свине, чрез заразени фуражи, от нелегално внесени малки прасета за угояване?

- Вероятностите са навсякъде. Възможно е при внос на малки прасета за угояване, но още по-възможно е чрез дивата свиня през сухоземната граница с Румъния. В много райони в Добруджа и Делиормана хората намираха умрели диви прасета в житните ниви.

Какво направиха –

една телената ограда,

която е повече от бутафорна.

Тя не представлява никаква физическа преграда за дивите прасета.

- Добре, но кой е бил длъжен да сложи ред във всичко това?

- Когато епидемията е при съседа, ти трябва да сформираш професионален експертен екип – съвет ли, комисия ли, каквото и да е наименованието. Но там да са хора с различни професии - ветеринарни лекари, еколози, специалисти по ловно дело. Това не беше направено от онези, които управляват ресора. Въпрос на преценка е кой трябваше да създаде организацията – дали самото земеделско министерство или неговият компетентен орган Българската агенция по безопасност на храните.

- Хвърляте камъни в градината на д-р Дамян Илиев, шефа на БАБХ?

- Не хвърлям камъни върху д-р Дамян Илиев. Хвърлям предизвикателство към всички ни. Смея да говоря в първо лице множествено число. Може би и университетските специалисти не бяхме достатъчно активни. 

- Еврокомисар Витянис Андрюкайтис спомена небрежност като причина за разрастналата се епидемията в България. Обаче е засегнат бизнес за милиони. Логично е някой да понесе отговорността.

- Със сигурност и това ще се случи. Но по-важното е да бъдат приложени бързи и адекватни мерки за ограничаването на епидемията, която според мен е в началото.

- Проблемът е, че заразата се разпространява безконтролно. Понеже се говори за обезщетение само на регистрираните животни, хората по селата сега през лятото правят Коледа. Масово колят прасетата и ги слагат във фризерите. Това опасно ли е?

- Или преместват нелегално животните си от едно място на друго с надежда, че ще бъдат съхранени. Така допълнително се утежнява епидемичната ситуация.

- Отровно ли е за хората месото на заразените животни?

За хората не е. Но е опасно, защото при клането с кръвта се разпространява вирусът. Той остава и по време на съхранението.  Дори престоялото във фризера месо продължава да бъде източник на инфекция за свинете.

- Сега унищожават заразените животни и ги закопават в големи ями. Не е ли по-безопасно да бъдат изгаряни в екарисажите, които обаче не работят?

- Не съм привърженик на екарисажите, защото колите, които превозват труповете не са достатъчно сигурни. По време на епидемията от син език съм виждал как екарисажната кола буквално разнася заразата по цялото движение. При загробването ефективно се унищожава вирусът. Тук обаче е въпросът

дали огромното количество трупове

представлява екологична опасност.

Затова всичко да се върши с изричното разрешение на Басейнова дирекция. Трябва внимателно да чуят еколозите.

- Има ли в момента огнища на зараза от това заболяване в Западна Европа?

Все още има зараза в Румъния, макар че в някаква степен епидемията там е овладяна. Полша също е засегната. Има единични огнища в Белгия, но там са малки фамилни ферми и ситуацията бързо се овладява. Най-развитете свиневъдни страни – Дания, Холандия и Германия са свободни от вируса в момента.

- И въпрос от теорията на конспирацията – свиневъдството е един от интензивните сектори на българското селско стопанство. В последните години там бяха направени много инвестиции, бизнесът е във възход, имаме сериозно производство. За известен период цените рязко спаднаха. Възможно ли е причина за заразата да биотероризъм?

- Не съм привърженик на конспиративните теории. При някои други заболявания мога да проявя склонност към подобно мислене. Обаче в случая – не. Епидемията започна през 2007 година в един от пристанищните райони на Грузия и от там тръгна.

Естественото разпространение не ми дава основание да подозирам друг вид фактори за внасяне на зараза.

Три са вариантите за проникване на епидемията в България: внос на прасета за угояване, диви свине и едва на трето място – чрез месо или месни продукти от заразени животни.

- Вие сте ветеринарен лекар, епидемиолог, професор,  декан на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет, изобщо сте сред най-известните специалисти в конкретната област. Когато пламна заразата у нас през миналата година, поиска ли ви съвет тогавашният земеделски министър Румен Порожанов?

- Никога не съм се срещал с него. Но истината е, че сега министър Десислава Танева потърси компетенцията на университета. И в момента колегите от Катедрата по заразни болести и епидемиология са на терен, за да обясняват на хората и да ги уверяват в необходимостта от прилагането на мерките.

Но не мога да кажа същото за Българската агенция по безопасност на храните, тъй като официално никога не сме общували по тези въпроси.

- Изненадвам се, че д-р Дамян Илиев още не ви звънял?

- Не съм го чувал от месеци. Но аз не искам да персонифицирам кой е виновен и кой - не. Това е тяхна политика не само при тази епидемия. Те винаги са стоели встрани от експертизата на академичните хора. Не подценявам техните експерти, но мисля, че трябваше да има по-мащабна информационна политика.

 

Прокуратура
14:30 | 13 Юли 2020 г.

Окръжна прокуратура - Пазарджик с декларация срещу...

14:30 | 13 Юли 2020 г.
Ръководството на Окръжна прокуратура - Пазарджик изпрати декларация срещу нападките на президента Румен Радев по време на протестите през...
Кейти Пери, Дженифър Анистън
14:24 | 13 Юли 2020 г.

Дженифър Анистън ще е кръстница на бебето на Кейти...

14:24 | 13 Юли 2020 г.
Попзвездата Кейти Пери е избрала холивудската актриса Дженифър Анистън за кръстница на очакваното си дете, съобщи електронното издание Ко...
14:22 | 13 Юли 2020 г.

Рийз Уидърспун танцува за TikTok на първия сингъл ...

14:22 | 13 Юли 2020 г.
Преди няколко дни синът на Рийз Уидърспун и Райън Филип Дийкън пусна първата си студийна песен „Long Run”, записана с участие...
Еврозона
14:21 | 13 Юли 2020 г.

ЕЦБ: България и Хърватия трябва да направят повече...

14:21 | 13 Юли 2020 г.
България и Хърватия все още имат работа по стабилизирането на икономиките си и подобряването на техните институции, преди да се присъедин...
Илияна Йотова
14:14 | 13 Юли 2020 г.

Йотова: За да не живеем с чувството на хора от пер...

14:14 | 13 Юли 2020 г.
България не трябва да бъде просто ползвател на европейски средства. Европейското членство означава активно участие при формирането на евр...
Румен Радев и Илияна Йотова
14:11 | 13 Юли 2020 г.

Кой иска да върже ръцете на прокуратурата през мик...

14:11 | 13 Юли 2020 г.
„От нас зависи да извадим мафията от изпълнителната власт, да изхвърлим мафията от прокуратурата, която е използвана от мафията за ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа