Лятото е тук, комарите също и те ви предпочитат - ето защо

Нищо не може да съсипе перфектната вечер така, както жужащия звук, който подсказва, че някой си търси топла кръв

Лятото е тук, комарите също и те ви предпочитат - ето защо
Източник: pixabay.com

Лятото е тук, комарите също и те ви предпочитат - ето защо

Лятото е тук, комарите също. Нищо не може да съсипе перфектната вечер така, както жужащия звук, който е сигнал, че неговият собственик е в търсене на топло ястие от прясна кръв. По света има повече от три хиляди вида от това насекомо и те са достатъчно, за да развалят вечерта ви, където и да се намирате, пише испанското издание El Pais в материал, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус".

Също така не е шега, че тези малки същества се смятат за най-смъртоносните животни на планетата, допринасяйки за повече от 725 хиляди смъртни случая на година. Дори хората не причиняват толкова много фатални случаи: хората убиват 475 хиляди други човека на година. Змиите са зад смъртта на 50 хиляди души годишно, а след тях идват кучетата с 25 хиляди (предимно от бяс). Някои от най-страховитите животни на планетата – като акулите и вълците, убиват по по-малко от 10 души годишно.

За онези, които се чудят защо комарите издават този жужащ звук, и за тези, които отчаяно искат да разберат защо винаги комарите се насочват към тях, дори в голяма група хора, ето няколко факта, които да имате предвид.

Защо жужат? 

Комарите не бръмчат като предупреждение към жертвите си, а за да алармират други комари, които са готови да се размножават. Звукът е просто по-силен, когато насекомите летят около главата ви в търсене на място за кацане.
Д-р Луис М. Рот, прекарал по-младите си години в изучаване на жълтата треска от комари за американската армия, публикува доклад през 1948 г. за вида Aedes aegypti, в който открива, че мъжките игнорират женските, когато те почиват безшумно. Но когато последните бръмчат, мъжките се впускат неистово след тях, като чуят отчетливия женски полетен звук.

Защо винаги избират мен?

Въпреки че и двата пола издават бръмчащ звук, мъжките не хапят: хранят се с нектар. Сега нека да видим как женските подбират жертвите си.
Ключът се крие в химическия "пейзаж“ във въздуха, който ни заобикаля. Комарите използват специализирано поведение и сетивни органи, за да четат фините химически следи, които нашите тела излъчват. Те избират домакините си според въглеродния диоксид, който издишаме. Когато издишваме, въглеродният диоксид не се смесва веднага с въздуха, а създава временни струи, които комарите следват. Подобно на хрътки, те следват тези следи, за да открият цели на 50 метра.
Към този момент, комарът е различил групата от хора, в която вие, основната жертва, се намирате. Нещата започват да стават лични на дистанция от около един метър. На късо разстояние тези насекоми изчисляват няколко фактора, като температурата на кожата ви, наличието на пара и цвета на вашите дрехи.
Но учените смятат, че най-подходящата променлива е комбинацията от химични съединения, произведени от колониите на микробите, които се намират в нашата кожа. Бактериите превръщат секретите от потните ни жлези в летливи съединения, които комарите засичат чрез обонятелни сензори, разположени в антените им. Има над 300 различни химични съединения, които се комбинират различно от човек на човек, в зависимост от техните гени и заобикалящата ги среда.

Вижте още новини от България и света 

Според статия, публикувана в научното списание PLOS ONE, хората с по-голямо разнообразие от микроби по кожата си са склонни да получат по-малко ухапвания от тези с по-ниско микробиално разнообразие. Тези тънки разлики могат да обяснят голямата разлика в броя ухапвания, които получава един човек от комарите.
И тъй като не можем да направим нищо за този микробен микс върху кожата си, няма какво да направим, за да избегнем ухапванията, освен може би да избягваме носенето на черно, което комарите изглежда обичат. Това лято нося жълто.

Етикети: комари
Катастрофа край Железница
11:07 | 08 Август 2020 г.

Лек автомобил излезе от Е-79 и се заклещи между ма...

11:07 | 08 Август 2020 г.
Лек автомобил "Сеат" се заклещи между мантинелата и подпорна стена на ГП Е-79 край с. Железница, община Симитли. Няма данни за ...
Александър Лукашенко с украинския журналист Дмитро Гордон
11:03 | 08 Август 2020 г.

Лукашенко депортира от Минск украински и руски жур...

11:03 | 08 Август 2020 г.
Журналисти от телевизионния канал „Сегашно време” - проект на „Радио Свобода” и Фондация „Гласът на Америка...
Иван Горанов
10:47 | 08 Август 2020 г.

Горанов бе официално продаден на белгийци

10:47 | 08 Август 2020 г.
Иван Горанов вече е футболист на белгийския Шарлероа. От клуба обявиха трансфера, а самият Горанов позира за снимка с фланелката на новия...
Седемте рилски езера
10:42 | 08 Август 2020 г.

Кметът на Сапарева баня хвърли вината за джиповете...

10:42 | 08 Август 2020 г.
Кметът на Сапарева баня - Калин Галев, отговори на нападките на екоминистъра - Емил Димитров, по повод нелегалния превоз на пътници и баг...
Алекс Лен срещу Джарет Ален
10:31 | 08 Август 2020 г.

Нетс и Меджик си гарантираха последните две места ...

10:31 | 08 Август 2020 г.
Плейофната картина в НБА започна да се поизяснява, след като отборите на Бруклин Нетс и Орландо Меджик си гарантираха последните две мест...
Само 12,4% от сърбите приемат независимостта на Косово
10:09 | 08 Август 2020 г.

Болтън: Белград и Прищина са далеч от разрешаванет...

10:09 | 08 Август 2020 г.
Бившият съветник на САЩ по национална сигурност Джон Болтън смята, че Белград и Прищина може да са далеч от разрешаването на техния спор,...

гледай на живо

08.08.2020
 • в момента
  "Спорт в обектива" - избрано
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Бизнес новини
 • 12:30
  Другото лице