Д-р Владимир Станчев: Добре, че има булевард, за да знаят хората името на Александър Малинов (ВИДЕО)

България трябва върне на Русия 82 млн. като външен заем за 75 години за Независимостта си, всъщност обаче нищо не плащаме

Владимир Станев
Източник: Канал 3

Още по темата

Малко ме учудва, че хората не знаят кой е Александър Малинов. Добре, че има булевард на негово име. Той е значима фигура и 5 пъти министър председател. Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" историкът д-р Владимир Станев по повод обявяването на независимостта на България преди 111 г. и политиците, които са осъществили този смел акт.

"Смята се, че българската независимост се поражда много по-рано. Още с Берлинския договор. Той залага като статут на Княжество България да е васално към султана. България е ограничена в своята външна политика. Султанът трябва да каже думата си при избора на български владетел. България е в неравностойно положение по отношение на външния свят", започна д-р Владимир Станев, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет, катедра "История на България".

"След това малко по малко успяваме да пробием. Сами си избираме княз. Участваме самостоятелно на международни конференции, България подписва сама договори и конвенции. Към 1908 г. България де факто се държи като независима държава, но де юре не е", поясни Станев.

Още новини от България и света четете тук!

"С Независимостта се признава окончателно и Съединението. Има опити да се дискутира независимостта и преди 1908 г. В началото на 20-ти век д-р Константин Стоилов също коментира тази идея, министър-председателят Димитър Петков също я пропагандира тази идея", сподели преподавателят.

"През 1908 г. в Османската империя избухва Младотурска революция - през юли 1908 г. Империята се раздира от вътрешни проблеми и трудно би реагирала на такъв акт от България. Младотурците започват да поставят въпроса за васална България. Немалко от Великите сили застават на страната на Турция. БългарскияТ представител не е поканен на рождения ден на султана, за разлика от владетелите от другите страни", припомни д-р Станев.

Още интервюта и коментари ще намерите тук

"Краят на 19 век и началото на 20-ти германското влияние в Цариград започва да преобладава. Руската идея е България да не обявява независимост през септември, а да отложи за 3 март 1909 г., защото всички знаят, че Австро-Унгария ще анексира Босна и Херцеговина, което също е удар срещу Османската империя. Идеята е да не излезе, че България и Австро-Унгария са се договорили по между си", уточни той.

"Руската идея е да се изчакат действията на Австро-Унгария, защото когато една велика сила наруши Берлинския договор, е дело на всички велики сили и би било хубаво за България да го направи първо такава сила. Само че Александър Малинов смята, че няма голямо значение кой първи ще го наруши, а напротив, ако ние го нарушим първи, ще се види, че нямаме договорка с Австро-Унгария", заяви Станев.

"От една страна Малинов е прав, но от друга на 22 септември България обявява независимост, на 23-ти Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина, а на 24-ти Гърция анексира остров Крит – става една балканска криза. Гърците очевидно имат амбиции към Босна и се появява напрежение.

Сърбите не са доволни, че сме започнали тази поредица. Една балканска война може да доведе до Първата световна война и 6 години по-късно точно така се случва – една сръбско-австроунгарска война повлича световната. Великите сили са недоволни от напрежението на Балканите и обвиняват България, че е започнала първа да поражда напрежение", допълни д-р Владимир Станев.

"Александър Малинов е видял удобен момент и го е хванал. Ако сме изчакали до 3 март 1909 г., не е ясно какво е щяло да стане. Има сведения, че френският посланик в София дава тласък на това дипломатическо дело – независимостта. Малко е странно, защото Франция и Русия са съюзници. Френската логика е ясна, те имат проблем с германците в Мароко и предпочитат да има проблем на друго място, за да отклони вниманието на света от себе си", разказа той.

"След тежки пазарлъци с участието на министър Андрей Ляпчев, се стига до положението, че Османската империя е склонна да получи 125 млн., докато ние сме готови да дадем само 82 млн. Великите сили като кредитор на Османската империя съветват България да даде повече.

8-ма тунджанска дивизия се мобилизира след като османците предявяват претенции към български територии около Свиленград. Появява се опасността от война. Тогава Русия решава да уреди въпроса, защото е най-неподготвена за война, след като току-що е загубила войната срещу Япония и е в етап на превъоръжаване. Затова тя опростява 125 млн. контрибуции, които османската империя дължи след Руско-турската война.

Срещу това България ще върне на Русия 82 млн. като външен заем за 75 години. Всъщност обаче ние нищо не плащаме защото избухват войни и никоя държава не си плаща външните дългове. Никоя страна не връща пари на своят противник. България е освободена от дълговете си благодарение на войните", припомня Станев.

"Малко ме учудва, че хората не знаят кой е Александър Малинов. Добре, че има булевард на негово име. Той е значима фигура и министър председател. Заради потушаването на Радомирското въстание между 1945 г. и 1989 г. за него не се е говорело.

Малинов е нарочно оставян настрана. Няма солидно историческо изследване за неговия живот, но това не е само за него, а и за много други. Той може да бъде еталон за политик. Един от малкото, за които дори техните противници признават, че е джентълмен. Малинов примирява крайности. Той е първият държавен обвинител на министри, юрист, съдия и умиротворител.

Вслушва се в мнението на останалите, намира път, който да удовлетвори повечето. Той е човек със собствено мнение, което отстоява. Емоционален човек със чувство за хумор, един от големите български оратори. Той е бесарабски българин, 5 пъти премиер", изтъква университетският преподавател.

"Александър Малинов поема председателския пост в началото на 1908 г. след като Димитър Петков е убит. Има стачки и университетска криза и Малинов успокоява обществото. Поема немалък риск, няма много време да влезе във властта", каза д-р Станев.

Относно въпроса за новите учебници по история, докторът сподели следното: "Писането на учебник не е проста работа. Трудно е да се пише за тези. Какво да има в даден учебник зависи от целта му. Децата не харесват предмета "история". Това се дължи на начина на преподаване. Дано с новите учебници нещата да се подобрят. Има много дати и не е необходимо да има всички, които авторът знае. Искам да видя дискусия, децата да дискутират спорни проблеми, да има различни гледни точки".

Целият интересен разговор с д-р Станев за малко известни от учебниците факти от историята на България - във видеото:

19:57 | 15 Юли 2020 г.

Христиан Митев, НФСБ: Повечето протести се опитват...

19:57 | 15 Юли 2020 г.
Дали протестите ще ескалират, предстои да видим. Явно с покачването на температурите лятото се покачва и общественото напрежение. Това съ...
19:40 | 15 Юли 2020 г.

Джейхан Ибрямов: Доган и Пеевски сами свалиха охра...

19:40 | 15 Юли 2020 г.
Ахмед Доган и Делян Пеевски сами свалиха охраната. Щом държавата е наложила охранила на бивш политически лидер и настоящ народен представ...
Бойко Борисов
18:34 | 15 Юли 2020 г.

Пет варианта за излизане от ситуацията са обсъдени...

18:34 | 15 Юли 2020 г.
Общо 5 варианта обсъжда премиерът Бойко Борисов с министрите и функцинерите от ГЕРБ за излизане от политическата криза, в която е на ...
18:24 | 15 Юли 2020 г.

Радев: Длъжни сме да бъдем мъдри и единни

18:24 | 15 Юли 2020 г.
"Длъжни сме да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем да се разпилява тази енергия, както и да не допуснем интригите на задкулисетт...
covid-19
17:45 | 15 Юли 2020 г.

Служителка от детска градина в Казанлък е с COVID-...

17:45 | 15 Юли 2020 г.
Служителка от детска градина “Снежанка” в Казанлък е с положителна проба за коронавирус. Тя е настанена в УМБАЛ-Стара Загора ...
17:42 | 15 Юли 2020 г.

Красимир Велчев, ГЕРБ: Оставката на правителството...

17:42 | 15 Юли 2020 г.
Не може да се прави заключение само от тези протести. Когато се касае за оставката и на правителството и на главния прокурор, всички...

гледай на живо

15.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива