Проф. Ст. Денчев: На Македония трябва да дадем зелена светлина за ЕС, всичко друго е глупост (ВИДЕО)

С подписването на договора постъпихме по братски, но при преговорите трябва да си изискаме всичко, което е българско, каза професорът

Източник: Канал 3

Трябва да дадем зелена светлина на Македония за Европейския съюз, всичко друго е глупост - та именно ние водихме политика за присъединяване на Македония и на страните от Западните Балкани, а сега да сложим пръта на Македония. Ние първи признахме Македония, в края на краищата! Но аз и тук съм оптимист, защото когато започнат преговорите, трябва да изискваме по всякакъв начин всичко, което е българско. Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" проф. Стоян Денчев за фалшифицирането на историята, което създава дрязги между двете съседни страни.
 
"Мисля, че сбъркахме, когато подписвахме договора с Македония, водени от чисто родолюбиви чувства. Дали го осъзнават те, това е техен проблем. Вижте как постъпиха гърците - в техния Преспански договор всичко бе записано и изчезнаха спорните моменти. А ние постъпихме по братски, потупвахме се, с отлагателни условия, някаква комисия да решава", подчерта проф. Денчев, който засегна още няколко важни теми при гостуването си в Канал 3.
 
За фалита на "Томас Кук" и последиците за нашия туризъм
 
"Правихме различни изчисления, мислим че ще бъдат около 100 милиона лева загубите за българския туризъм. На първо място ще бъдат засегнати доста български хотели", подчерта проф. Денчев, който е председател на КС на Националния борд по туризъм.
 
 
Той обърна внимание на адекватната и бърза реакция на министъра на туризма Ангелкова след фалита са "Томас Кук"
 
"Ще напишем писмо към премиера с препоръка ако може да се отложи плащането на данък печалба на българските фирми, защото по същество средствата ги няма - средствата от "Томас Кук". Става дума за около 40-50 фирми, те са много, те са структуроопределящи за туризма по Черноморието. Надявам се да бъде адекватна реакцията и на целия Министерски съвет за едно решение, което да е в полза на българския туризъм.
 
Министър Ангелкова работи усилено за прехвърляне на заявките от "Томас Кук" към други оператори за следващия сезон. И трябва да засилим руския пазар, немския пазар, китайския пазар, южнокорейския - защо не, това посещение на премиера можге да окаже много благотворно влияние.
 
Казах ви, че имаме писмо, което подготвяме до премиера, ще искаме сеща и с министър-председателя. На първо място трябва да решим визовите проблеми на руснаците. Други държави дават виза на руснаците в рамките на правилата на ЕС, а ние в някой случаи се правим на по католици от папата. Трябва да се обърнем към руснаците, но не само към тях - към украинци, казахи, за да запълним този вакум от туристи, от които туризмът ни се нуждае.
 
В предложението ни към премиера става дума само за засегнатите фирми, които нямат реалните постъпления, за да платят данъка си. Надявам се, че министър Ангелкова ще намери интелектуалния ресурс, за да намерим възможности "Томас Кук" на първо място да се издължи. В България нямаме гаранционен фонд за туризма, но трябва да намерим гаранционните фондове от британското правителство. 
 
Аз съм убеден, оптимист съм, че ще намерим ресурс да си върнем дължимото - дали на траншове или не. Трябва да застанем като един зад нашето правителство и да бъде получено всичко дължимо. Надявам се да няма фалити на български  хотели, струва ми се, че хората са направили така, че едни постъпления да се заменят с други. Смятам, че няма да има български фалити. Мисля, че следващото лято тези хотели пак ще отворят. 
 
Англичаните имат законовото и моралното основание да платят - не само на нашите, но и на всички останали фирми. Това е и обеца на ухото - да се плаща веднага след услугата. Това ще доведе до ново отношение на българския туризъм към тези международни компании - да се плаща веднага при извършване на услугата.
 
Трудностите на "Томас Кук" не бяха от вчера, малко се предоверихме на големината, на мащаба на "Томас Кук", и не светнахме червена лампичка. Законите на икономиката са такива и те не търпят някой, който разчита само на традициите и на собственото си мнение за себе си. Обществото не търпи фирми, които не са ефективни.
 
Казах, че съм голям оптимист - ние трябва да вярваме във възможностите на българския туризъм, които са големи, вярвайте ми! И ние да помагаме на действията на правителството ни.
 
За откриването на академичната година пред Националната библиотека
 
"В УниБИТ през последните 10 години откривахме годината в двора на университета. Тази година с новия ректор проф. Петева решихме да го направим пред Народната библиотека, където е и роден нашият университет. Взехме разрешение от Столична община, договорихме се с Народната библиотека. Около 550 първокурсници се радваха.
 
Ние сме бутиков университет - това не е наше определение. В бутиците се продава качествена стока. От 10 г. ние сме най-търсени на пазара, на 1 август вече сме приключили с приема за новата академична година, в момента на бюрото на ректора има още 300 молби, ако някой се откаже.
 
За читалищата и библиотеките
 
"Министерството на културата, според възможностите си, се грижи за читалищата на страната. Това не е държавна помощ, това е държавата се грижи за себе си. Струва ми се, че държавата още е длъжник на библиотеките. Към момента над 2000 библиотеки бяха компютъризирани, една нова революция. Но и нещо интересно за строежа на нови библиотеки. Приветствам строежа на логистика, на пътища, метро, но никой досега не се сети да построи една нова библиотека. Боже Господи, та това се помни! Отидете във Франция, там има библиотека "Франсоа Митеран". Митеран няма да го запомнят, че е правил пътища, а че има библиотеката "Митеран".
 
Някой трябва да се сети да направи нещо за новата памет на България - имаме нужда от нова библиотека, и който се сети, ще пребъде като новите братя Евлоги и Христо Георгиеви. Дай Боже!
 
За атаката срещу НАП
 
"Това бе едно чудовищно престъпление срещу държавата, дай Боже последствията да бъдат минимизирани. Трябва да бъде създаден нов механизъм - НАП бе глобен с 5 милиона, но те ги прехвърлиха от единия си джоб в другия.
 
Надявам се, че България успяда стъпи на правилните релси, за да запази информационните си масиви и ресурси. Това става и в западните държави, трябва да го имаме предвид. Има и друг аспект, за който никой не мисли - да се мисли за друг тип информационни носители, ако трябва да са хартиени".
 
За казуса Полфрийман
 
"Това е повече морален казус, отколкото съдебен, аз не вярвам, че ВКС ще преразгледа решението в смисъла, в който аз като човек очаквам. Вероятно ще потвърди решението на Апелативния съд, но като морален казус аз не приемам пускането на този убиец - не вярвам да се е поправил. 
 
Не съм оптимист към решаването на казуса, може би за този "господин" е взето решение да се махне оттук. Според мен казусът не е съдебен, а морален. Аз споделям това мнение, което болшинството споделяме, но в края на краищата има закони на страната, за съжаление има разлика между прокуратура и съд, и съдът е този, който в крайна сметка взема решенията. Аз познавам Христо Монов, бащата на убития Андрей той е просто съсипан, въпреки, че външно изглежда, че се държи.
 
Цялото интервю с проф. Стоян Денчев в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:
 

14:45 | 06 Юли 2020 г.

ЕС планира да намали употребата на пестициди с 50%

14:45 | 06 Юли 2020 г.
Европейският съюз планира да намали употребата на пестициди с 50%, а европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски заяви, че вносъ...
Люмиер
14:45 | 06 Юли 2020 г.

Люмиер: Луна в Козирог доведе до увеличение на слу...

14:45 | 06 Юли 2020 г.
"Днес Луната е във Водолей, намаляваща. Вчера обаче имаше частично лунно затъмнение. Преминаването през пункта "Маказа" бе...
16-и пореден концерт за Българската Коледа, 5
14:36 | 06 Юли 2020 г.

Още 25 деца получиха дарения от „Българската Колед...

14:36 | 06 Юли 2020 г.
Общо 339 деца са подпомогнати от началото на тазгодишното издание на благотворителната инициатива на президента „Българската Коледа...
14:33 | 06 Юли 2020 г.

Тревога в Китай! Доказаха случай на бубонна чума

14:33 | 06 Юли 2020 г.
Здравните власти в град в северните части на Китай биха трета степен на тревога заради регистриран случай на бубонна чума, съобщиха свето...
14:27 | 06 Юли 2020 г.

Юбилейна изложба в Националната библиотека, посвет...

14:27 | 06 Юли 2020 г.
На 7 юли от 11.00 ч. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде открита юбилейната изложба „Българийо,...
COVID-19
14:26 | 06 Юли 2020 г.

Мъж свали 25 кг за три месеца заради страх от COVI...

14:26 | 06 Юли 2020 г.
За 13 седмици 32-годишният Шон Сандел е успял да свали 25 килограма по време на въведената строга карантина в Плимут, пише "Плимут Х...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа