Любо Огнянов: Време е да спрем да избираме по-малкото зло

Бог високо, цар далеко, кметът трябва да е близко

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

От вчера в България официално стартира предизборната кампания за местните избори. Кой ще бъде кмет на пръв поглед изглежда по-маловажно от това кой ще бъде президент, или депутат, или евродепутат. Но само на пръв поглед. Всъщност местната власт в много случаи е по-важна от всички други. 
 
За хората по селата кметът е човекът, който носи лекарства на пенсионерите, понякога им купува хляб, кара ги до болницата, а през зимата чисти сняг. От това колко инициативен е кметът зависи дали във вашето населено място ще има добър път, който няма да има дупки, които са набори на децата ви. Дано не и на внуците ви. Както се казва бог високо, цар далеко. 
 
 
Кметът трябва да е близо. И да решава проблеми. Затова на 27 октомври мислете, когато отидете да гласувате. Огледайте се около вас. Спомнете си какви обещания сте чували преди четири години. И от настоящия кмет, и от неговите опоненти. Ако градът или селото, в което живеете, се е променило към по-добро, може би трябва да подкрепите този, който управлява досега. Ако е станало по-зле накажете го. 
 
Но първо помислете дали този, който идва след него ще работи по-добре или просто иска да седне в удобното кресло, за да се прави на началник. Българите не сме много по похвалите. Трудно признаваме, че някой се справя добре, просто защото през годините сме свикнали някой винаги да ни наказва заради неизтребимия оптимизъм.
 
А и да не забравяме онази шега, че днес в България са останали само оптимистите. Защото първо са си тръгнали песимистите, а после реалистите. И като че ли на изпроводяк са ни завещали и последния виц: че това не е емиграция, а евакуация. 
 
Може би си струва да сме оптимисти, ако, разбира се, искаме децата ни да се родят тук, да живеят в България, да знаят български, а не да говорят на някаква смесица между английски, испански, италиански и гръцки.
 
Струва си, когато отидем в гората, да почистваме след себе си, а не да оставяме боклуците, защото трябвало общината да чисти. Струва си да чистим не само веднъж годишно, за да се видим по телевизора. И не защото има глоба, ако не сме изринали снега пред блоковете си. А защото детето ви, възрастните ви родители или баби и дядовци няма да се подхлъзнат и да си счупят крака. 
 
Струва си, когато пред блока има детска площадка, не да чупим люлките и катерушките, защото онези там от общината били длъжни пак да я построят. Струва си да бъдем активни граждани. Мислещи, знаещи и най-важното – защитаващи правата си. 
 
Да преследваме всеки чиновник, който живее с мисълта че е господар на съдбата ни, само защото стои зад гише с по три обедни почивки. Да преследваме всеки управник, който се е самозабравил и се изживява като местния феодал. И се обгражда с роднини и приятели. И винаги да сме отговорни към следващите 4 години. Не на принципа корупцията е далавера, в която не участвам. 
 
Защото да замениш един самозабравил се управник с реваншист е глупаво решение. Не винаги обещанията, които чуем през следващите 30 дни ще се изпълнят. Може би някои ще се изкушат да ни свалят звезди само и само да се доберат до заветния ни глас. Като на циганска сватба – казваш какво ще подариш, пък нататък разчиташ, че никой няма да помни, защото всички са пияни. 
 
Това не е като онова пиянство на един народ. Защото понякога на крилете на привидната свобода идва по-голям хомот. А е крайно време да не избираме между по-малкото зло. Достатъчно ни е за 30 години. Време е да избираме тези, които вършат работа.
метростанция
16:23 | 08 Юли 2020 г.

СДВР: Търсят се 80 полицаи за осигуряването на ред...

16:23 | 08 Юли 2020 г.
Столична дирекция на вътрешните работи обявява конкурс за назначаване на държавна служба на осемдесет полицаи в Сектор "Метрополитен...
Отвличане
16:22 | 08 Юли 2020 г.

Хванаха удушвача от Сливен, умъртвил 49-годишна же...

16:22 | 08 Юли 2020 г.
Постоянен арест за Тончо Г. налочи съдът в Сливен, след като прокуратурата внесе доказателства, че именно той е извършителят на жестокото...
младеж
16:17 | 08 Юли 2020 г.

Подпийнал 19-годишен наби мъж и жена пред кръчма в...

16:17 | 08 Юли 2020 г.
19-годишен младеж от Кубрат е наказан по Указа за борба с дребното хулиганство. Това съобщиха от ОДМВР-Разград.    Окол...
монета
16:09 | 08 Юли 2020 г.

БНБ с 4 нови сребърни възпоменателни монети през 2...

16:09 | 08 Юли 2020 г.
Четири нови сребърни възпоменателни монети ще бъдат изсечени през 2021 г. Те са посветени на средновековни български владетели, родни тра...
Юлия Ненкова
16:07 | 08 Юли 2020 г.

КЗК: Бум на жалби по обществени поръчки през 2020 ...

16:07 | 08 Юли 2020 г.
Огромен брой жалби по Закона за обществените поръчки са постъпили в Комисията за защита на конкуренцията за първите шест месеца на 2020 г...
Румен Драганов
16:06 | 08 Юли 2020 г.

Драганов: Как очаквате да запълним 1,5 млн. легла ...

16:06 | 08 Юли 2020 г.
Туристическият сезон в България изглежда сякаш е напът да се провали тотално, с оглед гледките на пустеещите плажове по Черноморието. Ист...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини