Проф. Светлозар Елдъров: Гръцко-македонският договор е висша дипломация, нашият е като ученическо упражнение (ВИДЕО)

Македонски Индиана Джоунс е създател на мистификацията за македонска нация, каза историкът

Източник: Канал 3

Договорът за приятелство между България и Македония ще се изучава като един от най-нескопосаните примери на подобно творение в дипломацията. Той изглежда като ученическо произведение след като се появи публикуван договорът от Преспа. Докато гръцко-македонският договор е висша дипломация, там се указва дори какви да бъдат и регистрационните номера. Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" историкът проф. Светлозар Елдъров от Института по балканистика към БАН.
 
"Трябваше много преди това да попитат професорите от Института за балканистика, от Македонискя научен институт, сега не ни остава нищо друго, освен да обикаляне тв студиата и да забавляваме зрителите. Вместо този договор да бъде политически инструмент, който да реши много важен политически въпрос от двете страни, той се превърна в посмешище", изтъкна историкът, като добави, че нито един от българските учени от БАН не е бил поканен да участва в работата на двустранната комисия по исторически и образователни въпроси.
 
По думите му все пак член 8, параграф 2 от българо-македонския договор дава възможност на българската страна да настоява за обсъждане на "автентично обосновани доказателства за исторически изводи". "Защото е известно, че в тяхната (македонската) историография са дълбоко вкоренени абсолютни фалшификати, мистификации, които са създадени преднамерено като такива, но не съществуват. Става вдъпрос за творчеството на протойерей Славко Димевски, когото наричат в Македония популярно "Македонския Индиана Джоунс". И всички "доказателства" за македонска нация от средновековието са "открити" от него - не са открити, а са създадени от него. Той е автор на правилник от 211 члена, който е в основата на македонската държавност", подчерта проф. Елдъров. 
 
По този повод, според него, в комисията по историческите въпроси би трябвало да има също криминалисти и следователи. "В нея има какво да се разследва. Не съм юрист, но мисля, че подправянето на документи, представянето на документи с невярно съдържание е наказуемо по закона. Много такива "документи" е създал този "историк". И в тази комисия можеше в дневния си ред да тръгнат оттук - кои са изворите и дали наистина са исторически извори. И двете страни да представят по един списък, да се сравнят и след това да се тръгне", сподели ученият.
 
 
Според него отношенията между България и Македония ще се развият както в старозаветната библейска притча за цар Соломон за двете майки, които претендирали за едно дете. "Писано е в Стария завет - за истинската и фалшивата майка, в соломоновата притча. Кой печели накрая детето? Фалшивата майка, защото истинската не иска да го дели", предположи проф. Елдъров. 
 
Той е категоричен, че появата на т. нар. македонска нация е свързана със създаването на комунистическия интернационал през 1919 г. А в сръбски манастир, който и днес е на територията на Сърбия, на 2 август 1944 г. е "основана македонската нация, македонския език, македонската държава" от мистификациите на Македонския Индиана Джоунс. "Защото историята на македонизма е рожба на комунистичения интернационал", припомни проф. Елдъров.
 
Той посочи като грешка и отдръпването на България при избора на име на съседите, преди да се наложи залегналото в договора от Преспа с Гърция наименования "Северна Македония". "Във всеки случай това е другата грешка - че България не взе активна позиция в процеса на преимунуването на бившата югославска република. Оказа се, че Гърция е кръстник на новата държава, не случайно сега Заев и Ципрас може да получат Нобелова награда за мир.
 
Ако България се беше намесила по-отдавна и да предложи друго - Нова Македония, то нямаше да бъде обидно, защото отразява историческата истина. Защото и нацията, и езика, и държавата им са учредени в сръбския православен манастир, който е на територията на Сърбия и днес", натърти проф. Елдъров.
 
Запитан как в Македония се отнасят към големия българин Ванче Михайлов, историкът разказа за свое посещение в скопския музей на македонската революционна борба с восъчни фигури. "И там има восъчна фигура на Ванчо Михайлов, представен като негативен македонски деец. Преди няколко години бях в този музей и тъй като изискванията, регламентът е да няма индивидуални посещения, аз се прилепих към македонска група от незрящи македонски граждани с асистенти. Те не знаеха че има български колега, затова им представиха хард-версията на историята. И аз си казах: "Трябва наистина да си сляп, за да вярваш на това!"
 
Цялото интервю на проф. Елдъров в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:
 

патрулка
12:01 | 08 Юли 2020 г.

Ромски фамилии се млатиха в Ловешко, шестима са ар...

12:01 | 08 Юли 2020 г.
Конфликт и сбиване между две цигански фамилии доведоха до задържането на шестима мъже в Угърчин. Сигнал за инцидента бил получен в полици...
11:45 | 08 Юли 2020 г.

Изрод преби жестоко баща си и болната си майка в М...

11:45 | 08 Юли 2020 г.
Обвиняем за нанесен побой на тежко болна майка в гр. Монтана застава на подсъдимата скамейка   Районна прокуратура – М...
овце
11:42 | 08 Юли 2020 г.

62-годишен шофьор брутално помля 11 овце и рани ощ...

11:42 | 08 Юли 2020 г.
Лек автомобил "Опел" със столична регистрация и 62-годишен софиянец зад волана помля стадо овце на западния изход на село Габар...
наводнение
11:36 | 08 Юли 2020 г.

55 души са загинали при наводненията и свлачищата ...

11:36 | 08 Юли 2020 г.
Най-малко 55 души са загинали в предизвиканите от проливните дъждове в Япония наводнения и свлачища, предаде Франс прес. Японската м...
11:24 | 08 Юли 2020 г.

Водач наряза с нож друг шофьор в центъра на София ...

11:24 | 08 Юли 2020 г.
Водач нападна с нож друг шофьор в центъра на София след лека катастрофа между два автомобила на столичния булевард "Дондуков", ...
котета
11:17 | 08 Юли 2020 г.

Пожарникари спасиха от удавяне малки котенца в Сил...

11:17 | 08 Юли 2020 г.
Пожарникари спасиха от удавяне новородени котета в Силистра, съобщиха от полицията. Сигналът е получен на 7 юли в 18:48 часа. Животн...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 12:20
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Парламентът на живо