Пламен Димитров: КНСБ не искаме оставки на Борисов, Горанов и Ананиев, а заслужените заплати от медиците (ВИДЕО)

Догодина ще са нужни между 250 и 300 млн. за заплати в болниците

Пламен Димитров: КНСБ не искаме оставки на Борисов, Горанов и Ананиев, а заслужените заплати от медиците (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Пламен Димитров: КНСБ не искаме оставки на Борисов, Горанов и Ананиев, а заслужените заплати от медиците (ВИДЕО)

Пламен Димитров, президент на КНСБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2", заяви позиции по следните теми:
 
Организираният от КНСБ на 7-ми октомври протест на здравните работници.
 
"Клатите ли, г-н Димитров, Бойко Борисов в предизборна обстановка?", попита водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров заяви, че преди да се даде отговор на този въпрос трябва да се подчертае, че КНСБ е най-голямата организация в България с повече членове от ГЕРБ и БСП взети заедно. "По-големи ли сте от КРИБ, по-големи ли сте от работодателите?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че нещата се мерят по различен начин. Работодателте не могат да се мерят през работниците, а през инвестиции, пари и предприятия, които управляват. "Казвам го това, защото някак си започнахме, както представителната демокрация да я атакуваме по различни начини, виждаме тук през последните няколко години с различни популистки подходи, дали традиционните партии са добри или лоши, нови трябва да излязат, които са по-различни от всички останали, така и по отношение на гражданското общество и пространство всеки започна като че ли да усеща възможността да говори едва ли не от собствено име и никой никого не може да представлява ефективно. Аз твърдя, че ние от КНСБ можем, добре или лошо – нашите членове ще кажта!", категоричен бе президентът на КНСБ.
 
 
"Нека да Ви прекъсна защо всъщност Ви питам, утре в 11 часа с подготвителни действия от 9 КНСБ започвате протест за?", попита водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров отговори, че на 7-ми октомври, понеделник, КНСБ организира митинг на всички здравни работници, които искат да кажат, че по този начин не може повече да продължава. Той продължи, че КНСБ го твърди от година и половина, защото първият протест на медицинските сестри е бил през май 2018 г. "Започнахме с ясни анонси, с ясни искания, подписахме, договорихме колективен трудов договор, който сега всички цитират, всеки говори за едни 900-950 лева за сестрите! Това стана благодарение на нашия колективен трудов договор през ноември миналата година!", обясни той.
 
"Нека да осветим проблема, Дечо Дечев го каза много ясно, не знам дали обърнахте внимание, защото не прозвуча много силно в медиите, няма да се занимавам сега с финансирането, но че 950 лева няма да е стартовата заплата, а ще бъде средната работна заплата на сестрите, което означава, че може да има 500 лева, може да има и 1500 лева!", обясни водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров отговори, че не знае какво е казал Дечо Дечев, но има споразумение с министъра и работодателските организации, в което се посочва, че 900 лева за сестрите в училищното и детското здравеопазване и 950 лева за сестрите в болниците ще бъде заплатата по време на действие на този колективен трудов договор. Той поясни, че не е казано, че ще стане от 1-ви януари, а този колективен трудов договор е от 8-ми ноември 2018 до 8-ми ноември 2020 г. През тези две години с договаряния на ниво болници и общини досега има подписани над 230 колективни трудови договора. "Когато имаме такава рамка, съобразно състоянието на всяка болница и на парите, които сме издействали и сме извоювали от здравния и финансовия министър за 2019 г., а той ги е дал по трите начина, по които се финансира системата – през бюджета на НЗОК, през единните стандарти, които минават през местните власти и през бюджета на МЗ за психоболници, белодробни и т.н., по тези три начина те стигат до здравните заведения и ние се опитваме през тези колективни трудови договори да стигнем до тези числа. А че не сме стигнали навсякъде – не сме! В болниците в момента има най-голям проблем. В училищата, в детските ясли, тези, които се финансират директно, заплатите са нараснали със 100-150 лева за 10 месеца. Не сме стигнали всички 900 лева!", обясни президентът на КНСБ.
 
"Тоест пред кого протестирате?", попита водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров отговори, че протестът е пред управляващите. "Тук говоря и за премиера, но говоря и за финансовия министър и най-вече за здравния министър!", заяви той. "Какво е трябвало да довършат?", продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че е трябвало да довършат сметките, които не са направени толкова време, за да има на първо място правна рамка. "Стигаме до тези договорености, но шефът на болницата Х казва – да, но това е препоръчително, довиждане, ще пиеш една студена вода и някой друг път ще дойдеш пак!", заяви той.
 
"Очаквате те да кажат на търговските дружества как да определят възнагражденията ли?", попита водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров отговори, че всички търговски дружества, държавни или общински, директорите им се назначават от министъра или местния парламент, тоест има лостове да разпореди този, който назначава, какво трябва да се свърши. Освен това в бордовете на всички тези болници има представители на МЗ и на местните общински съвети. "Значи инструменти колкото искаш, ако искаш да го направи, да го направиш, дори и в системата на действащите търговски дружества, които ние критикуваме от 21 години!", заяви президентът на КНСБ.
 
"Нека да прозвучи ясно, че вие избирате датата не защото е кампания за местни избори, а защото тя е свързана с датата на подписване на колективния трудов договор?", попита водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров отговори, че протестът няма нищо общо с местните избори. Той поясни, че от КНСБ смятат, че сега е моментът в контекстна на следващия бюджет да се чуе какви са исканията допълнително. "Каквото е направено до момента, трябва да се сложи на масата – къде отидоха тези 30 милиона, къде отидоха вторите 6 милиона, 50 милиона от НЗОК. Говорим си ги тези числа, но няма разбивки по болници къде какво е стигнало. Нека да излезем и това искаме от финансовия министър, по-скоро от здравния, защото финансовият вече ги е дал, за да успокоим обществото, че няма някаква лъжа!", призова той.
 
Колко време ще продължи протестът? В какви срокове се очаква да се решат проблемите?
 
"Колко време ще продължи този протест?", попита водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров отговори, че протестът е еднократно действие на 7-ми октомври, за да видят хората в цялата страна колко хиляди души искат да кажат нещо. "Задавам този въпрос, за да разберат в какъв срок очаквате отговор от финансовия и от здравния министър!", уточни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че сроковете могат да бъдат продължавани във времето и никой не е казвал, че още утре ще бъде намерено решението. "Но трябва да стане ясно, че не са 20 или 30 души протестиращите, защото само това слушаме по новините – 20 сестри тук, 5 сестри там. Хората наистина са доста нагнетени и това ще покажем и утре. Когато няколко хиляди души дойдат на центъра на София, трябва малко повече внимание да им се обърне, не значи, че това ще клати някого или някой клати! Никого няма да клатим!", категоричен бе президентът на КНСБ.  
 
"Очаквате ли обаче утре и здравният министър Ананиев, финансовият Горанов, пък защо не и премиерът Борисов да излязат или да ви приемат?", попита водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров отговори, че очаква да бъдат приети на най-високо ниво. "Аз мисля, че е време премиерът да седне и да види реалността в очите, а тя е ясна. Трябва всички да си бръкнат в джобовете и да стигнат дотам, има общини, които могат да го постигнат, но не го правят. За догодина са нужни между 150 и 200 милиона допълнително за болниците, за заплати говоря само! Това, че Дечев е казал, че трябват 600 милиона, това е може би за цялата система, за консумативи, лекарства и т.н. Тези 200 милиона лева са нужни само за заплати, за да могат да стигнат в началото на следващата година всички заплати, и на медицинските специалисти, на фелдшерите, на лаборантите, но и на лекарите не по-малко от договореното в отрасловия договор през колективния трудов договор по места!", подчерта той.
 
"Вие разбрахте ли, аз мисля, че не разбрах точно, но може да не съм внимавала, тези 86 милиона стигнали ли са ефективно, реално до болниците?", попита водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров отговори, че всъщност няма ясна разбивка точно в коя болница колко пари са отишли. "Това за разбивките разбрах, но те въобще тръгнали ли са?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че според министъра са тръгнали, но докъде са стигнали не е ясно. Той изрази мнение, че част от средствата са стигнали до болниците, вероятно част от тях са отишли и за заплати, но доколко справедливо са раздадени не е ясно. Заради това КНСБ иска да сложи ред в системата. Това става, като всички, които са подписали колективния трудов договор, искат от социалния министър да го разпростре, като към него се прибави и методиката, която министър Ананиев е разписал за болниците. Президентът на КНСБ добави, че очаква до няколко месеца да има решения.
 
"Колко няколко месеца, понеже и Вие казахте, че трябва да се изпълняват сроковете?", попита водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров отговори, че една стъпка през есента може до края на годината с приемането на новия бюджет да даде обиране на всички луфтове. Той още веднъж подчерта, че в общинските бюджети има пари, които не се дават, а освен това трябва парите, дадени до момента, да се проследи как се разходват, за да не ги скрие някой. "Е, как ще ги скрие сега пък и Вие?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че в системата на здравеопазването годишно се изливат около 5 милиарда лева и не винаги знаем къде са. "Тогава поискайте и този отчет?", призова водещата Илиана Беновска. Президентът на КНСБ отговори, че синдикатът го иска отдавна, още от обявената от Кирил Ананиев здравна реформа. "Следователно пари има, не са малко, трябват още малко за заплати, прозрачност естествено и правила как се харчат!", категоричен бе той.
 
Ще се искат ли оставки по време на протеста?
 
"Финално – утре ще искате ли оставките на Горанов, Ананиев и Борисов?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: "Никакви оставки нямам намерение да искам, искам решения час по скоро от името на хората и то такива решения, които да не са – дадох ви 50 милиона, оправяйте се! Това не е решение. Решението е както казвам аз – с механизмите и със засилен контрол, който властта може да упражни с цялата машина, с която разполага!", с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2” на 6-ти октомври 2019 година.

аба, възрастна жена, столетник, ръце, стара жена
21:54 | 26 Ноември 2020 г.

Тийнеджърка би баба и взе парите и в "Дружба"

21:54 | 26 Ноември 2020 г.
86-годишна жена е нападната и пребита пред банкомат в столичния квартал „Дружба”. Откраднали й 590 лева, които възрастната же...
Еккатерина Захариева
21:36 | 26 Ноември 2020 г.

ЕС подкрепи финансово страните от Южното съседство

21:36 | 26 Ноември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на Европейския съюз и страните от Южното съсе...
Денят на живо с Надалина Анева
20:40 | 26 Ноември 2020 г.

Борис Ячев: Това е единственият бюджет, който може...

20:40 | 26 Ноември 2020 г.
"Дебатът за бюджета беше спокоен, защото това е единственият бюджет, който може да се приеме по време на криза", това каза в пр...
Хакер
20:10 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще контролира сайтове с видеосъдържание

20:10 | 26 Ноември 2020 г.
Изменения в медийния закон! Сайтовете с видеосъдържание минават под контрола на Съвета за електронни медии.   Текстовете бя...
болница, легла
19:47 | 26 Ноември 2020 г.

Първата COVID болница у нас е пред фалит

19:47 | 26 Ноември 2020 г.
Общинското здравно заведение “Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде болница само за лечение на коронавирус. Със заповед на Регио...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 18
19:33 | 26 Ноември 2020 г.

Наплив от пазаруващи в търговските центрове в Софи...

19:33 | 26 Ноември 2020 г.
Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да зат...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице