Космическият прах е като лошо изпечена черешова торта

Екипът с изненада открил движеща се дифузно вода на повърхността на симулирани зрънца прах 18 ° над абсолютната нула

Космическият прах е като лошо изпечена черешова торта
Източник: Reuters

Космическият прах е като лошо изпечена черешова торта

Екип астрохимици възпроизведе дълбокия космос в лаборатория и откри, че космическият прах е по-сложен, отколкото мислеха специалистите досега, съобщи Би Би Си.
 
Продължилите 12 години изследвания в университета "Хериот-Уат" доведоха до изводите, че всяко зрънце космически прах, се държи "като лошо сглобена черешова торта".
 
Откритието може да се окаже ключово за намирането на живот във Вселената.
 
 
Космическият прах създава зрелищни структури, като мъглявината Орел, но те са нещо повече от красиви образи. Те контролират процеса, при който се формират звездите и се образуват органични молекули, от които може да еволюира живот.
 
В студения космос водородните и кислородни молекули се свързват и образуват молекули на водата на повърхността на прашинките. При температура 250 градуса под тази на замръзването на водата, може да се очаква да се образува неподвижен лед.
 
Екипът на проф. Мартин Маккоустра обаче с изненада откри движеща се дифузно вода на повърхността на симулирани зрънца прах при температура 18 градуса Келвин, т.е. 18 градуса над абсолютната нула, при която всичко спира да се движи.
 
Учените са възпроизвели лабораторно ниските температури и почти несъществуващото налягане на междузвездното пространство. Движещите се водни молекули са били "пълна изненада" - за няколко часа те се преместват с нанометри. Дори и да бъде намалена температурата, водните молекули пак се движат.
 
Съществуващите теории за леда в космоса правят аналогия с друга храна - слоевете на кромида. Вместо ледът да се натрупва подредено слой след слой, експериментите показват нещо по-сложно.
 
"Той се натрупва на бучки - каза проф. Маккоустра - Така че се получават бучки вода и части от чиста повърхност, по която се натрупват следващите материали".
 
"Вместо да приличат на кромид, първите няколко слоя са като лошо сглобена черешова торта - обясни проф. Маккоуста. - Водата е като черешките, които потъват на дъното на формата за печене, а останалият материал, насложил се след като започне да нараства водата, е като тестото отгоре".
 
Енергията от дифузния процес осигуряват светлината и космическите лъчи.
 
Откритието може да насочи към живота във Вселената. В екстремния студ върху зрънцата прах се отлагат и други молекули, като въглероден окис. Те могат да се комбинират с водород и да се образуват органични молекули. Ако те станат по-сложни и ги отнесат комети, могат да посеят някъде живот, защото сравнително простите молекули могат да се трансформират в аминокиселини, когато бъдат облъчени.
 
Според алтернативния модел животът на Земята е възникнал, когато светкавици и радиация са осигурили енергията за преобразуване на сложни молекули в аминокиселини. Двете теории обаче не са взаимно изключващи се.
 
Изследването е извършено с британско и европейско финансиране.
10:45 | 10 Август 2020 г.

Антонио Бандерас чукна 60 години (СНИМКИ)

10:45 | 10 Август 2020 г.
Хосе Антонио Домингес Бандера, известен в целия свят като Антонио Бандерас, навършва 60 години днес. Роден в Мал...
COVID-19
10:36 | 10 Август 2020 г.

Руски учен изследва защо някои хора не са заразява...

10:36 | 10 Август 2020 г.
Директорът на Научния институт по епидемиология и микробиология в Санкт Петербург академик на Руската академия на науките Арег Тотолян, о...
10:32 | 10 Август 2020 г.

Жертви и пострадали без дом от наводнения в Южна К...

10:32 | 10 Август 2020 г.
Най-малко 31 души са загинали, а още 11 са обявени за изчезнали в резултат на наводнения и свлачища, причинени от обилни дъждове в Южна К...
Милано
10:26 | 10 Август 2020 г.

Безпрецедентен срив в туристическия сектор в Итали...

10:26 | 10 Август 2020 г.
Италианска ваканция, но...само за италианци и почти без чужденци, с изключение на много малко европейци. Среден разход от 1022 евро на се...
10:26 | 10 Август 2020 г.

Закопчаха 36-годишен мъж за убийството на бизнесме...

10:26 | 10 Август 2020 г.
36-годишен мъж от Сливен е задържан за убийството на сливенския бизнесмен Стоян Тодоров Стоянов. Арестът е извършен в края на миналата се...
Гостите на \
10:21 | 10 Август 2020 г.

Жаблянов: БСП няма позиция нито за протестите, нит...

10:21 | 10 Август 2020 г.
„БСП няма позиция нито за протестите, нито за процесите в страната”, заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов пред NOVA. &b...

гледай на живо

10.08.2020
 • в момента
  Стъпките към успеха
 • 11:00
  Новини
 • 11:20
  Социална мрежа
 • 11:45
  Топ шоп