Любо Огнянов: Белите вълшебници в страната на орките избират тъмната страна

Хакването на НАП е само началото на скандал, който ще се вихри до местните избори

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Предполагам голяма част от вас ако не са чели, то поне са гледали удивителната трилогия „Властелинът на пръстените”. Мистичен свят на вълшебници, хобити, орки и полубезсмъртни елфи. В този свят хобитите летаргично пропускат живота да мине покрай тях наслаждавайки се на безгрижно лентяйство, почти безсмъртните елфи са водени от желание към вечното познание, а орките - от долните си страсти.

Сред вълшебниците нещата са по-различни. Един от персонажите в романа на Толкин е Саруман по прякор Белия. Той е един от петимата вълшебници, член на орден на доброто, който изучавал силата на пръстените, даващи власт на притежателите им. Скоро обаче Саруман преминава към тъмната страна запленен от възможността да сложи ръка върху най-великия пръстен, който дава неограничена власт.

Саруман сам избира пътя към владенията на повелителя на мрака Саурон и направляван под зоркото му око създава армия от орки, с които се опитва да подчини земята на елфи, джуджета и хора. Както се случва в приказките тази мрачна сага има положителен финал. Потъмнелият бял вълшебник Саруман губи битката, а неговият повелител Саурон е унищожен завинаги. Или поне по думите на друг вълшебник Гандалф – който след като се изправя срещу митичното зло от сив, става бял вълшебник.

Така е в приказките. Сега от вълшебствата на измислените герои към действителността. Вече втора седмица скандалът с хакнатите данни от НАП продължава с нестихващо кресчендо да напомня за себе си през различни източници – от партийни вождове, видели опит да се отърсят от нафталина на забравата, до различни говорители, лутащи се между чудовищата и будителите.

Белият хакер Кристиян Бойков даде контролирани интервюта за определени медии, а част от омагьосаните зрители започнаха да виждат в него силуета на новата Десислава Иванчева. За щастие, или не толкова, далеч по-образован от бившата кметица на Младост. Започнаха да виждат в него белия рицар, който е натопен от мрачните сили. В първото си интервю вече като номиниран за кандидат за главен прокурор, Иван Гешев хвърли истинска бомба – че един от компютрите на Кристиян е декриптиран и там има следи от нерегламентирано хакване на десетки системи. Че е имало търсене с ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. Последният беше упорито спряган месеци наред, че ще бъде кандидат за нов главен прокурор.

Не знам кой беше пуснал тази муха на определени медийни кръгове, но аз лично се забавлявах искрено на истерията, която настана, когато името му се завъртя. Иван Гешев обаче не спря дотук и посочи множеството интервюта на определени политици главно свързани с „Демократична България”, които се активизираха по този наистина огромен скандал. И тук е големият въпрос. Планиран ли беше този гейт? Иван Гешев го нарече активно мероприятие, може би има своите основания да го каже от позицията, която заема. Нека обаче си припомним огромният скандал "Апартаментгейт", тръгнал уж от нищото два месеца и половина преди европейските избори.

Малко по малко, като матрьошки, контролирано излизаха имена след имена, които засилваха скандала, разширявайки периметъра на пораженията. В крайна сметка "Апартаментгейт" доведе до свалянето на Цветан Цветанов и отстраняването на всички замесени в скандала. Сега отново два месеца и половина преди далеч по-важните местни избори, страната се разтърси от т.нар. НАП-лийкс. Не се и съмнявайте, че това е само началото. Отново контролирано ще бъде вадено име след име, може би на кметове, може би и на други хора от държавната администрация. Въпросът е кой този път е мишената? Кои са вълшебниците, които създават свои армии от орки, омагьосани от идеята за власт?

Дали елфите, които се стремят уж към знание всъщност не са обладани от същата жажда за злато и власт като онези вълшебници. Чие е днес всевиждащото око на Саурон от тъмната страна? Дали пък в целия сценарий режисьорите не са отново вече не дотам умните и , а още по-малко красиви групи за натиск, икономически и медийни кръгове, които изскачат от сенките в опит да прикирят гузната си съвест, че са продуцирали целият този скандал? Който ще се обърне с цялата си тежест върху тях.

Четете още интервюта и коментари тук

Всъщност е време всички ние да спрем да живеем в приказките. И да престанем доброволно да ставаме заложници на шепа хора, които излагат на опасност 5 милиона обикновени българи, излагайки личните им данни на показ в борбата си за власт. И да изметем цялата омагьосана паплач. Може пък да е дошло точно това време. И затова орките да надават такъв вой, разчитайки, че всички ги виждат като вълшебници.

Етикети: Любо Огнянов
Бойко Борисов
14:49 | 07 Юли 2020 г.

Борисов: Разпитваха ме за Бобоков и за делото за о...

14:49 | 07 Юли 2020 г.
"Разпитваха ме по делото за отпадъци, за познанството ми с братя Бобокови, за да се угоди на президента, прокуратурата прави тези пу...
Панайот Рейзи
14:43 | 07 Юли 2020 г.

Съдят бивш кмет на Созопол за присвояване на над 2...

14:43 | 07 Юли 2020 г.
Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Панайот Рейзи, Златка Мусева, Елена Димитрова, Христо Х...
14:39 | 07 Юли 2020 г.

Прокуратурата в Боливия иска ареста на експрезиден...

14:39 | 07 Юли 2020 г.
Антикорупционната комисия към прокуратурата на Боливия обвини бившия президент на страната Ево Моралес в тероризъм и поиска арестуването ...
Шоколадови бонбони
14:37 | 07 Юли 2020 г.

Германия е лидер в износа на шоколад в Европа

14:37 | 07 Юли 2020 г.
Шоколадът е онова сладко изкушение, което разтапя някои от най-твърдите характери по света, благодарение на благотворния си ефект върху щ...
Коронавирус
14:19 | 07 Юли 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Тайните на ...

14:19 | 07 Юли 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   ТАЙНИТЕ НА ВИРУСА   Каква е структур...
Златни монети
14:16 | 07 Юли 2020 г.

280 грама злато и 35 000 лв. - плячката на крадец,...

14:16 | 07 Юли 2020 г.
36-годишен мъж от хасковското село Дъбовец се оплака в полицията, че е бил нападнат и обран от свой познат тази нощ около 01:00 часа край...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини