Протестът срещу Гешев - политическа и социална шизофрения

Нито един кандидат за главен прокурор досега не е бил издиган с такава пълна подкрепа от прокурорската гилдия

Ivan Geshev: I have the support of all my colleagues in the judiciary – I won’t avoid my responsibilities
Източник: Канал 3

Ivan Geshev: I have the support of all my colleagues in the judiciary – I won’t avoid my responsibilities

Коментар на Явор Дачков във в. "Галерия"*
 
Кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор срещна яростна съпротива сред партийните редици на "Да, България" и ДСБ, а около 2 000 нейни противници излязоха на протест пред Съдебната палата в София. Протестиращите наричат избора "предрешен", защото номинацията на Гешев е единствена и искат алтернатива.
 
Недоволните виждат в лицето на Гешев и човек, който ще брани политическите интереси, а не тези на хората. Гешев бе издигнат от цялата Прокурорска колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) и подкрепен от сегашния главен прокурор Сотир Цацаров. Неговата кандидатура получи и индиректна подкрепа от премиера Бойко Борисов и кабинета, след като правосъдният министър Данаил Кирилов се отказа да направи своя номинация, каквато възможност има по закон. Гешев получи подкрепа и от много прокуратури в страната, които излязоха със специални декларации. 
 
 
Нито един кандидат за главен прокурор досега не е бил издиган с такава пълна подкрепа от прокурорската гилдия. Иван Гешев е и първият кандидат за поста, който идва от средите на самата прокуратура, а преди номинацията неговата работа бе "пред очите" на цялото българско общество. В момента той е заместник главен прокурор, а преди това бе и шеф на Специализираната прокуратура. За разлика от предишните избори за този пост, сегашната номинация се случи напълно прозрачно, с ясна легитимност и то три месеца преди гласуването във ВСС.
 
Досега научавахме името на главния прокурор няколко дни преди да го спуснат от управляващата партия. А уважаваният от мен Константин Пенчев оглави най-важния съд в България – Върховният административен съд (ВАС), направо от депутатската банка на НДСВ. Не помня тогава, а и в другите случаи, да е имало протести. 
 
От гледна точка на процедурата, кандидатурата на Иван Гешев е изрядна. Нещо повече - Иван Гешев стана възможен и бе издигнат по правилата, за които години наред се бориха онези, които днес протестират срещу него. Не друг, а Христо Иванов като правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов, Радан Кънев като съпредседател на парламентарната група и целият тогавашен Реформаторски блок, който подкрепяше кабинета в Народното събрание, настояваха и прокараха реформите в съдебната власт, според които бе номиниран Иван Гешев.
 
Именно те настояваха ВСС да бъде разделен на две колегии - Съдийска и Прокурорска и всяка от тях отделно да номинира кандидатите за управленските постове в съда и прокуратурата. Преди номинации можеха да правят всички членове на ВСС. 
 
Ако "реформаторите" не бяха настоявали толкова много за тези промени, днес кандидат за главен прокурор можеше да бъде издигнат и от Лозан Панов и да има алтернатива, както настояват протестиращите. Пиша "реформатори" в кавички, защото всичките им реформи се оказват недомислици и глупост. Нещо повече - днешните протестиращи години наред искаха румънски модел.
 
Заради тях и "натиска от Европа" бяха създадени Специализираният съд и Специализираната прокуратура у нас. Прокуратурата я оглави Гешев, който не се държи по-различно от протестърската икона Лаура Кьовеши. И в Румъния, и тук тези органи са политически инструмент, който се използва за разчистване на сметки, а не за реална борба срещу корупцията и се стреми към медиен ефект. Така се пази голямата корупция, като се отпушва клапанът на общественото недоволство с медийни фишеци и дребни риби.
 
Разликата е, че там избирателно и политици попаднаха в затвора, а тук още не - но и това ще стане в скоро време. Въпрос на мейнстрийм, а и ние отдавна изоставаме дори от северната ни съседка. 
 
И в това е другата слабост на протестиращите срещу Гешев - те не се борят за независима прокуратура и справедливост, а за зависима от тях прокуратура, която да упражнява само тяхното виждане за справедливост. Нещо като с делението на ченгетата от Държавна сигурност на "добри" (наши) и "лоши" (ваши), на корупцията - на "приемлива", когато е наша и "ужасна", когато е тяхна и т.н.
 
Абсурдно е хора, които твърдят, че се борят за демократични правила, да протестират срещу една номинация, направена изцяло по демократична процедура, която е дори прокарана от протестиращите. Това е политическа и социална шизофрения.
 
Ама прокурорите ги било страх да номинират друг, а Борисов се бил договорил с Цацаров да издигнат Гешев. Сякаш в САЩ и Европа не избират главен прокурор с политически пазарлъци и баланс на различни интереси. Та нима Кьовеши щеше да бъде това, което е, ако не беше американско протеже с директно назначени от Щатите съветници? 
 
Колкото до прокурорите и техния страх - никой няма да ги прати в ГУЛАГ, ако вдигнат друг кандидат, нито ще ги уволни от работа. А и това вечно българско извинение ми идва в повече. Българите не знаят какво е истински страх да не изпаднеш от системата и жестокостта, с която това може да ти се случи в САЩ или някоя по-взискателна европейска държава. 
 
Прокурорите са такива каквито са всички останали българи. Щом са избрали да работят в тази система и по тези правила не виждам какво друго може да се направи, докато те самите не решат да ги променят. А щом са преценили, че Иван Гешев трябва да ги ръководи не мисля, че е демократично политически партии и улицата да им се бъркат. Що се отнася до българските граждани - не могат 2000 души да говорят от тяхно име.
 
Гражданите гласуват на избори и всичко, което се случва в политиката, произтича от това за кого са дали гласа си. Щом мнозинството гласува за това статукво, значи е ОК с него. Независимо какво мислим ние във Фейсбук. Затова ми се струва по-разумно, вместо да протестират срещу Гешев, да помислят как да спечелят гласовете на хората, чийто живот искат да променят. С викове на улицата няма да стане. Вярно е, че така няколко човека от тях отчитат парите към "Америка за България", използвайки наивността на останалите за параван, но това няма нищо общо със справедливостта, демокрацията, красивото, доброто и вечното.
 
* Заглавието е на "Правен свят".
19:49 | 06 Юли 2020 г.

Цвета Караянчева помогна на младо семейство, катас...

19:49 | 06 Юли 2020 г.
Кортежът на председателката на парламента Цвета Караянчева е оказал първа помощ на младо семейство с малко дете, което е претърпяло инцид...
19:46 | 06 Юли 2020 г.

Министерство на културата ще финансира творечски п...

19:46 | 06 Юли 2020 г.
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проект...
19:38 | 06 Юли 2020 г.

Започна проверка за смъртта на медика от Спешна по...

19:38 | 06 Юли 2020 г.
Министерство на здравеопазването е започнало проверка във връзка със смъртта на д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна помощ в София, пред...
Домашно насилие
19:26 | 06 Юли 2020 г.

Изверг блуства с непълнолетна при обир на апартаме...

19:26 | 06 Юли 2020 г.
Днес, 06.07.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Стефан Г. за това, че влязъл в чуждо жилище, като уп...
19:15 | 06 Юли 2020 г.

Иван Иванов: Фактът, че бяха арестувани двама висш...

19:15 | 06 Юли 2020 г.
„2015г ГЕРБ възторжено приеха закона, който урежда разботата на НСО и конкретно, точно и ясно регламентира начина, по който се рабо...
18:13 | 06 Юли 2020 г.

Почина още един от пасторите, заразени с COVID-19

18:13 | 06 Юли 2020 г.
47-годишен пастор от село Костиево е починал, след като беше интубиран за период от две седмици в болницата в Пловдив. Това съобщиха от О...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Новини - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива