Адвокат на ало-измамници с нездрав интерес към прокуратурата

"Странно" съвпадение - столичният юрист Юлиан Дацев залива държавното обвинение с въпроси, които по-късно съдия Мирослава Тодорова засяга в свое вестникарско интервю

Столичен адвокат е проявил нездрав интерес към прокуратурата. В разгара на съдебната ваканция адвокат Юлиан Дацев буквално е залял прокуратурите в цялата страна с искания за предоставяне на строго специфичната служебна информация, отнасяща се до числеността на държавните обвинители, водените дисциплинарни производства, свободните щатове, както и за бройката на служителите в администрацията. Еднотипните запитвания по реда на Закона за достъп до обществена информация изглеждат странни и защото вместо тях, юристът е могъл да отправи едно питане до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и вероятно щеше да получи информацията, при това обобщена. Отделно в Годишните доклади за работата на държавното обвинение, които се представят от главния прокурор и се приемат от Народното събрание, голяма част от данните също са подробно описани и са публични.
 
За нездравото любопитство на Дацев обаче има едно логично обяснение и то е, че вероятно се готви поредната хибридна провокация срещу процедурата за избор на следващ "обвинител №1". В последните близо два месеца, по безпрецедентен по своята продължителност и масовост начин, прокурори, следователи и служители в администрацията на съдебната власт застанаха с имената и подписите си в подкрепа на единодушната номинация на заместник-главния прокурор Иван Гешев. Още в самото начало становищата на магистратите станаха обект на пропагандна атака от медии, собственост или свързани с подсъдими и обвиняеми лица. Целта на подобни питания по ЗДОИ би могла да е на база получените отговори да се изготви публикация, която да се опита да даде нов тласък на внушенията и опитите за дискредитирането на професионалната подкрепа за номинацията на Иван Гешев.
 
Знак за предубеденост на питащия може да се открие и в обстоятелството, че въпросите се отнасят до прокуратурите и техните администрации, но не и до съдилищата. Вече година е в ход оптимизация на множество районни прокуратури, чиято натовареност бе под средната за страната, поради което се стигна до трансформирането им в териториални звена. За разлика от Прокурорската колегия, която провежда действителна реформа на съдебната карта, Съдийската колегия, ръководена от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, по всяка вероятност още дълго ще бездейства по въпроса за закриване на съдилища там, където тяхната необходимост е отпаднала най-вече поради демографски причини.
 
Обяснение за това, че адвокат Юлиан Дацев не се интересува от дейността на съдилищата, респективно на председателстваната от Панов ресорна колегия, може да се открие и във факта, че младият юрист се е включвал в подписка на адвокати в подкрепа на председателя на ВКС. Факт, който не говори много добре за обективността на "съдия №1", след като се налага да бъде бранен от представители на една от страните в процеса - адвокатурата.
 
Оказва се, че Юлиан Дацев е участвал и в друга подписка. Тя пък е била срещу избора на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, чиято кандидатура бе подкрепена от два състава на кадровия орган, при това и в двата случая с внушителното мнозинство от по 20 гласа.
 
И тук идва изненадата, която е под формата на "странно" съвпадение. Докато "Правен свят" проверяваше фактите около Дацев и неговия засилен интерес към структурата на държавното обвинение, бившата председателка на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова в свое интервю за в-к "Сега" от 11 септември, засяга почти дословно същите въпроси, които са обект на питане до прокуратурите в цялата страна от далеч по-малко известния адвокат. "Безусловно бъдещият главен прокурор трябва да изложи разбиранията си за прокурорския щат, командироването, административните служители, сгради и автомобили, електронни системи и регистри, обученията, съдебната карта, проблеми в работата на прокуратурата", казва в интервюто си съдия Тодорова. Въпросите, които адвокат Дацев отправя до структурите на държавното обвинение в цялата страна засягат - броя на прокурорските щатове, заетите и незаетите бройки, командироването на магистратите, щатна численост на служителите, незаети бройки и за кои длъжности са те, кои са прокурорите и следователите срещу които има образувани дисциплинарни производства.
 
Каква е причината за съвпадението и има ли общ център, който атакува обвинителите, отговорът най-добре биха дали съдийката и адвокатът, които демонстрират, ако не друго, то със сигурност напълно сходно мислене. Сигурно е едно, че съдия Тодорова не би трябвало да знае съдържанието на запитванията по ЗДОИ на неизвестния столичен адвокат, освен, ако той не е просто в ролята на посредник или "пощенски гълъб".
 
Освен "странното" съвпадение между въпросите на адвокат Дацев и "опорните точки" в интервюто й, съдия Тодорова пропуска да уточни още, че на база последните изменения на Конституцията и последвалите поправки в ЗСВ, за които ССБ много държеше да се приемат преди три и повече години, бе въведен модел на управление на съдебната власт, при който членовете на съответните колегии имат право да издигат кандидатите за постовете на "тримата първи" в съдебната власт, а когато това се отнася до по-ниските нива, то прокурори избират прокурори, а съдии избират съдии.
 
Наред с участие в подписки и странното любопитство към структурата на държавното обвинение, името на Юлиан Дацев изплува и като адвокат на разбитата през април месец тази година престъпна група за ало-измами в Горна Оряховица. Дацев представлява пред Специализирания наказателен съд семейство, уличено в телефонни измами, при една от които жертвата прехвърля дори жилището си.
 
 
Клиенти на софийския адвокат са и представители от сферата на преработката на отпадъци, ако се съди и по ангажираността му с темата за управление на боклука в различни населени места в цялата страна, където представлява компания за изкупуване на стари возила за скрап.
 
Освен, че е привърженик на политически ангажирания председател на ВКС, Юлиан Дацев се оказва защитник и на "Истанбулската конвенция", става ясно от активността му в социалните мрежи, където изобилстват снимките му в предимно мъжка компания. Пак от там става ясно, че Дацев има силна пристрастеност към селфи-снимането. И като повечето любители на селфитата, не пропуска да си направи такова в тоалетна, в която се оказва, че огледалата са на тавана и на пода.
 
Адвокатът си прави поредното селфи, този път в тоалетна с огледала на тавана и на пода
 
Съдия Мирослава Тодорова и Христо Иванов, бивш правосъден министър и настоящ политик, снимка: в-к "Труд"
 
Източник: Правен свят
Етикети: ВСС , ВКС , Иван Гешев
\
17:07 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Стефан Константинов: Министър Ананиев се справ...

17:07 | 05 Юли 2020 г.
"Не ми се иска отново да съм министър. Министър не е просто да си разпознаваем, а да можеш да направиш нещо смислено", това спо...
Гърция
16:43 | 05 Юли 2020 г.

Гърция затваря границите си за сърби

16:43 | 05 Юли 2020 г.
Гърция ще затвори границите си за сръбските граждани от 6 часа сутринта в понеделник,пише македонската информационна агенция Макфакс. ...
16:32 | 05 Юли 2020 г.

Проф. Михаил Мирчев: Радев и Борисов играят една к...

16:32 | 05 Юли 2020 г.
Радев и Борисов играят една контра игра от няколко месеца. Бойко Борисов е по-активен, Радев е по лежерен, гледам разхожда се по планинит...
11 загинали и над 120 ранени при силно земетресение в Китай
16:08 | 05 Юли 2020 г.

Земетресение край бреговете на Аляска

16:08 | 05 Юли 2020 г.
Земетресение с магнитуд 5,5 степен развълнува тихоокеанското крайбрежие на Аляска, съобщи геоложката служба на Съединените щати. &nbs...
COVID-19
15:55 | 05 Юли 2020 г.

Български моряци карантинираха кораб

15:55 | 05 Юли 2020 г.
Български бизнесмен, собственик на шипинг агенция, разказва за ситуацията с двама български моряци, които не вярвали, че има Covid -19, р...
Шави
15:46 | 05 Юли 2020 г.

Барселона ще чака: Шави преподписа с Ал-Сад

15:46 | 05 Юли 2020 г.
Шави Ернандез официално преподписа договора си с Ал-Сад, въпреки всички слухове, че се е споразумял с Барселона, за да поеме клуба веднаг...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Беновска пита
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини