Йорданка Фандъкова: Ще ускорим промяната в София с опит, професионализъм и работа с гражданите

Мая Манолова: Ще чувам гражданите и ще нося отговорност за всяко свое действие с името си

Йорданка Фандъкова срещу Мая Манолова: Дебатът за София по Канал 3 - 56
Източник: Канал 3

Йорданка Фандъкова срещу Мая Манолова: Дебатът за София по Канал 3 - 56

Предизборен дебат между кандидата за кмет на София от коалиция ГЕРБ-СДС Йорданка Фандъкова и гражданския кандидат за кмет на София Мая Манолова в ефира на „Канал 3“ и „Радио К2“ от 13 октомври 2019 г. Двамата кандидати отговаряха на въпроса на Илиана Беновска „Кой и на какво основание Иска, но  и Може ли да управлява София?”

Илиана Беновска: Мая Манолова срещу Йорданка Фандъкова – кой и на какво основание ще спечели златната ябълка на София. Ще питаме кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява София. Заповядайте, г-жо Манолова.

Мая Манолова: Здравейте!

Илиана Беновска: Настанете се. Г-жо Фандъкова, заповядайте!

Йорданка Фандъкова: Добър ден.

Илиана Беновска: Много Ви благодаря. Дебатът започва сега. Ще Ви запозная с регламента на самия дебат. Първо, ще изтеглим жребий, колеги, мисля, че си забравих обаче монетката, ако може някой да даде една монетка, кой пръв ще говори, след което ще се въртите на ротационен принцип. Всеки от кандидатите ще се представи по една минута. Дебат по 5 теми: по 2 посочени от двамата кандидати и една по избор на екипа на предаването. Всеки кандидат говори по 1 минута по всяка тема. Редувате се по отделните теми. Ще Ви помоля да не се прекъсвате и да не се репликирате. Редът на темите, както сме ги подредили ние: качество на въздуха, избрана от Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от места коалиция ГЕРБ-СДС. Втора тема – Топлофикация, избрана от Мая Манолова, граждански кандидат, издигнат от инициативен комитет. Трета тема – градска среда, Йорданка Фандъкова. Четвърта тема – обществени поръчки, разбира се, Мая Манолова. И петата тема, избрана от нашия екип е екипа, в който Вие ще работите като кметове на София. Четвърти сет – всяка задава по три въпроса на другата. Редувате се с по един въпрос, отговаряте по една минута. Идва най-страшният сет – Беновска започва да пита. Ще Ви моля да отговаряте коректно, елегантно и с аргументи. Накрая всеки кандидат закрива по 1 минута и аз закривам дебата от името на нашия екип. Желая Ви на добър час и fair play. Идеята на екипа е да изтеглим жребий, както се тегли на тениса. Моля изправете се. Вие (Мая Манолова) сте ези, Вие (Йорданка Фандъкова) сте тура. Окей?

Йорданка Фандъкова: Както кажете.

Илиана Беновска: Тура, първа. Ето. След като говорите Вие първа (Йорданка Фандъкова), на следващия сет Вие (Мая Манолова) сте първа. Заповядайте, започваме. Моля да се представите, г-жо Фандъкова в рамките на 1 минута. Какво трябва да знаят хората за Вас, за да Ви изберат?

Йорданка Фандъкова: Най-важното е какво очаква и от какво има нужда София в този момент. В този момент София има нужда да ускорим промяната с опит, професионализъм, с конкретни решения. Това съм аз и това предлагам. Първо, да завършим стратегическите проекти на града. Това са Околовръстния път, метрото, вътрешните рингове и връзките около Околовръстния път. На второ място, разбира се, важните задачи на града, най-актуалните от тях, които се нуждаят от много последователност и от конкретни проекти, които да започнат веднага от първия ден. Това са кварталите, въздуха, чистотата на въздуха и разбира се, реформа в администрацията, за да облекчим и хората, и бизнеса. През последните години София излезе на картата като един от градовете, който привлича глобални компании, големи инвеститори, както и създава условия за развитие на startup-ите. Сега е моментът, в който София има големия шанс да привлече стратегически инвеститор във високотехнологично производство.

Илиана Беновска:  Изтече Вашата една минута, моля да я спазвате, Г-жо Манолова, Вие сте в позицията на онзи, който обещава и критикува, което по общо признание е по-преимуществената позиция, но г-жа Фандъкова всъщност тук се представи като кмет. Вашето представяне, една минута.

Мая Манолова: Искам да подам ръка на г-жа Фандъкова и да сключим споразумение, че независимо коя от нас ще победи на предстоящите избори, ще изпълни 4 приоритетни задачи. Четири приоритета, в рамките на 100 дни, първи приоритет, да отвори столицата за гражданите, Столична община за гражданите, което означава и участие на гражданите на заседания на Общинския съвет и информационна система, публичност за това как е гласувал по всяка тема всеки конкретен общински съветник. Второ, публичност и прозрачност на търговете чрез електронни търгове и онлайн излъчване и недискриминационност на условията, на които трябва да отговарят кандидатите за различни обществени поръчки. Трето, четири годишна програма за ремонт и изграждане на тротоари в София. И пето, ясен ангажимент за детска градина и ясла за всяко дете. Четири приоритета.

Илиана Беновска: Изтече времето. Благодаря Ви много за това. Чухте взаимно Вашите представяния. Те не бяха толкова личностни, колкото, как да кажа, в качеството на бъдещи управляващи на София. Но сега да пристъпим към конкретния дебат. Нека да Ви помоля…

Мая Манолова: Не чух отговор на моето предложение. Стискаме ли си ръцете?

Йорданка Фандъкова:  Ако регламентът го позволява.

Илиана Беновска: Регламентът не позволява. Ако от редакционния екип са съгласни да се отговори, но мисля, че влезем предварително в дебата, така че продължаваме към темите. Започваме дебат по предложените 5 теми. Повтарям отново – имаме 5 теми, по 2 от всеки кандидат за кмет на София, предложени и една, която нашият екип е предложил. Започваме по първата тема така, както ние сме ги подредили – качество на въздуха, избрана от кандидата за кмет на София от ГЕРБ-СДС – Йорданка Фандъкова. Първа на ротационен принцип има право да говори г-жа Мая Манолова. Заповядайте, започва да тече Вашата една минута.

Мая Манолова: България е 2 наказателни процедури заради лошото качество на атмосферния въздух, като отговорна за една от 2те наказателни процедури е Столична община. Всъщност, България вече е осъдена, предстоят имуществени санкции на дневна база. Така ние ще плащаме 3 пъти: веднъж имуществени санкции, втори път - мерки за подобряване качеството на въздуха и трети път – лекарства за хората с белодробни заболявания и за децата. В София реално всяко 4то дете в детска градина е с хронично заболяване, като една огромна част от тях са от астматични заболявания. Столична община отказваше да признае проблема до скоро. Благодарение на гражданските организации, които монтираха над 500 станции за измерване на въздуха, стана ясно, че има огромни проблеми за това. Сега предизборно беше поет ангажимент 22 станции да бъдат разположени от Столична община в конкретни точки. Това, което аз ще направя, е да разположа тези станции заедно с гражданите и да предприема конкретни ясни и действени мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух.

Илиана Беновска: Стоп. Изтече Вашата 1 минута.

Мая Манолова: Много е кратко това време от 1 минута за програма.

Илиана Беновска: Както често казвам, гениалният писател Томас Ман е казал, че гениалните неща за най-прости. Ако Вие не успявате да изложите по същество…

Мая Манолова: За една минута най-важната тема за столичани – качеството на въздуха.

Илиана Беновска: Можем след малко да обсъдим тези въпроси, но нека да продължим по така предложения от нас регламент, с който Вие предварително сте се съгласили. Нали така, г-жо Манолова? Едната минута на г-жа Фандъкова по тема „качество на въздуха“.

Йорданка Фандъкова: Най-важният проблем, който обаче и най-трудно се решава, защото няма 1 мярка, която да реши това. Работим по проблема от 2011 година. Изпълняваме 2ра програма. Радвам се, че почти всички кандидати припознаха тази програма за изпълнение. Четири важни неща – информация, намаляване на трафика и подобряване на градския транспорт, подмяна на печките на дърва и въглища и разбира се, зелена система и разширяване на зелената система. По отношение на градския транспорт сме напреднали чувствително. Това се отрази и в доклада на Европейската сметна палата. По отношение на информираността, проекта, за който г-жа Манолова говори, работим по него от 2 години. Тя отлично знае защото като омбудсман сме й предали целия доклад още преди много, много време. Сега завършваме проекта - до края на годината 22 станции в реално време хората да могат да следят качеството на въздуха. Направихме преди това системата заедно с БАН за ранно предупреждение, за да можем да предлагаме конкретни решения.

Илиана Беновска: Изтече Вашата минута. Благодаря Ви, г-жо Фандъкова. Дебатът продължава нататък със следващата тема. А следващата тема е Топлофикация София. Досещате се вероятно, че тя е по избор на Мая Манолова. На ротационния принцип първа има думата Йорданка Фандъкова. Заповядайте, г-жо Фандъкова.

Йорданка Фандъкова:  Изключително тежка тема, свързана с качеството на въздуха. Не можем да си представим да подобряваме въздуха без екологичен начин на отопление. Едно от тях е Топлофикация. В тежко финансово състояние, държавата ни прехвърли Топлофикация София със задължения от над половин милиард лева. Тя продължава да трупа задължения и тя е обречена да трупа задължения, ако не се направят няколко неща, върху които ние работим. Първо, да се намаляват разходите за гориво. Много убийствен договор с Булгаргаз, настоявала съм години наред и съм водила преговори за намаляване на цена и за облекчаване на договора. Заедно с министър Петкова успяхме да убедим депутатите и вече Топлофикация София буквално от няколко седмици има правото да закупува природен газ на по-ниски цени, от други доставчици и при по-добри условия. Топлофикация се нуждае от сериозни инвестиции в мощности, защото миналата година трябваше да приключи…

Илиана Беновска: Приключи Вашата минута. Г-жо Манолова, по Вашата тема „Топлофикация“ започва да тече Вашата една минута сега.

Мая Манолова: По времето на управлението на г-жа Фандъкова на Столична община Топлофикация натрупа 860 милиона лева дългове, като натрупаната загуба е в размер на 590 млн лв. Дружеството със своето поведение и с предоставянето на услугата е огромен проблем за столичани заради високите неразбираеми сметки, заради плащането на такса сградна инсталация. Не чух нито веднъж г-жа Фандъкова за това време да заяви позиция и да защити гражданите, които са платците на тези огромни задължения, включително и когато Топлофикация загуби 90 млн. лв. в КТБ. Наскоро излезе една наредба, свързана с такса сградна инсталация, отново не чух г-жа Фандъкова да изрази позиция. Всъщност, според тази наредба, такса „сградна инсталация“ ще бъде между 20 и 40% и ще се породят междусъседски войни, защото отговорността на държавата и общината е прехвърлена на гражданите.

Илиана Беновска: Приключвайте. Благодаря Ви. Дебатът продължава със следващата трета тема, избрана от Йорданка Фандъкова. Градска среда, това е една от глобалните теми, които обхващат всички специфични проблеми на един град. Първа говорите Вие – Мая Манолова. Заповядайте сега.

Мая Манолова: София плати 250 хил. лв. на датския архитект Ян Геел за изготвяне на един специален доклад за подобряване на градската среда. Беше направен пиар, бяха направени снимки, разбира се, страхотен е докладът. За съжаление обаче нищо от това, което беше предложено, не беше реализирано. Нито се разшириха пешеходните зони, нито се спря с безумното презастрояване, нито по отношение на мерките по отношение на насърчаване на обществения транспорт. Вместо това се ремонтираха безкрайно и за огромни средства Графа, Дондуков, НДК и София, Столична община в момента е в съда, съдена от Регионалното министерство за 4 милиона и 200 хил. лв. за начина, по който са проведени тези обществени поръчки за подобряване на градската среда. Положението в кварталите е катастрофално, тротоари, презастрояване на междублокови пространства, липса на паркинги.

Илиана Беновска: Г-жо Манолова, благодаря Ви много. Продължаваме нататък, право на говорене по темата за градската среда има нейният автор - Йорданка Фандъкова, заповядайте.

Йорданка Фандъкова: Първо, най-важната задача в следващите години е да променим общия устройствен план. Това е законния начин да подредим строителството, да спрем презастрояването, включително и в кварталите, да определим височините, да определим местата на високите сгради. Направихме промени 2018 година в закона, предвиждаме още промени, за да можем да увеличим разстоянията между сградите, да увеличим изискванията за паркиране и за озеленяване на сградите. Направихме, изработихме споделена визия с гражданите, това е моделът, който заложихме в рамките на много месеци с много граждани. Вече имаме споделената визия, която ще бъде в основата на общия устройствен план. До края на годината трябва да бъде прието от Столичния общински съвет и да се работи по плана. Залагаме и наредба за градския дизайн, за да може да се заложат стандарти както за качеството, така и за градския дизайн и това е начинът, по който да подредим и да контролираме строителството в града.

Илиана Беновска: Изтече Вашата минута, благодаря Ви. Преди да обявя следващата тема, да Ви предупредя, че ние влизаме в разбиране за това, че Вие имате нужда и от малко повече говорене, така че накрая след като изчистим и 5тата тема, ще имате по 2 минути да обобщите говореното по дебатираните 5 теми. И така, продължаваме нататък с четвъртата тема, а тя е обществени поръчки, избрана, разбира се, се досещате, от Мая Манолова. Първо говорите Вие, г-жо Фандъкова, защото г-жа Манолова и без това доста говори по време на кампанията. Давайте, една минута започва сега.

Йорданка Фандъкова: Единственият законен начин да се харчи дори и един лев, да се правят инвестиции в града от обществени средства е съгласно Закона за обществените поръчки. Заложили сме и работим по допълнителни механизми за контрол. В Столичната община има създадена комисия, която предварително преглежда условията за големите обществени поръчки, в която влизат представителите на всички политически сили, в това число и на БСП, която е партията на г-жа Манолова. Освен това, на второ ниво в комисиите за обществени поръчки задължително с моя заповед се канят общински съветници. С цел прозрачност обявявам най-категорично, че и в момента на сайта на Столична община могат да се видят всички договори, протоколи от обществени поръчки, включително и документацията за поръчките, които се провеждат в момента. Предстои въвеждането на електронни обществени поръчки, това е изискване по закон, Столичната община е напълно готова да ги въведе.

Илиана Беновска: Благодаря Ви. Г-жо Манолова, започвайте вихъра на темата.

Мая Манолова: Парите на столичани се харчат неефективно, те се разхищават. Не казвам, че това се прави от г-жа Фандъкова, от този, който реално управлява София. Всъщност, начинът за това са обществените поръчки. Предизборно бяха обявени обществени поръчки за близо 700 милиона лева, обществена поръчка за почистване на София, т.нар. процедура за чистотата за близо 450 млн. лв., обществена поръчка за транспорт и изгаряне на RDF горивото, обществена поръчка за закупуване на електробуси, обществена поръчка за озеленяване. Характерно за тези обществени поръчки е, че в повечето от тях има само по един участник, те са предварително определени и са образно казано „свирен мач“, каквото е и становището на регионалното министерство.

Илиана Беновска: Шест секунди

Мая Манолова: Само да покажа, обещах да донеса плик с това кой ще спечели поръчката за електробусите, но реално г-жа Фандъкова е снимала минибуса, който ще спечели…

Илиана Беновска: Последна, пета тема – редакционен избор, и тя отговаря по някакъв начин – екипът за работа, който вие ще сформирате и по някакъв начин тази тема ще отговори, г-жо Манолова, на Вашия постоянен въпрос, че някой управлява София задкулисно, а не г-жа Фандъкова. Така че пристъпваме към петата тема – екип за работа като кмет. Вие сте, г-жо Манолова, с какъв екип ще работите?

Мая Манолова: Показала съм реално в действие как определям хората, с които ще работя. Начина, по който беше избрана заместник-омбудсманът г-жа Диана Ковачева – публична процедура, онлайн излъчване, предложения от граждански организации без значение от партийните й предпочитания. Тя дойде от министър на ГЕРБ в правителството на Борисов. Хората, с които съм работила до този момент, са партийни и безпартийни с различна политическа ориентация, десни, леви, центристи. Включително в моя конституционен съвет бяха г-н Екимджиев, Сашо Кашъмов. Показала съм, че принципът „от чистачката до кмета от една партия“ не важи за мен. Така че това са принципите, на които ще заложа – знаещи, можещи, кадърни, такива, които са се доказали. Тук ще цитирам г-н Саркози, който включвайки двама социалисти в своя кабинет каза – да, бих предпочел всички министри да са от моята партия, но качествени хора има във всички партии.

Илиана Беновска: Г-жо Фандъкова, Вие сте, но преди да заговорите аз само да вметна – Калоян Паргов, председателят на БСП – София, дали би бил във Вашия екип за работа? Разбира се шега, но лек отговор и на г-жа Манолова!

Йорданка Фандъкова: Не се е кандидатирал засега. Нека да кажа първо, че аз имам дълъг управленски опит, много последователен, първо като директор на голямо училище, успешно и до ден днешен, като заместник-кмет, за кратко като министър на образованието и сега. Хората с които аз работя и имам намерение да работя си имат имена, лица, те бяха до мен и продължават да са до мен. Предложих промяна, защото София има нужда и е готова за промяна на приоритети, за нови задачи и предизвикателства. Затова знаете, че наред с предложенията за общински съветници от ГЕРБ заложих и на много хора утвърдени личности в своята професия, уважавани. Те се включиха и разчитаме и на тях, като проф. Иво Петров, като проф. Асен Николов, като арх. Петков, като Диян Стаматов, директор на едно от най-успешните училища. Предвиждам разбира се и промени в структурата и в моя екип.

Илиана Беновска: Благодаря Ви за това изложение. Пийте малко вода, защото навлязоме в много напрегнат ритъм и ще минем към двете минути за обобщение, онова, което не успяхте да кажете по петте теми, които бяхме определили за дебат. Първа сте Вие, г-жо Фандъкова!

Йорданка Фандъкова: За съжаление отново чух много внушения и неверни твърдения разбира се. Автобусът, който г-жа Манолова показва, това е тестов автобус. Винаги, когато въвеждаме нова технология, ние правим тестове. Така беше и преди закупуването на първите електробуси, които са факт. Кой ще спечели тази поръчка за не зная, защото просто още няма подадени желания, няма подадени документи от нито една фирма. Това са тежки внушения. Аз разбирам, че това е начинът за водене на кампания от страна на г-жа Манолова, напълно го разбирам това. По отношение на „Топлофикация“ искам да добавя, работата на „Топлофикация“ с клиентите с много сериозни забележки. По мое настояваме бяха отменени лихвите върху прогнозни сметки, бяха отменени и юристконсултските възнаграждения благодарение и на участието, инициатива на г-жа Манолова, за което й благодаря! Това бяха важни неща, за да има повече справедливост. Важно е обаче да кажа, че сме подготвили за първи път с пълен политически консенсус, за да не се политизира с това дружество, сме подготвили решение и процедура за избор на външен мениджмънт. Разчитаме на Европейската банка за възстановяване и развитие, която да консултира целия процес, за да бъде максимално прозрачен. Търсим голяма международна компания, която да инвестира в нови мощности на топлофикация. Това е важно да го кажа. По отношение на твърдението, че в градския транспорт няма напредък, това мисля, че хората го виждат и няма защо да го коментирам. Само за 5 години най-мащабната програма за модернизация на градския транспорт. Виждат се новите автобуси, не само китайски, има и немски. Който участва, той разбира се има и интереса и възможността да спечели. Кметът не определя и не избира фирмите, те се избират по строг и ясен регламент, който е прозрачен.

Илиана Беновска: Изтекоха Вашите две минути бонус, за да може да обобщите резултата от говоренето. Ние се опитваме в този дебат да разберем кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява София и даваме нейните две минути на г-жа Манолова – граждански кандидат за кмет на София, издигнат от инициативен комитет, г-жо Манолова, Вие сте!

Мая Манолова: Един от големите проблеми на модела, който управлява София, е начина по който се пилеят парите на столичани и начина по който се организират обществените поръчки. Всъщност МРРБ, ръководено от ПП ГЕРБ, от правителството на ГЕРБ съди г-жа Фандъкова, която е заместник-председател на г-н Борисов в ГЕРБ за 4,2 милиона лева, като казва, че проблемът на обществените поръчки в Столична община е, че те са с дискриминационни условия по отношение на участниците. Или казано с други думи – предварително се знае кой ще спечели, защото поръчката се прави за определен участник. Доказателство за това е и фактът, че по повечето процедури, обявени от г-жа Фандъкова предизборно, има само по един участник. А случаят с този миниелектробус, не знам дали е тестов, но марката на тестовия е изписана на задната част на този електробус ...

Йорданка Фандъкова: Винаги се изписват марките!

Мая Манолова: Това е марката на този миниелектробус, който единствен отговаря на условията, заложени в процедурата и всъщност в плика, който оставих в БТВ, съм посочила именно тази марка и този модел и всъщност доказателство за това, че това ще бъде спечелилият участник, това е и предизборната програма на г-жа Фандъкова, не искам да казвам, че тя се е превърнала в каталог на спонсорите, защото марка на автобус, който ще спечели, участва в обществена процедура, мисля, че е достатъчно показателно.

Йорданка Фандъкова: Това е абсолютна лъжа, с това не мога да се съглася!  

Мая Манолова: Да кажа няколко думи и за останалите обществени поръчки. Притеснителното е, че те са за огромни суми, които непрекъснато растат. Например обществената поръчка за озеленяване предвижда нарастват от 5, 7 до 9 пъти на различни дейности, например косене на трева на наклонен терен, оборката нараства 9 пъти!

Илиана Беновска: След обобщенията минаваме на взаимната Ви престрелка, която може би зрителите на „Канал 3“ и слушателите на „Радио К2“ очакват с трепет, макар че тя и сега започна. Напомням регламента на този сет, всеки задава по 3 въпроси на другия, редувате се с по един въпрос, отговаряте за по една минута. Г-жа Манолова, Вие сте!

Мая Манолова: Г-жо Фандъкова, през 2008 г. Вие подадохте оставка като заместник-кмет, спомням си с аргумента и заради това, че около 5 000 деца останаха извън детските ясли и градини. 11 години по-късно през 2019 г. отново около 5 000 деца са извън общинските детски ясли и градини. Сега обаче кандидатствате отново за кмет. Какво се промени у Вас от 2008 до 2019 г.?

Илиана Беновска: Благодаря Ви, че помоля за малко по-кратки въпроси! Г-жо Фандъкова, Вашата минута за отговор!

Йорданка Фандъкова: Г-жо Манолова, за съжаление Вашите съветници отново не са Ви предали правилно. Аз подадох тогава оставката си заради това, че първата електронна система, която по моя инициатива беше подадена в общината, блокира и създаде неудобство за 4 часа. Поех отговорността, защото за родителите това беше голямо неудобство. Преди това родителите, бабите, дядовците, вуйчовците стояха във всяка детска градина, за да чакат с денонощия да могат да запишат детето си в детска градина. Никой не знаеше тогава колко е недостигът. Когато заработи системата стана ясно, че недостигът в този момент е огромен. За тези 10 години построихме 100 нови сгради и отворихме 17 800 нови места за децата. Продължаваме, това е важна задача. Всички родителски организации тогава застанаха зад мен и казаха – да, имаше проблем, но това е пътя. Системата не решава проблем, решава го строителството.

Илиана Беновска: Благодаря Ви! Г-жо Фандъкова, сега Вие сте наред да зададете въпрос на г-жа Мая Манолова!

Йорданка Фандъкова: Г-жо Манолова, зад Вас застанаха няколко политически сили, няколко партии – БСП, АБВ, ДБГ, НДСВ, сигурно имаше и други със свои собствени програми. Вие също имате собствена програма. Моят въпрос е много лесен – кое от програмата на БСП няма да изпълните?

Мая Манолова: Аз нямам ангажимент да изпълнявам програмата на нито една партия. Имам ангажимент да изпълня програмата, която писахме заедно с гражданите. Тя продължава да е отворена и да се обогатява с различни конкретни предложения. Мога да Ви кажа какво ще изпълня от програмата на БСП, а именно предложението за това по какъв начин за всяко дете да има детска градина и детска ясла в София. Едно добро предложение, което включва в себе си и лява, и дясна мярка. Освен изграждането на достатъчен брой, така че 5000 деца след 4 години да не са извън детските градини, те предлагат мярка, която е даже по-скоро дясна – общината да влезе във взаимодействие с частните детски градини и да осигури ресурс за всяко дете, което е останало без детска градина в частно заведение, като това аз бих го реализирала по друг начин, чрез ваучери, да не бъдат фаворизирани едни частни детски градини, но да няма дете, което да няма подкрепа за детска ясла или детска градина.

Илиана Беновска: Благодаря Ви много! Задайте втория си въпрос към г-жа Фандъкова!

Мая Манолова: Научихме наскоро от г-н Борисов, че за първи път през тази година Вие сте имали възможността сама да подредите листата си. Моят въпрос към Вас е кой досега Ви подреждаше листата и кой управляваше София, а също и как Вие работехте с подредена от друг листа? Искам да чуя Вашето ноу-хау, защото това е най-сериозната атака срещу мен – как ще работите без листа. Ето, аз питам Вас как Вие работите с чужда листа.

Илиана Беновска: Заповядайте г-жо Фандъкова, Вашата една минута за отговор на втория въпрос.

Йорданка Фандъкова: Г-жо Манолова, Вие сте опитен политик, почти 30 сте или бяхте, не зная вече, член на БСП. Вие отлично знаете как се подреждат партийните листи, първо се правят номинациите от структурите, след това ръководството утвърждава тези листи. Аз съм част от ръководството на ГЕРБ, участвала съм, но този път имах възможността сама да предложа и външните кандидати и да бъде утвърдена листата така, както аз я предлагам. Обясних преди малко по отношение на екипа защо направих това, смятам, че листата позволява да се работи веднага бързо по болните теми на града. Това за мен е иключително важно, така че тук сензация няма.

Мая Манолова: Аз ноу-хау търсех, не сензация.

Йорданка Фандъкова: Вие го знаете това, Вие сте партиен член от токова дълго време, била сте народен представител, сигурно са Ви номинирали от местната структура, сигурно са Ви утвърждавали от ръководството на БСП.

Илиана Беновска: Силните дами намериха място и време да влязат в тази една минута. Продължаваме нататък, следващият въпрос, който трябва да зададете Вие, г-жо Фандъкова, към г-жа Манолова!

Йорданка Фандъкова: Аз вече имам много въпроси, но наистина ми е много важно да чуя – Вие в програмата си залагате на изкупуването и отчуждаването на всички терени, които са в междублоковите пространства, отредени за строителство. Имат ли Вашите финансови експерти точни разчети колко това ще струва на София, колко средства са необходими, за да изпълните този свой ангажимент?

Мая Манолова: Това е един въпрос, на който Вие вече трябваше да сте дали отговор, защото презастрояването е един от най-големите проблеми на София. Опитите частни лица, частни фирми, частни икономически интереси да унищожават последните останали градинки, зелени терени, паркове и междублокови пространства наистина са брутални по отношение гражданите на София. Това, което очаквам да заваря в Столична община, е, че има един регистър на собствениците и инвестиционните намерения за строене в зелени площи, както и един анализ колко ще струва това. Ясно е, че държавата също би следвало да се включи в попълването на подобен фонд и осигуряването на подобни средства, защото държавата разреши чрез реституционните закони възстановяване на собственост върху земеделски земи в строителни граници. От друга страна правото на собственост на гражданите трябва да бъде защитено и единственият начин за това е пазарна оценка и обезщетяване, за да не се строи по паркове и градинки.

Йорданка Фандъкова: Не чух отговор. Само за „Дружба“ са 250 милиона лева.

Мая Манолова: Замитането на проблема и изоставянето на проблема не е решение. Насъскването на хора срещу хора, собственици срещу такива, които се борят срещу презастрояването също не е решение.

Йорданка Фандъкова: Но поемането на нереалистични ангажименти, намерихме решение в „Младост“ за 5 терена ...

Мая Манолова: Добре, че беше Воислав Тодоров, който е част от моя екип! Нали искахте да чуете имена, ето Ви конкретно име!

Йорданка Фандъкова: Добре, че беше Воислав, да, добре, че беше Воислав! Добре, че бяха гражданите, с които договорихме и напреднахме!

Мая Манолова: Добре, че беше той да настоява да чуете гражданите!

Илиана Беновска: Благодаря Ви! Последен, трети въпрос, г-жо Фандъкова! „Фандъкова пита Манолова“, трети въпрос, заповядайте!

Йорданка Фандъкова: Изкушавах се да цитирам снощи Антон Кутев, който каза, че г-жа Манолова била свързана с БСП, но тази тема мисля, че г-жа Манолова ще си я изясни и ще изясни на хората, но ми е много интересно Вие как ще осигурите участието на много фирми, ако няма такова желание? Ще се договаряте с тях, ще преговаряте, или ще обявите процедурите съгласно изискванията на закона за обществените поръчки, за да може публично и прозрачно, както се прави, да може да участва който иска?

Мая Манолова: Изумителен въпрос! Отдавам го просто на факта, че наистина други са хората и лицата, които организираха целия процес по обявяване и печелене на обществени поръчки. Всъщност за предварителното им решаване и уговаряне вината наистина не е на г-жа Фандъкова и искам това да е ясно.

Йорданка Фандъкова: Вие как ще го направите?

Мая Манолова: Тези, които стояха и дърпаха конците в тези няколко управленски мандата!

Йорданка Фандъкова: Ще говоря за тази манипулация, Вие кажете как ще работите?

Мая Манолова: Такива хора няма да има!

Йорданка Фандъкова: Как ще го направите?

Мая Манолова: Решенията ще вземам аз и отговорност ще нося аз лично.

Йорданка Фандъкова: А как ще гарантирате, че за една процедура ще има няколко фирми, ако те нямат желание?

Мая Манолова: Няма да прехвърлям отговорност върху заместник-кметове, върху хора, върху фирми, върху партийни централи. Аз ще нося отговорност! Колко пъти Вие поехте отговорност за някои от скандалите и провалите в Столична община?

Йорданка Фандъкова: Аз нося своята отговорност непрекъснато и в момента.

Мая Манолова: Като спазвам закона!

Йорданка Фандъкова: Ама как ще ги накарате? Вие казвате – има само един участник!

Мая Манолова: Знаете ли защо има само един участник, защото критериите са направени само за един участник! Когато критериите бъдат недискриминационни!

Йорданка Фандъкова: Не затваряйте в пликове, а дайте конкретна информация за конкретен критерий, Вие сте юрист, както го направихте навремето, когато получихте сигнала за Костинброд, направете го, сезирайте съответните органи. Това е начинът да се борим с корупция, а не с тежки внушения!

Илиана Беновска: Прекъснахме Ви с каш, за да може да спре диалогът.

Мая Манолова: Аз също ще преформулирам последния си въпрос. Всъщност, отговор на въпроса, който задавате Ви дава министерството на регионалното развитие, ръководено от представители на ГЕРБ. То Ви казва какво бъркате в обществените поръчки. Те са дискриминационни – условията, които се залагат. Те се правят за един кандидат. Те приличат на свирен мач. И аз отново казвам – не искам да Ви атакувам по тази линия, защото не сте Вие човекът, друг договаря.

Йорданка Фандъкова: Кажете кой е човекът, г-жо Манолова. Кажете кой е човекът, че през цялото време говорите как някой управлява.

Мая Манолова: Вашият председател.

Илиана Беновска: Председателят на Столичния общински съвет или…

Мая Манолова: Вашето твърдение, което е вярно, че допреди 4 години аз бях член на БСП. От 4 години съм безпартийна, но Вие и в момента сте заместничка на г-н Борисов.

Йорданка Фандъкова:  Да, точно така!

Мая Манолова: Вие сте човекът, който замести г-н Цветанов.

Йорданка Фандъкова: Не, не съм човекът, който замести. Аз съм заместник-председател много отдавна.

Илиана Беновска: Имате ли въпрос към г-жа Фандъкова, г-жо Манолова?

Мая Манолова: Този, който определя обществените поръчки е същият, който Ви редеше листата до вчера.

Илиана Беновска: Кой?

Мая Манолова: Г-н Борисов, разбира се!

Йорданка Фандъкова: Определя обществените поръчки?

Мая Манолова: Хората на г-н Борисов, който реално дърпат конците в Столична община.

Йорданка Фандъкова: Какви са тези хора? Кажете някакви имена.

Мая Манолова: И тъй като аз задавам въпрос, да Ви попитам – като заместник-председател на ГЕРБ Вие не знам защо бягате от тази своя отговорност не чух Вашето мнение нито за „Апартамент-гейт“, нито за…

Илиана Беновска: Благодаря Ви! Това го считаме за последния Ви въпрос, макар че беше изложение.

Мая Манолова: Мисля, че и двете сме в три въпроса.

Илиана Беновска: Да, благодаря Ви много! Приключихме сета с взаимните въпроси.

Йорданка Фандъкова:  Имаше ли въпрос?

Илиана Беновска: Въпрос или изложение…

Мая Манолова: Употребих моята 1 минута.

Илиана Беновска: Благодаря Ви!

Илиана Беновска: След третия въпрос на г-жа Манолова плавно ще преминем към отговорите и на други въпроси. Аз ще задавам въпросите и ще Ви помоля в рамките на 1 минута да се стараете да отговаряте. Започвам да Ви питам и вярвам, че ще отговаряте смело, честно и с достойнство, защото Вие сте две исторически дами със стил. Да видим как са и политическите обноски. И така – г-жо Манолова, заявявате се като независим кандидат, граждански кандидат, обаче, около Вас е, бих казала, прощавайте за метафората, Вавилонско стълпотворение от разнополови политически сили – леви и десни, които говорят на различни, в политическо и ценностно измерение, езици. Вие забранихте на БСП да говорят от Ваше име, ДБГ пък забраниха на БСП цитирам „да нажежават ефира до червено около Вас“. Ориентирайте ме, ако реша да гласувам за Вас, кого представлявате Вие и кой ще се гордее с успехите на Вашето кметуване и кой ще носи отговорност, ако имате неуспехи?

Мая Манолова: Зад мен стоят граждани – партийни и непартийни – и политически формации, които искат промяна. Моделът на управление на София в момента не е десен. Това е задкулисен модел. Всички, кои<

Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини