Евгений Бакърджиев: Да жалиш за мавзолея, за мумии и трупове, трябва нещо много да е сбъркано, генно увредено

Къде в София са паметниците на Аспарух, на Тервел, на Крум, но ни наситиха с болшевишки капища, шмайзери, съветски и червени армии

Евгений Бакърджиев: Още няма ясна оценка на приватизацията и това, което остана след нея
Източник: Канал 3

Евгений Бакърджиев: Още няма ясна оценка на приватизацията и това, което остана след нея

Днес се навършват 20 години от събарянето на мавзолея на Георги Димитров в София. Той е построен през 1949 г., за да съхранява балсамираното тяло на комунистическия ръководител. Изграждането започва веднага след смъртта на Георги Димитров. Построен е за рекордния срок от 6 дни, през което време тялото на Георги Димитров е превозено от СССР до София.
 
Тялото на първия български комунистически лидер остава в мавзолея до август 1990 г., когато то е кремирано и погребано в Централните софийски гробища. Мавзолеят е взривен края на август 1999 г. по заповед на строителния министър от правителството на СДС Евгений Бакърджиев.
 
Първата детонация, на която присъстват министър-председателят Иван Костов и кметът на София Стефан Софиянски, не успява да събори сградата и са необходими няколко експлозии от 21 до 27 август, когато най-сетне тя рухва. Днес потърсихме за коментара на тези събития Евгений Бакърджиев. Ето как гледа той на тях 20 години по-късно в интервю за Dir.bg.
 
- Г-н Бакърждиев, днес се навършват 20 години от премахването на мавзолея на Георги Димитров. Сещате ли се на тази дата за него?
 
- Винаги се сещам, всяка година. Изобщо аз и през годините мисля за мавзолея, за символите на комунизма и за това колко е добре, че се отървахме от тях.
 
- С голяма решителност тогава приехте да се премахне мавзолея. Защо беше така?
 
- Вижте, 20 години са един сериозен период, за да се направи един разумен анализ. Всъщност, оценката е, че комунизмът не можа да излъже историята. Историята отрече комунизма и не само го отрече, а и го изхвърли на бунището си. Венесуела и Северна Корея са някакъв финал на този сбъркан експеримент.
 
За съжаление този експеримент струва милиони животи, разбити съдби и семейства, убийства, заточения, лагери, затвори... Период, в който, всъщност, се опитаха да въведат от името на народа един еднопартиен терор. Символите на този терор бяха и великият вожд и учител Георги Димитров, и великият баща на народите Сталин, и великият кормчия Мао Дзедун. Изобщо всичките тези "велики", които объркаха света, съсипаха милиони съдби и впоследствие бяха поставени в мавзолеи.
 
В Европа и в България нужда от такива митове, нужда от такива капища болшевишки, нужда от такива национални терористи, какъвто е Георги Димитров, няма нужда. Затова още през 1992 година, в зората на демокрацията, аз тогава бях общински съветник и председател на комисията по местно самоуправление, внесохме предложение и гласувахме да бъде премахнат мавзолеят и да бъде премахнат паметникът на Съветската армия.
 
За съжаление тогава професор Беров, през 1993-а, като министър-председател с решение на Министерски съвет блокира нашите действия за мавзолея и за паметника.
 
- Винаги се изказва и друга теза, че мавзолеят е можело да се използва и по друг начин, защото е бил един вид символ, част от историята. Просто да има друго предназначение...
 
- Хора, които не са виждали постройката, не са наясно с подземието и с наличната част, могат да импровизират колкото искат. Първо, не знам какъв морал трябва да има един човек и каква психика, за да отиде, примерно, да танцува там, където са стояли трупове. Как би се чувствал един интелигент, един културтрегер в подземна заличка, в която са балсамирали мумии, в която са вадили вътрешности. 
 
Изобщо, това е античовешко, това е цинизъм. Това от една страна. От друга, беше проведен конкурс през 1996 година с участието на около 50 проектантски колектива за решение на центъра на София, на Ларгото. Спомням си, че тогава под егидата на Камарата на архитектите в България, на Министерството на културата, на Столична община, на всички институции, ангажирани с темата за центъра на София, имаше конкурс.
 
И първите шест премирани проекта предвиждаха премахването на мавзолея и в различна степен облагородяването на центъра. Част от тях предлагаха възстановяването на стария вид на градската градина с нейните фенери, огради, порти, преходи и т.н. Други предвиждаха изграждането на исторически мемориал, нещо доста смислено, на мястото на капище на болшевишка мумия.
 
Много по-естествено е на такова място да имаме историята на България или на столицата. Погледнете Будапеща - площадът на героите, цялата история на Унгария е там. Вацлавски намести в Прага... Вижте историческите центрове на европейските държави. Там човек и от страната, и от света може да отиде и да се запознае с историята на държавата.
 
Къде в София е паметникът на хан Аспарух, на Тервел, на Крум, на Симеон Велики, на Иван Асен Втори - няма ги. Болшевишки капища, шмайзери, съветски армии, червени армии - с това ни наситиха за 45 години. Борбата с промяната и в психиката, и в историята, и в архитектурата, и в историята на страната ни е трудна, тежка и бавна.
 
Но едно е сигурно. Аз ще цитирам, перифразирайки Георги Димитров - "... колелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа НАД комунизма (в оригинал - "на комунизма"). Това е истината.
 
Да съжаляваш, че го няма мавзолеят... Трябва нещо много да е сбъркано, нещо генно трябва да е увредено, за да мечтаеш за мумии, за трупове, за болшевишки диктатори. Вместо да се радваш на майките и дечицата, които тичат и се радват в градинката, на младите хора, които си правят хепънинг, на скейтърите, които ходят там. Това е центърът на София, там трябва да има нещо модерно, нещо красиво, нещо духовно.
 
- Но не виждаме такова нещо там?
 
- За съжаление след 1999-а нито една кметска управа не си свърши работата. 20 години центърът стои в този вид. С бетоновата площадка, с която затапихме дупката. И да отворя една скоба. Започнахме проучването и проектирането там по искане на Българската народна банка...
 
- Защото отдолу може да се направи трезор...
 
- Да. С махането на нашето правителство всичко това се забрави. За съжаление кметовете на София не свършиха нищо 20 години. Това, че там се пържи цаца и се пие бира - няма лошо. Лошото е, че го няма историческият център на София. А за това са виновни управляващите в столицата.
Левски Славия
19:49 | 04 Юли 2020 г.

Славия отново шокира Левски на Герена

19:49 | 04 Юли 2020 г.
Славия постигна втора поредна победа срещу Левски на стадион „Георги Аспарухов”, след като надигра „сините” отнов...
18:49 | 04 Юли 2020 г.

Ангелкова: България не е уведомена от Гърция, че щ...

18:49 | 04 Юли 2020 г.
 България не е уведомена от Гърция, че ще затворят граници. Това каза в предаването на Канал 3 "Офанзива с Любо Огнянов&qu...
\
18:36 | 04 Юли 2020 г.

Калоян Паргов : Когато се стигне до личностни конф...

18:36 | 04 Юли 2020 г.
В БСП вътрешно-партийната дискусия не е спирала близо 130 години. Тя се води около идеи, принципи, ценности. Коагто обаче се стигне до ли...
18:35 | 04 Юли 2020 г.

С дарението от Делян Пеевски: Финализираха проекта...

18:35 | 04 Юли 2020 г.
Проектът, с който гората на Црънча ще се превърне в парк благодарение на дарението на Делян Пеевски вече е готов. Още в понеделник главни...
\
18:14 | 04 Юли 2020 г.

Иван Хиновски: Проектът АЕЦ „Белене” не може да се...

18:14 | 04 Юли 2020 г.
"За мен става все по-ясно, че проектът АЕЦ „Белене” не може да се реализира. Това е един много сложен проект, който изис...
\
17:41 | 04 Юли 2020 г.

Ваня Григорова: Гладни бунтове няма да има, не защ...

17:41 | 04 Юли 2020 г.
"Гладни бунтове няма да има, не защото няма гладни хора, а защото няма да има бунтове", заяви икономистът Ваня Григорова в пред...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Имате думата
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини