Хамид Хамид: Цвета Караянчева да слуша повече премиера - той похвали кметовете на ДПС

Местните избори си носят своя собствен заряд, каза депутатът от ДПС

Хамид Хамид
Източник: Канал 3

За приоритетите на ДПС през новата сесия и за подготовката на партията за местния вот Dariknews се свърза с депутата от Движението и заместник-председател на правната комисия Хамид Хамид.

- Откриваме новия парламентарен сезон утре. ДПС отново ли ще обяви това управление за вредно за ускореното развитие на страната?

- Ние сме го казали още при сформиране на това правителство - че без да има нужда, беше сглобено едно правителство, една коалиция без да има условия за това. Това правителство се оказа вредно за развитието на държавата и ние не сме си променили позицията от първия ден на 44-то Народно събрание. И ще продължим в същата посока, в която работихме досега, а именно - разграждане на това вредно за страната коалиционно управление и сформиране на правителство, което ще следва приоритети за бързо, ускорено развитие на страната.

- Какъв е вашият план за "разграждането" и ще послужат ли предстоящите местни избори като трамплин към него? 

- Местните избори си носят своя собствен заряд. Наистина те носят доста по-голяма емоция от всички останали видове избори.Всички граждани разбират, че кметовете на кметства и общини, и общинските съветници са най-близо до тях в ежедневното им съприкосновение с местната администрация, така че е нормално те да имат и свой собствен фокус, но ние по време на тази кампания няма да спестим критиките към управлението, както ще извадим на показ и грешните и неправилните ходове, които пречат на страната да се развива в правилната посока.

- Всяка община, всяко населено място си има своята специфика и не можем да изведем генерален извод на национално ниво кой е опонент, кой е съюзник. Всички регионални и общински структури, след внимателен анализ на самия регион, на самата община, в самото населено място ще преценят тези неща и ще вземат своите решения. 

- Единна ли е партията вече, какви са впечатленията от обиколките в страната?

- Организацията е повече от единна, в изключително добра кондиция, в добра инерция от европейските избори, със задоволство от постигнатия резултат на евровота, така че ще продължим да развиваме структурите си.

- Какви са амбициите на движението за кметския вот? Видяхме, че на европейските избори, с уговорката, че те са съвсем различни, доста засилихте позиции в София. В столицата дотук имаме две много ярки, силни женски фигури, Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, които вече обявиха, че ще се борят. ДПС ще издига ли свой кандидат, или ще подкрепи някой от останалите?

- При нас процедурата по номинации и по взимане на тези решения още не е приключила. На ход е Централното оперативно бюро и Централният предизборен щаб да вземе своите решения, така че това ще го обявим през следващите дни.

- Наскоро председателят на парламента Цвета Караянчева отправи доста критики към управлението на Кърджали от вашия кмет Хасан Азис. В същото време ГЕРБ все повече настъпва към смесените региони.

- Г-жа Караянчева да слуша председателя си и премиер, който отиде в регион Кърджали и похвали всички кметове на ДПС там. Така че, нека повече да слуша премиера.

- Няма шанс ДПС да загуби родопския град?

- Това е празнодумие и сметки без кръчмар на г-жа Караянчева.

- Предвид факта, че сред най-активните законодатели в Народното събрание и като зам.-председател на правната комисия, разбира се, какво мислите за предложението, което се дискутира много през последните дни - да се премахне съкратеното производство в НПК за тежките престъпления? Много такива имаше през това лято, макар да бяха бързо разкрити.

- Това е институт, който работи успешно от 2006 г. насам и вече сме свидетели на първия внесен проект - днес има внесен от колегите от БСП. Ние също смятаме, че не може генерално, за всички видове престъпления да се прилага съкратено производство, защото се получава голямо разминаване между настъпилия престъпен резултат, последиците и размера на наказанието, наложено при съкратено следствие. Ние също смятаме, че за определен вид престъпления трябва да има изключение и да не се прилага такова съкратено следствие.

Четете още новини от България и света!

- За кои случаи да има изключения?

- Говорим за тежките умишлени престъпления, при всички случаи за убийство, за блудствени действия с малолетни и непълнолетни. Така че трябва да се диференцира точно, внимателно да се прегледат всички текстове на квалифицираните състави на тежките, умишлени престъпления и изрично в Кодекса за всеки един състав да се изключи прилагането на съкратеното производство. Аз не смятам, че е необходима пълна отмяна на съкратеното производство за всички състави от Наказателния кодекс, но сме съгласни, че за тези тежки престъпления то не следва да бъде прилагано.

- Вие ще имате ли свои предложения, или ще подкрепите други в хода на дискусията?

- Разбира се, че ще участваме в дискусията. Вариантите да подкрепим предложения, внесени от колеги, както и да внесем и наши - всички опции са отворени.

- Кои са законодателните ви приоритети за новата сесия?

- Това, за което със сигурност ще настояваме, ще го чуете в декларацията на председателя. Но ние имаме предизборна програма, която представихме в кампанията за европейски представители на България в Европарламента, така че ще следваме тази наша програма. Ще внасяме законопроекти, които да допринесат за ускореното развитие на България.

Етикети: Хамид Хамид
Жан Кастекс
13:50 | 03 Юли 2020 г.

Макрон обяви новия премиер на Франция

13:50 | 03 Юли 2020 г.
Заместник-ръководителят на президентската администрация Жан Кастекс е назначен за нов министър-председател на Франция, съобщи Елисейският...
багери, рилски езера
13:49 | 03 Юли 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: В сърцето н...

13:49 | 03 Юли 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   В СЪРЦЕТО НА РИЛА    Трябва ли ...
Бойко Борисов
13:43 | 03 Юли 2020 г.

Премиерът обсъди с Националния оперативен щаб гото...

13:43 | 03 Юли 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с Националния оперативен щаб, на която бе обсъдена актуалната епидемична обста...
пуканки
13:41 | 03 Юли 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Новите заглавия на големия ...

13:41 | 03 Юли 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ Новите заглавия на големия екран от кинокритика Димитър Дринов ...
Бойко Борисов
13:40 | 03 Юли 2020 г.

Борисов откри нова складова база край Пазарджик

13:40 | 03 Юли 2020 г.
Работните места и доходите са важни, българската икономиката продължава да работи, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на...
Стъпките към успеха
13:31 | 03 Юли 2020 г.

"Стъпките към успеха" този уикенд от 13:15 ч.: Та...

13:31 | 03 Юли 2020 г.
В „Стъпките към успеха” този уикенд Ви срещаме с двама артисти, изявени, както на музикалната сцена, така и в киното. &nb...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия