Целта оправдава средствата - още за атаките срещу избора за главен прокурор

Докато едни планират саботажи, други трябва да защитават интереса на обществото

Иван Гешев
Източник: Канал 3

Горещо бе лятото за прокурорите, следователите, агентите на ДАНС, антимафиотите и криминалистите. Разследвания и изготвяне на обвинителни актове за престъпна приватизация, за ощетяване на бюджета от незаконно производство на акцизни стоки, пране на пари и укриване на данъчни задължения, обвинения за корупционни престъпления срещу държавни чиновници и кметове, няколко разбити групи за разпространение на наркотици, арести на телефонни измамници. Усилена работа по разкриването на най-големия теч на лични данни след хакерската атака на "ТАД Груп" срещу НАП и по установяване на извършителите на жестоките убийства на детето в село Сотиря и на откритата край Негован възрастна двойка.

Само си представете каква щеше да е обществената нагласа, ако антимафиотите не бяха успели със светкавична скорост да установят кибертерористите, безработния изверг, който уби 7-годишно невинно дете, или двамата алчни майстори, планирали от една година ликвидирането на доверчивите имотни пенсионери?

Това, разбира се, е една много малка извадка от свършеното от обвинители и служители на МВР само в рамките на няколко седмици. Много други разкрити престъпления дори не са станали обществено достояние, има и още повече криминални деяния, чиито извършители сигурно ще останат неразкрити. Факт е обаче, че правоохранителните органи показват, че когато е налице воля, когато работят в екип и срещат подкрепа от властта и от обществото, успешните резултати не закъсняват. Това е от съществено значение, защото на фона на денонощната работа, продължила през отпускарския сезон на годината, прокурори, следователи, агенти и служители на МВР са подложени на омразна пропаганда, чиято дълбока цел е да не позволи на гражданите да възстановят доверието си в държавата и в нейните институции. И всичко това се прави от чисто егоистични и прагматични цели.

Богати хора с проблеми с правосъдието плащат, за да няма и ден без манипулативни и дори обидни публикации не просто срещу цялата система или ръководствата на институциите, а дори и срещу отделни професионалисти – прокурори, следователи, полицаи. Не че те отдавна не са привикнали на този пропаганден хейт, просто тази година той е в пъти по-голям, защото сме в средата на процедурата по избор на следващия главен прокурор. И понеже очакванията, а и заявката, която Иван Гешев дава, е държавата да потърси отговорност от всички престъпили закона, без значение дали става въпрос за дилъри, ало измамници, корумпирани политици, алчни лекари или влиятелни олигарси, то напълно естествено е всички изброени да търсят начин да попречат на успешния избор. По всякакъв начин.

Стотици статии, интервюта, телевизионни и радиоучастия на всеки час бълват пропаганда, основно срещу личността на Гешев, но не са пожалени негови колеги от Специализираната прокуратура, нито дори свидетели по ключови дела като това за искания от отстранената кметица на "Младост" подкуп, където без сигнала и показанията на Александър Ваклин корупционното престъпление не би могло да се докаже.

Тази пропаганда е нужна, защото трябва да заглуши няколко факта, които не са угодни за противниците на независимостта на прокуратурата:

- Процедурата по издигане на номинацията на Иван Гешев и съпътстващите я детайли се изпълняват при пълна прозрачност. Всъщност Гешев е възможно най-публичният кандидат, който българската съдебна система има от 30 г. Нито един председател на Върховен съд или предишен главен прокурор не е бил толкова широко известен, колкото настоящия заместник главен прокурор.

- Номинацията на Иван Гешев отговоря напълно на наложилата се практика в страните от ЕС, че най-добре за системата би било, ако начело застане прокурор, който е тръгнал от най-ниското стъпало в йерархията.

- Изминалите години, в които Гешев първоначално бе ръководител на Специализираната прокуратура, а последната година и заместник на главния прокурор, показаха, че той не просто е готов да обещава, а нещо много по-съществено – действа и точно това създава най-големите страхове у противниците му.

Четете още новини от България и света!

И понеже манипулативните публикации и тенденциозните внушения на провалени политици, поръчкови коментатори и журналисти "на повикване" нямат нужния ефект, противниците на силните държавни институции със сигурност ще търсят ескалиране на напрежението. Това най-лесно би се постигнало с нерегламентирани протести, целящи нарушаване на обществения ред и търсещи сблъсък с органите на реда. Трябва да се внуши, че в европейска България цари диктатура. И тук мишената далеч не е единствено кандидатът за главен прокурор, но и министър-председателят, и управляващите като цяло в контекста на предстоящите в края на октомври месец избори за местна власт.

Ясни са менторите, които са готови дори с цената на опити за безредици и метежи да търсят изпълнение на целите си – ликвидиране на независимостта на прокуратурата, дори закриване на специализираните органи на правосъдието, т.е. прекратяване на делата срещу тях, а защо не и смяна на управленската конфигурация. Интересното е кои са изпълнителите, които формално организират фалшивите протести. Те най-общо казано са групирани в два лагера: единият лагер претендира, че изразява неолибералните ценности. Това са все хора, които нападнаха дори Конституционния съд, когато реши, че въвеждащата джендър идеология Истанбулска конвенция противоречи на основния закон у нас. Те пропагандират нуждата от легализиране на марихуаната, защото можело да се печели от това, както и на хомосексуалните бракове, защото така било "правилно". Готови са да спорят, че България не е била пет века под османско владичество, и нямат срам, когато ползват лика на Апостола, за да пропагандират "многополовото разнообразие". В същото време са готови да изпаднат в истерия, когато някой реши да кръсти детето си с традиционно българско име или вземе, че почете традиционен за българите празник, особено ако е с хоро и народни танци. Привържениците на другия лагер по принуда търпят неолибералните ценности, иначе са пълен антипод, но както се казва в такива случаи – целта оправдава средствата. И вече дори демонстрираха тази максима.

В края на миналата година, когато хвърлиха върху собствената си държава най-голямото петно след "българската връзка при атентата срещу папа Йоан Павел Втори" – отвратителната манипулация, че младата Виктория Маринова от Русе бе нападната, изнасилена и пребита до смърт заради работата си като репортер и водещ в местна кабелна телевизия.

Докато властите търсеха извършителя на жестоко престъпление, тези, които сега стоят зад пропагандата срещу избора на следващия "обвинител №1" и се готвят дори да нарушават обществения ред и спокойствието на гражданите с псевдоблокиране на съдебни сгради, заляха световните медии и успяха да разпространят фалшивата новина, че в България журналист е убит заради работата си. А след като същата тази полиция, която е обект на атаки, че била изразила подкрепа за номинацията на Иван Гешев и същата тази прокуратура, за която враговете ѝ тръбят, че не работела ефективно, установиха убиеца на Виктория чак в Германия, гузно се покриха и дори не признаха, че са наклеветили собствената си страна и народ. Лицемерието им няма граници, защото трагичната гибел на Виктория и ужасният край на 7-годишната Кристин не се различават с нищо. Профилът и мотивите на извършителите на двете гнусни престъпления са едни и същи. Но след случилото се в Сотиря онези, които преди по-малко от година направиха истерията, сега с досада отразиха безупречните действия на разследващите, които за броени часове стигнаха до убиеца. И ако има поне една капка позитивизъм в тази трагедия, то е, че жители на Сливен и околните села се включиха в издирването на престъпника, като в крайна сметка с тяхна помощ той бе задържан, преди да е направил друго престъпление.

Включването на обикновените хора в помощ на властите показва единствено доверието към държавата, което, макар и бавно и в резултат на много усилия, започва да се възвръща у хората.

Истината е тази, че докато едни планират непрестанно саботажи, кроят планове за безредици, шантажират и изнудват, други трябва да защитават интереса на обществото. И заради това няма да е изненадващо, ако опитите с протести да бъде спрян Гешев логично приключат с фиаско, защото въпреки арогантната пропаганда по-голямата част от гражданите много добре осъзнават, че менторите на метежниците изобщо не са загрижени за свободата и правото, а единствено за своята недосегаемост.

Този път е добре, че това се усеща дори от международните партньори на България, които си взеха поука от грозния начин, по който бяха подведени при случая с Виктория, и категорично се разграничиха от тези, които дълги години се опитват да внушават, че едва ли не представляват техните интереси.

Източник: в-к "24 часа"

Етикети: Иван Гешев
Катастрофа
08:11 | 13 Юли 2020 г.

Раненото при катастрофата на АМ Тракия дете остава...

08:11 | 13 Юли 2020 г.
В тежко състояние остава раненото при катастрофата на магистрала Тракия дете. Директорът на болницата в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев з...
Бенджамин Киоу и майка му - Лиса Мари Пресли
08:02 | 13 Юли 2020 г.

Внукът на Елвис Пресли се самоуби

08:02 | 13 Юли 2020 г.
Музикантът Бенджамин Киоу - единствен внук на Елвис Пресли /1935-1977/, е сложил край на живота си на 27 години, предадоха световните аге...
Национален събор на БСП - Бузлуджа 2017
07:36 | 13 Юли 2020 г.

БСП решава за датата на събора от Бузлуджа в София...

07:36 | 13 Юли 2020 г.
Днес БСП ще проведе Изпълнително бюро, на което се очаква социалистите да решат на коя дата ще преместят събора си от Бузлуджа в София. ...
Анджей Дуда
07:29 | 13 Юли 2020 г.

Анджей Дуда печели президентските избори в Полша

07:29 | 13 Юли 2020 г.
Според социолозите, за Анджей Дуда са гласували 51% от отишлите до урните вчера, а съперникът му Рафал Тшасковски има 49% от гласовете. ...
Образование
07:25 | 13 Юли 2020 г.

Десет милиона деца в риск да отпаднат трайно от уч...

07:25 | 13 Юли 2020 г.
Пандемията от коронавирус предизвика „безпрецедентна спешна ситуация в образованието“, като около 10 милиона деца са в риск д...
Павел Колев и Лъчезар Петров
07:22 | 13 Юли 2020 г.

Левски няма да играе в Европа през следващия сезон

07:22 | 13 Юли 2020 г.
Отборът на Левски няма да участва в евротурнирите през следващия сезон, след като загуби домакинството си на Локомотив Пловдив с 1:2 в ма...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет