Красимир Ципов: Не трябва да се дават напразни надежди на близките на пострадалите, че с приемането на този законопроект няма да станем свидетели на несправедлива присъда (ВИДЕО)

Филип Попов: Това, че излизаме със собствена листа не значи, че няма да подкрепим Мая Манолова и нейната програма

Денят на живо, Красимир Ципов
Източник: Канал 3

Денят на живо, Красимир Ципов

"Целта ни е да отговорим не само на обществените очаквания,но и на тези на близките на пострадалите. Разликите са в последиците. Ние внасяме промени в наказателния кодекс по отношение на по-справедливото определение на присъдите", заяви Красимир Ципов, народен представител и член на правната комисия на ГЕРБ в предаването "Денят на живо" с Наделина Анева. 
 
"Хубаво е и близките на жертвите да разберат, че още действат общите правила за определяне на наказанията. При смекчаване на обстоятелствата може да се ограничи наказанието до минимум. Стигна се до правен абсурд от лице без реален юридически опит. Не трябва да се дават напразни надежди на близките на пострадалите, че с приемането на този законопроект няма да станем свидетели на несправедлива присъда", сподели депутатът.
 
"Нашето предложение не е само за редукция на наказанието, а да дадем шанс на съда да прецени дали да замени доживотния затвор с лишаване на свобода от 30 или 40 години. Трябва да подходим сериозно и да отговорим на обществените очаквания. Каква е гаранцията, че ако се приеме този закон ще се стигне до справедлива присъда? Не заблуждавайте близките на жертвите", допълни той.
 
"Смятам, че може да обсъдим вариант, удовлетворяващ близките на жертвите и обществените очаквания. Няма да споря с хора, които не разбират същността на проблема. Става дума за фазата, която се развива пред съда. След като има признаване на факти и обстоятелства ще бъдат спестени процедури и разпити, но това не отменя ангажимента на съда. Наказанието може да не бъде задължително намалено или заменено, преценката е на съда", увери Ципов. 
 
"Има съвпадения между двата законопроекта. Например, че съкратеното съдебно производство няма да се прилага при тежки престъпления. Могат да се постигнат компромиси", завърши народният представител от ГЕРБ.
 
От своя страна депутатът и член на правната комисия на БСП Филип Попов коментира следното в "Денят на живо" с Наделина Анева: "Важно е какво се крие зад бюлетината. Ще бъдем отново отличници - 5 и 6. Не виждам проблем с номера на бюлетината. Това, че излизаме със собствена листа не значи че няма да подкрепим Мая Манолова и нейната програма".
 
 
"Опитваме се да разберем семействата на жертвите. Събрали са 20 хиляди подписи в подкрепа на нашия законопроект. Сега действащия закон, който позволява намаляване на присъдата, няма да може да се прилага след въвеждане нашия законопроект. Ограничаваме го що се касае за тежки престъпления. Тогава няма да може да се прави съкратено следствие", изтъкна Попов.
 
"Смекчаващите вината обстоятелства винаги ще съществуват, но съдът няма да е длъжен да намали присъдата с 1/3 или 1/5 при наличие на такива. До влизането на присъдата в сила действа за дееца по лекия за него закон", каза депутатът от БСП.
 
"Предложението на ГЕРБ не осигурява бързина по отношение на тежките престъпления. Касае се за много случаи, не само за Сотиря. Усещането за несправедливост идва от текущото статукво на законите. Следствието се извърши както трябва, но има още утежняващи вината обстоятелства. Няма как да бъде сложен похлупак на следствието. Ако един престъпник си признае за тежко престъпление и разчита на намаляване на наказанието, това е една бомба", обясни народният представител Филип Попов.
 
Гостите на \
20:15 | 11 Юли 2020 г.

Каракачанов: Президентът излезе от ролята, която м...

20:15 | 11 Юли 2020 г.
"От разделението на хората не печели никой", заяви пред NOVA воцепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. &n...
такси
20:15 | 11 Юли 2020 г.

Таксиметрова кола излетя от пътя се преобърна в хр...

20:15 | 11 Юли 2020 г.
Таксиметров шофьор излетя от пътя и се преобърна, по чудо остана жив, предаде репортер на БГНЕС.   Още новини от България и ...
20:00 | 11 Юли 2020 г.

Екип на Канал 3 бе нападнат на протестите в София ...

20:00 | 11 Юли 2020 г.
Демонстранти обиждаха и упражниха агресия към екип на Канал 3, който отразява шествието в столицата.  По-рано днес екипът ни ста...
протести
19:50 | 11 Юли 2020 г.

НА ЖИВО по Канал 3: Извънредно студио с коментари ...

19:50 | 11 Юли 2020 г.
Извънредно студио с водещ Любо Огнянов с коментари и живи включвания от протестите в София. Директно можете да го проследите ТУК. Гос...
covid-19
19:24 | 11 Юли 2020 г.

СЗО: Много малко вероятно е светът да изкорени кор...

19:24 | 11 Юли 2020 г.
"Много малко вероятно е светът да успее да изкорени коронавируса при настоящите обстоятелства, предупреди в петък Световната здравна...
19:09 | 11 Юли 2020 г.

Хиляди отново са на протест в центъра на София (СН...

19:09 | 11 Юли 2020 г.
Няколко хиляди души се събраха на антиправителствен протест в центъра на София. Протестиращите тръгнаха към сградата на Народното събрани...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Имате думата
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини