Славчо Атанасов: Моята мечта за Пловдив е честност, почтеност и вяра в институциите (ВИДЕО)

Губя в малките часове между 1 и 3, до 1 винаги съм кмет, допълни той

Славчо Атанасов: Моделът
Източник: Канал 3

Славчо Атанасов: Моделът "Тотев" трябва да бъде преодолян (ВИДЕО)

Славчо Атанасов, кандидат за кмет на Пловдив от НФСБ-ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2", заяви позиции по следните теми:
 
Сменял ли е политическите си пристрастия?
 
Водещата покани своя гост да влезе по-смело. Той отговори, че винаги е бил смел. Беновска отвърна, че ѝ се е сторило, че влиза малко бално, а Атанасов отговори, че това показва единствено спокойствие. "От какво сте спокоен, че сега няма да Ви попитам колко партии сменихте ли?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: "Винаги съм бил в патриотичното пространство. Този въпрос би трябвало да го зададете на сериозни лидери в момента в България, които прескочиха от ляво в дясно и от дясно в ляво!". "Кой е прескочил от ляво в дясно от сериозните лидери, кой сериозен лидер в дясното пространство?", попита водещата Илиана Беновска. Атанасов отговори, че ще се въздържи от коментар, защото не бива да се подценява интелигентността на българските граждани.
 
 
Твърденията му за манипулации на изборите в Пловдив през 2011 и 2015. Мисията му за смяна на "модела Тотев".
 
"Тогава да не подценяваме и интелигентността на пловдивските избиратели, защо да Ви изберат за кмет?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Атанасов отговори, че вече се е доказал като успешен кмет, освен това той е единствената чисто мажоритарна кандидатура. Той продължи, че зад него не стоят мощните ГЕРБ и БСП, а самите избори са местни и нямат нищо общо с националните. "На "жълтите павета" имаме чиста политика, в град като Пловдив и във всяка друга община, повярвайте ми, хората с интересуват най-вече кой им върши работа!", категоричен бе той.
 
"Как сте се доказал като кмет, кой Ви оцени?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Атанасов отговори, че самите пловдивчани са го оценили, като са го пратили два пъти на балотаж. "Но не Ви избраха!", отбеляза водещата. Гостът й отговори, че за изборите в Пловдив през 2011 и 2015 се носят легенди, а дори сегашният кмет е направил филм как се фалшифицират избори.
 
"Вие обичате тази легенда и аз дори Ви питах скоро, когато се регистрираха листите в ЦИК, защо не стигна до прокуратурата твърдението Ви, че ГЕРБ подменят вота?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Атанасов отговори, че тези твърдения всъщност са стигнали до прокуратурата и до съда, но там всичко е приключило, както се е и очаквало. Той обясни, че в съда са били предоставени кадри от лицензирана телевизия как се фалшифицират протоколи, но съдията по делото е заявила, че не вярва на телевизионни репортажи. Кандидатът за кмет на Пловдив добави, че понякога съдът взима под внимание видеоматериали, а понякога не го прави, което е странно.
 
 "Добре, Вие сте юрист, какво искате да кажете за българския съд?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Атанасов отговори: "Знаете ли какво казва Квинтилиан, най-великият римски юрист, заедно с Цицерон – "Понякога висшият съд ражда висша несправедливост!".
 
 "Добре, след като сте политик с толкова голям опит и в местната, и в законодателната власт, като народен представител, защо отново искате да се върнете в град Пловдив, не е ли по-ниско равнището от това да сте в Народното събрание?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Атанасов отговори: "Не, не е, аз обожавам Пловдив! Както и двамата мои основни опонента, които сме тук, и тримата обожаваме Пловдив. Искрено го обичаме! Смятам, че този модел, който за 8 години се наложи, е пагубен и за държавата, и за пловдивчани и този модел, навлязъл в публичното пространство като "модела Тотев", при всички случаи трябва да бъде преодолян!".
 
    "Тук гледам г-н Здравко Димитров, който е кандидат на ГЕРБ и ще говори след малко, като казахте, че трябва да бъде премахнат "модела Тотев", това Ваше очакване към Здравко Димитров ли е и изисквате ли го като политика, ако той победи?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че за самия него е мисия да се преодолее "модела Тотев", защото той е опасен за града. "Защото всеки следващ кмет след Тотев ще си каже – защо и аз да не стана олигарх като него, това губи вярата на пловдивчани към институциите, което разяжда като с киселина държавността!", категоричен бе кандидатът за кмет на Пловдив.
 
"След като Вие сте бил, как да кажа, недоволен е може би по-силна дума, възмутен от "модела Тотев", защо чакахте чак да дойдат местните избори, за да се опитате ефективно да направите нещо?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Атанасов отговори, че всъщност от 10 години се бори срещу този модел и смята това за своя мисия. Той изрази увереност, че неговите опоненти също ще се опитат да променят този модел. "Дори и г-н Димитров ще се опита да го промени, само че при него има един друг проблем. Той ми беше много добър районен кмет, не го крия, г-н Радев е много добър директор на училище, много опитен в общинския съвет. Моите опоненти са много сериозни хора. Проблемът при г-н Здравко Димитров е, че почти целият му екип ще бъде от емблематични фигури и то доста злепоставени, на г-н Тотев. Това е големият проблем. Ако стане кмет не знам как ще се справи, защото и листата е "тотевистка", 5 от 6-те му районни кметове са от ГЕРБ с изключение на един, който си върши работата. Нека да не го казвам, защото ще поставя моя кандидат за кмет в неудобно положение, само 1 от 5 кметове си върши работата. На другите 4 не им знаят имената!", заяви кандидатът за кмет на Пловдив.
 
 "Кой е номерът на бюлетината на г-н Димитров в Пловдив?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Атанасов отговори, че номерът на Здравков е 43, а неговият е 67. "Вие в момента гласувахте за Здравко Димитров ли, с бюлетина 43? Загрижихте се за неговия успех – как да управлява, как да си структурира!", попита водещата. Събеседникът й отговори: "Вижте, всички ние сме пловдивчани и всички ние милеем за града си и въпросът е, че наистина трябва да дойде едно ново, съвсем различно управление. Управление, което се характеризираше с тотална корупция, гьонсуратлък и арогантност, на това управление трябва да му се сложи край. И неслучайно пловдивчани ме пращаха срещу този модел два пъти на балотаж, тъй като аз не съм от двете големи партии!".
 
"Добре, но Вие, ако 10 години сте се борил срещу "модела Тотев", както се изразихте Вие с глагола "борил", самият факт, че не сте го преборил и като парламентарист дори, не означава ли, че нямате достатъчно заряд?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й обясни, че всъщност го е преборил и продължи, че е загубил балотажа с разлика от 1000 гласа, което е в рамките на статистическата грешка. А избирателите на Пловдив са 306 000. "Губя в малките часове между 1 и 3. До 1 винаги съм кмет и пловдивчани казват – лягаме си със Славчо Атанасов, събуждаме се с Тотев. Надявам се г-н Димитров, тъй като е бил спортист като мен, да направи едни почтени избори! Стига с тези манипулации в Пловдив!", призова Атанасов.
 
 "Опитали ли сте се да говорите с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по темата Тотев?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Атанасов отговори, че го е правил. Той продължи, че прави чест на Борисов, че винаги е приемал да се среща с него. Но около Бойко Борисов е имало хора, които не са били полезни за България. В крайна сметка премиерът е узрял да отстрани тези хора, а сред тях най-вредни за България са били Симеон Дянков и Цветан Цветанов.
 
   "А Тотев отстранен ли е в момента от Борисов, или не?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Атанасов отговори: "Не, това му е в момента най-големият проблем на г-н Димитров, че Тотев му е партиен лидер. Аз чувам, че г-н Димитров говори много красиво и знам, че той вътрешно го иска това нещо. Той казва "моят началник е моята съвест", много красиво изречение, но реалностите са други, почти цялата му листа са "тотевисти", и районните му кметове са "тотевисти"!".
 
Кореняк пловдивчанин ли е?
 
    "Добре, Вие като сте бил толкова страстен пловдивчанин, Вие сте и кореняк пловдивчанин, нали?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Атанасов отговори, че е роден в Карлово и се гордее с този факт. Той продължи, че едни от най-великите кметове на Пловдив не са били пловдивчани. Всъщност най-добрият кмет на Пловдив – Божидар Здравков – е роден в Пирот.
 
"Какво значи кореняк, г-жо Беновска, знаете ли колко е бил Пловдив след Освобождението? 32 000  души! А сега е 365 000! Така че това е много смешно да си говорим кой е кореняк и кой не е!", категоричен бе Славчо Атанасов. "Нарочно Ви накарах да го кажете, защото се говорят много работи, че Фандъкова не била коренячка, и Манолова не била коренячка, това не е сериозно!", заяви водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че най-важното за един кмет е да върши работа на хората. Той даде пример, че Христо Г. Данов също е от Карлово, но е бил много успешен кмет на Пловдив.
 
Кой е основният му опонент?
 
"Кой е Вашият опонент, кой е опонентът на НФСБ-ВМРО и на Славчо Атанасов?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Атанасов отговори, че основен опонент му е Здравко Димитров. "Вие работите срещу коалиционния си партньор ли?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че всъщност националните и местните избори нямат нищо общо. "Моят основен опонент е Здравко Димитров и не за друго, а защото "кадри решает всьо", както го е казал онзи с големите мустаци. А г-н Димитров няма как да избяга от този модел, защото неговите кадри са кадрите на Тотев!", категоричен бе той.
 
   "Не се ли опитвате сега да се покатерите на гърба на г-н Димитров, защото според мен вашият опонент е кандидатът на БСП г-н Радев?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Атанасов отговори, че всъщност му е тъжно за г-н Димитров, защото той няма как да управлява с кадрите, които са управлявали града през последните 8 години.
 
Подаръците.
 
Славчо Атанасов подари на водещата книга на Нелсън Мандела с посвещението "Никога не предавай идеите си, колкото и да струва това, иначе не си ти и се превръщаш в своята сянка". Той добави, че Мандела 27 години е бил в затвора заради идеите си, но накрая е успял да промени модела на управление. Водещата му подари здрава българска червена ябълка и книга с интервюто й с Ахмед Доган, както и клубната тениска.
 
Мечтата му за Пловдив.
 
"Една минута за финал, ще Ви помоля, понеже и Вие умеете да говорите литературно, образно и енергизиращо, кажете Вашата мечта за Пловдив?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Атанасов отговори: "Честност, почтеност и най-вече вяра на хората в институциите! Това прави една държава и един град!", с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2” на 6-ти октомври 2019 година.
 

гума
08:14 | 07 Юли 2020 г.

Романтик надупчи гумите на колите на жени, за да с...

08:14 | 07 Юли 2020 г.
Жител на японския град Хигашиура е задържан, защото е надупчил гумите на коли, за да се запознае с жени, пише „South China Morning ...
08:02 | 07 Юли 2020 г.

Великобритания и ЕС отново преговарят заради Брекз...

08:02 | 07 Юли 2020 г.
Великобритания и ЕС отново сядат на масата за преговори заради Брекзит. Двете страни възобновяват разговорите си около оставащите съществ...
Бойко Борисов
07:50 | 07 Юли 2020 г.

Спецпрокуратурата разпитва премиера Борисов по раз...

07:50 | 07 Юли 2020 г.
Спецпрокуратурата разпитва премиера Бойко Борисов по разследването срещу Пламен Бобоков за търговия с влияние. Преди дни обвиняемият бизн...
наводнение
07:37 | 07 Юли 2020 г.

60 л/м2 дъжд падна в София, 4 метростанции бяха на...

07:37 | 07 Юли 2020 г.
Мощна лятна буря с порой, градушка и гръмотевици удари София снощи. Дъждът наводни централни улици, подлези и метростанции, а Перловска р...
07:27 | 07 Юли 2020 г.

Апелативният спецсъд решава дали да остави двамата...

07:27 | 07 Юли 2020 г.
Апелативният спецсъд решава дали да остави двамата началници на ГДБОП за постоянно в ареста. В края на юни първата инстанция заключи, че ...
07:18 | 07 Юли 2020 г.

Фандъкова след бурята снощи: До обяд навсякъде ще ...

07:18 | 07 Юли 2020 г.
"Около 50 л/м2 са паднали на Орлов мост, в южните квартали са били около 60 л. Перловската и Слатинската река излязоха от коритата с...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет