Нено Димов: Не трябва да се избира между това дали да се диша чист въздух или да има топла вода (ВИДЕО)

Докато нямаме гаранции, че няма да се увреди здравето на хората, няма да дадем разрешения за горене, допълни той

Нено СДимов
Източник: Канал 3

"Грета Тунберг ми напомня на 12-годишното канадче, което спряло да диша. Това не е първия такъв случай, а вълна, която ще се повтаря", започна интервюто си в студиото на "Беновска пита" министърът на екологията Нено Димов. 
 
"Проверката е на финалната права. Стана ясно предварително, че в ТЕЦ "Република" и "Брикел" имаше горене на нерегламентирано гориво. Република не работи 3 седмици, за да бъдат извадени всички нерегламентирани горива. В "Брикел" бяха поставени камери", сподели Нено Димов.
 
 
"Направихме предложение всички ТЕЦ-ове до два месеца от приемането на закона да имат камери, които да снимат процеса и да има постоянен контрол върху горивото. За да сме сигурни, че само регламентирано гориво ще бъде използвано", заяви екологичният министър.
 
"Бяха спрени едно след друго. В "Брикел" бяха видели, че има остатъци от слама. Но тя не е разрешена.Тя е биомаса, по някои показатели се доближават до природния газ, но не всяка инсталация може да ги гори. Трябва да са разрешени. Ако няма такова разрешително, не може да се използва", коментира Димов.
 
"Не са минали през екологичните процедури и нямат да право да го горят. Наложени са им санкции. Процесът отнема време – между 6 месеца и повече от година. Трябва да се направят тестови замервания, за да се види дали този тип горене ще бъде вредно за хората", каза министърът. 
 
"Това, че горенето идва от стомана бе установено впоследствие. Стомана индъстри не е била толерирана, аз поисках да не бъде обявявано публично това горене. Докато ТЕЦ-а не работи исках да видя какви ще са показателите на въздуха в Перник. Оказа се, че замърсяването със серни окиси и фини прахови частици работещ ТЕЦ е по-високо", допълни той.
 
"Горенето на горива от отпадъци е много по-екологично. В ЕС се горят 10 пъти повече отпадъци отколкото тук. Ние горим 3,3 %. Трябва да постигнем минимум 25 %. Не всяка ТЕЦ е пригодена да гори това гориво без да бъде вредно това за околната среда. В Сливен и Русе предстои да се прецени дали въздейства на околната среда. Има 10 решения на районни инспекции да не се извършва оценка за въздействие на околната среда, 9 отказани, а 5 на ОВОС", каза още Димов. 
 
"Процедурите ще бъдат финализирани с комплексно разрешително. Докато нямаме гаранции, че няма да се уреди здравето на хората, няма да дадем разрешения. Когато говорим за притеснение за здравето на хората и с качеството на околната среда, не можем да правим компромиси, процедурата може да завърши и с отказ. Ще има санкция за Стомана индъстри – между 10 и 500 хиляди лева. Ще ги спрем, ако има рецидив", увери екоминистърът.
 
"Спирането води до икономически загуби. Не трябва да се избира между това дали да се диша чист въздух или да има топла вода. Не може да има изгаряне на нещо, което не е разрешено. Процедурата по комплексните разрешителни е една от най-тежките. Стартира процедура по съвместяването на тежките процедури. От 29 август влезе в сила тази опция, която ще подобри процеса. До 2 месеца самите ТЕЦ-ове ще инвестират в камери. Трябва да сме сигурни, че горивото, което се изгаря е задължително разрешеното", завърши Нено Димов.
 
Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 00:20
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин