Таня Христова: Габрово е неповторим град със силен дух, щастлива съм, че съм част от съвременното му развитие (ВИДЕО)

Искаме да продължим развитието на крайречните зони отново с пространства за отдих и забавление, каза кметът на града

Таня Христова: Габрово е неповторим град със силен дух, щастлива съм, че съм част от съвременното му развитие
Източник: Канал 3

Таня Христова: Габрово е неповторим град със силен дух, щастлива съм, че съм част от съвременното му развитие

Интервю с кандидата за кмет на Габрово от ГЕРБ Таня Христова, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 13 октомври 2019 г.

Илиана Беновска: Добър ден, намираме се в Габрово днес, 20 дни преди приключването на предизборната кампания и предстоящия избор на кметове и общински съветници в България. Имаме уговорка за една разходка из Габрово с кандидат-кмета на ГЕРБ Таня Христова. Нося в себе си ябълка, тениска и книга и първото, което ще направя, е да й ги подаря. Ето я и нея, здравейте, г-жо Христова!

Таня Христова: Здравейте!

Илиана Беновска: Извинявайте, че малко несръчно ще Ви ги подам, но едната ми ръка е заета.

Таня Христова: Ако искате ще Ви помогна.

Илиана Беновска: Ето това са символите на предаването, здравата българска червена ябълка, която връчваме с упованието, че вие, представителите на властта, сте не гнили, а здрави български червени ябълки. Това е символика. Желая Ви успех! Клубната тениска на предаването, с която ако спечелите, ще дойда тук и ще направим един крос по алеята.

Таня Христова: С удоволствие!

Илиана Беновска: И това е едно дълго интервю с Ахмед Доган, един от "папите" в политиката, ако мога така да го нарека, мисля, че има какво да се научи.

Таня Христова: С удоволствие ще я прочета и благодаря за изключително ценните подаръци. Най-много символика намирам в тази българска ябълка. Нашата роля е да бъдем тези, които отглеждаме единствено и само на здрави плодове, които ще продължат развитието както на град като Габрово, така и на България като цяло. Много се радвам, че сте в Габрово точно 20 дни преди деня, в който всички ние ще направим своя избор за развитието на българските градове и общини.

Илиана Беновска: Нека да връчим на някой подаръците, за да са Ви свободни ръцете!

Таня Христова: Тук близо до нас е г-н Михов, който е областен координатор на ПП ГЕРБ и бих искала да му предам на отговорно пазене тези изключително ценни подаръци с много символика зад себе си.

Илиана Беновска: С много символика! Г-н Михов, Вие какво правите тук?

Цветомир Михов: Първо да кажа, че тази ябълка и след 4 години ще е все така лъскава и цяла, няма да има даже и едно малко гнило петънце.

Илиана Беновска: Да се надяваме, че ще е така! Вие какво правите тук, отказахте се от Народното събрание, защо?

Цветомир Михов: Разбира се, всеки човек, ако иска да бъде полезен на града си, намира най-правилното място, където да го прави. Не е задължително да бъдеш в Народното събрание, за да помагаш на своя роден град. И напук на всички хора, които мислят, че отивайки в София, човек остава там завинаги. Аз може би доказах, че съм един от малкото, който се отказа от парламента и се върна да живее обратно в Габрово. Може би се чувствам по-полезен тук и възможността всеки ден да се виждам с хората и с реалните им проблеми.

Илиана Беновска: Благодаря Ви за това участие. Ние тръгваме с Таня Христова.

Таня Христова: Имам удоволствието да Ви разходя по една от любимите улици на Габрово, това е една от крайречните зони, които хората в нашия град, включително и гостите, много обичат. Преди доста години тя беше непроходима и по нея нито можеха да се движат пешеходци, нито велосипедисти, нито да има пространства за игра и спорт. Тази крайречна зона е изпълнена с проект, който е финансиран с европейски средства.

Илиана Беновска: Тук виждам санирани сгради.

Таня Христова: Тук има санирани сгради, това е едно изключително важно за всички нас начинание. Надявам се, е този процес ще продължи и всички жилищни  сгради, най-вече в кварталите, ще придобият подобен облик. Виждате от другата страна другата крайречна улица, която изпълнихме малко след тази, по която се разхождаме, а малко по-напред ще видите и най-новата придобивка в тази зона, това е един изключително интересен и оригинален пешеходен мост. Повярвайте ми, такава архитектура никъде няма.

Илиана Беновска: Стъпихме преди малко на тревата, вие позволявате ли тук да се играе, да се опъне едно одеяло?

Таня Христова: Разбира се, на тази улица сме създали възможност както за игра на децата, така и за тези, които искат да седнат на пейки и да се забавляват на чистия въздух в нашия град и на възможността да общуват. Сега след малко ще видите и река Янтра.

Илиана Беновска: Чиста ли е?

Таня Христова: Чиста е, дори има рибари, които редовно хвърлят въдици и често пъти имат успех. Нещо, което е важно да кажа, защото гледната точка оттук е много подходяща, това, което сме направили се вижда, но бих искала да кажа и това, което възнамеряваме да направим. Искаме да продължим развитието на крайречните зони отново с пространства за отдих и забавление в посоката, която е зад нас и в момента работим по подготовка на проектите. Това е спортната зала, тя е изключително важен обект в нашия град. Всяка седмица има различни спортни и други събития. Там виждате Дома на хумора и сатирата. Това е един изключително интересен музей, няма такъв в другите градове, няма такъв и в другите държави. В него се организират изключително интересни изложби, които в последно време привличат интереса и на много чужденци.

Илиана Беновска: Добре, да продължим разходката си!

Таня Христова: Продължаваме да се разхождаме. Виждате, след развитието на тази улица започнаха да се появяват и много нови сгради, които превърнаха мястото в притегателно за много граждани. Всъщност тази улица води до центъра на нашия град с моста, вече може много по-бързо да се достигне до другата страна на града.

Илиана Беновска: Знаете ли с кого се намираме тук?

Гражданин: Това е Таня Христова, нашият кмет.

Илиана Беновска: Доволен ли сте от нейното управление?

Гражданин: Аз ли да говоря, или тези градинки, които ги виждате тук наоколо? Това знаете ли какво беше преди това? Тук въобще никой не минаваше. За какво още да кажа, горе за парк "Маркотея", който мога да кажа, че 20 години жив човек не минаваше оттам. Нещо превъзходно! Нещо превъзходно! Този пешеходен мост, на който хората като дойдат в Габрово и се снимат, защото е хубав! За почистването на уличите ли? Виждали ли сте някъде в някой град сутринта в 6 часа да се мият улиците? Ето по онази улица, "Брянска" се казва, сутринта в 6 часа една малка машинка метеше тротоара.

Илиана Беновска: Коя, тази ли?

Гражданин: От другата страна на главната която е. Метеше малка машинка и чистеше, което ми направи голямо удоволствие. Мога да я видя, защото тогава няма движение, ходя да закарам жена ми на работа и после заминавам на работа. Но това е нещо, което е страхотно, почистването, окосяването на тревата.

Илиана Беновска: Какво ще поискате още?

Гражданин: Да поддържа града все така хубав и чист и да развива инфраструктурата.

Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви, може ли да се представите?

Гражданин: Казвам се Костадин Чаушев.

Илиана Беновска: С какво се занимавате?

Гражданин: Работя в една фирма, няма да й казвам името, механошлосер, правим ел. Табла. Между другото аз съм текстилен инженер, допълнително на граждански договор работя към една друга фирма.

Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви много, успех! Често ли Ви спират така хората?

Таня Христова: Постоянно ме спират, често пъти ме спират, за да поставят своето искане, да споделят своя проблем. Например тази сутрин една жена, притеснена от това, че нейният баща е със счупен крак, искаше да сподели през какви предизвикателства е изправена. Така че хората споделят с мен всичко, което искат да кажат и това е нормално.

Илиана Беновска: Имате ли приемен ден?

Таня Христова: Имам приемен ден и то много често.

Илиана Беновска: Колко периодично и как става това?

Таня Христова: Понякога се случва в седмицата да имат по 3 пъти приемен ден. Случва се съобразно исканията на хората, но често пъти хората поради желанието да докажат колко много искат тяхната улица да бъде благоустроена, те се събират, подготвят подписка и я изпращат, така че приемният ден е разнообразен и информацията, която получаваме, е от различни канали.

Илиана Беновска: Виждам едно котенце тук, как стои въпросът с бездомните животни, кучета, котки?

Таня Христова: За съжаление напипвате една от най-болезнените тези бих казала не само за Габрово, но и за цялата държава, защото няма да скрия, че кучетата са един от проблемите. Няма да скрия, че това е една от предизвикателните задачи и за нас. Знаете, че бездомното куче, ако бъде намерено, то трябва да бъде обезпаразитено от нас, да му се постави марка и чип и след това да се върне обратно. Нещо, което хората разбираемо не винаги подкрепят. Това, което ще направим, е да увеличим капацитета на нашия приют, за да може повече кучета да бъдат отглеждани там. И разбира се стремежът ни е да работим отговорно с хората, за да не оставят своите бездомни кучета.

Илиана Беновска: А тази архитектура каква е?

Таня Христова: Това е една инсталация, която беше направена преди няколко години. Това всъщност обогатява преживяването в тази зона.

Илиана Беновска: Това свети ли вечер?

Таня Христова: Свети, но има нужда от ремонт, така че предстои тези лентички отново да се подменят и човечетата, светейки създават усещането, че има движение.

Илиана Беновска: Добре, давайте по същество, коя е най-голямата Ви гордост за изминалия мандат и на какво ще акцентирате в следващия, ако станете кмет?

Таня Христова: Всъщност през 8-те години, в които имах изключителната чест да бъда кмет на град като Габрово, положихме изключително много усилия, за да благоустроим града. Ще припомня, че ние изпълнихме един изключително тежък проект ...

Илиана Беновска: Само за момент, може ли да Ви спра?

Гражданин: Ами Вие вече ме спряхте.

Илиана Беновска: Знаете ли коя е тази дама?

Гражданин: Разбира се!

Илиана Беновска: Одобрявате ли нейната дейност като кмет?

Гражданин: Няма как да кажа да и не.

Илиана Беновска: Кажете нещо кратко да и кратко не.

Гражданин: Това, което мога да кажа обаче е, че в града се наблюдава едно много добро подобрение на средата за живот. Вероятно това се дължи на проектите, които се правят и вероятно това се оценява от всички граждани.

Илиана Беновска: Много Ви благодаря, бихте ли се представила, ако не е тайна?

Гражданин: Казвам се Галина Бонева.

Илиана Беновска: С какво се занимавате?

Гражданин: Филолог съм.

Илиана Беновска: Благодаря, успех Ви желая!

Таня Христова: Та да се върна на това, което е изключително важно, случило се в нашия град. Изпълнихме един изключително голям проект, воден цикъл, което позволи на всички, които живеят в него, да се радват на пречиствателни станции за питейна, за отпадъчна вода. За подмяна на над 100 километра ВиК мрежа, съчетано с тази изключително важна инвестиция, която подобрява както качеството на водата, така и намалява проблемите. Ние насочихме ресурс, с който асфалтирахме по-голямата част от зоните, в които изпълнявахме този проект. Освен това още нещо, с което изключително много се гордея, нещо, което е много важно за Габрово, че успяхме да обновим всички детски ясли, детски градини и училища и всъщност няма такова, което да е с лоша инфраструктура.

Илиана Беновска: Обсъждате ли идеята, която ДПС изрази гласно и ще бъде посрещната добре от гражданите, да може общината да финансира безплатни детски градини и ясли?

Таня Христова: Аз мисля, че трябва да се положат усилия ...

Илиана Беновска: Чакайте само да спра тази жена, добър ден, може ли да Ви спра!

Гражданин: Да. Добър ден!

Илиана Беновска: Знаете ли коя е тази дама?

Гражданин: Да, това е кметицата ни.

Илиана Беновска: Харесвате ли я, така директно питам?

Гражданин: Да, доволни сме и пак ще я преизберем, защото мисли за град Габрово! Доволни сме, всичко се полага, което трябва. Сега очакваме тунела да направят.

Таня Христова: Да, и ние го очакваме и вярвам, че след приключването на обхода, който вече е на финалните си часове бих казала, веднага държавата ще пристъпи към изграждането на тази важна инфраструктура. Тя е важна за развитието на бизнеса в нашия град, което всъщност е едно от важните неща, защото за да има качествен живот, трябва да има и условия за работа.

Илиана Беновска: Как се казвате, какво работите?

Гражданин: Веселина Радева се казвам, на 66 години, пенсионер съм.

Илиана Беновска: За пенсионерите общината добре ли се грижи?

Гражданин: Доволни сме, сега идвам от храната, дават ни храна, понеже пенсиите са ни малки. 250 лева, а 44 години имам трудов стаж. Продавач консултант съм била, накрая вече в болницата завърших преди да се пенсионирам, обаче са малки пенсиите, 250 лева. Но съм доволна, храна ни дават всеки ден ежедневно в общината, доволни сме, все е помощ за нас. Доволни сме и все така да продължава!

Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви много!

Таня Христова: Ако искате да се разходим по моста, защото от другата страна също има интересни места, които е хубаво да Ви покажем. Да се върнем на детските градини и на образованието. Аз считам, че трябва да положим усилия за качество на образователния процес и възпитанието, което нашите деца трябва да получат. Доколкото всички знаем, че няма нищо безплатно, въпрос е наистина на приоритет на всички нас да се ангажираме с образованието на нашите деца, защото всички знаем, че без образование няма просперитет. А дали ще изпаднем в краен популизъм и ще декларираме, че детските градини трябва да бъдат безплатни, аз смятам, че приоритет и желание на родителите е да има добри условия за израстването на техните деца. Знаете, че поне, и това е в нашите ангажименти, в нашите условия, които предоставяме за подкрепа на семействата, които имат повече от едно дете да посещават детска градина. Така че за мен по-важното е да работим за образование, което подготвя бъдещите поколения за времето, в което ще живеят.

Илиана Беновска: Ще спра още една дама. Добър ден, знаете ли с кого се разхождаме тук?

Гражданин: С нашата кметица.

Илиана Беновска: Харесвате ли я?

Гражданин: Разбира се!

Илиана Беновска: Откъде се разбира?

Гражданин: Щом толкова години гласуваме за нея, разбира се!

Илиана Беновска: А какво искате още да се случи в Габрово?

Гражданин: На първо място да се махнат циганите, защото това е голям проблем. Другият ми голям проблем, аз даже писах в "Нарушители в Габрово" ...

Илиана Беновска: Какво е това, сайт ли?

Гражданин: Да, това е един наш сайт, един наш комшия, който е известен музикант и не знам защо му се позволява, не съм подавала молба ...

Илиана Беновска: Кажете го кратко!

Гражданин: Незнайно защо му се позволява да свири в 1 часа, в 3 часа през нощта.

Таня Христова: Това не се позволява, то няма как да се позволи спрямо нашите наредби. Трябва своевременно да подадете сигнал в полицията.

Гражданин: Подавала съм сигнал в полицията, правена му е забележка многократно от кварталния, но няма никакъв ефект.

Таня Христова: А можете ли да кажете в кой квартал се случва това?

Гражданин: В "Христо Смирненски" 33, най-първото колело.

Илиана Беновска: Кажете си името?

Гражданин: Виктория Асенова.

Илиана Беновска: Добре, Вие ще я намерите ли?

Таня Христова: Ще я намерим.

Гражданин: Не съм подавала жалба до общината.

Таня Христова: Да, не съм запозната точно с този проблем.

Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви много, ще бъдете намерена! Ето, виждате ли, даже правим и приемна в момента.

Таня Христова: Да, така е, разходката на един кмет и пътят до работното му място минава с чести спирания от хората. Не всички разбира се са усмихнати. Някои имат сериозни проблеми, които поставят пред нас, но това е работата на кмета и неговия екип.

Илиана Беновска: Може ли да ви спрем, вие семейство ли сте? Коя е тази дама?

Гражданин: Това е нашата добра кметица.

Илиана Беновска: Вие как се казвате?

Гражданин: Иванка Атанасова.

Илиана Беновска: Какво работите?

Гражданин: В Дома на културата.

Илиана Беновска: Какво ще й пожелаете?

Гражданин: На добър час и дано спечелите изборите! От сърце го желая!

Таня Христова: Благодаря!

Илиана Беновска: Как стои въпросът с безработицата тук?

Таня Христова: Ще Ви кажа статистиката, която официално показва какво се случва в Габрово по отношение на безработицата. Вече цяло лято безработицата в Габрово е 2%, което също бих казала, че е предизвикателство, защото този процент е много нисък.

Илиана Беновска: Не се ли дължи и на това, че имате наблизо работно място "Видима Идеал" в Севлиево?

Таня Христова: В Габрово има над 3600 фирми. По-голямата част от тях са малки и средни, най-вече съсредоточени в машиностроенето.

Илиана Беновска: Само за момент, може ли да спрете?

Гражданин: Не ме занимавайте!

Илиана Беновска: Ето това показва, че не е нагласено.

Таня Христова: Не всички искат да спират, когато видят микрофон и камера. Повярвайте ми, ако ги нямаше, сигурно ако искаха нещо да споделят с мен, ще го направят!

Илиана Беновска: Защо, ние само можем да помогнем!

Таня Христова: Така е, но понякога хората се притесняват.

Илиана Беновска: Накъде да продължим?

Таня Христова: Всъщност намираме се на едно изключително важно място, минахме по пешеходния мост и за мен е изключителна гордост, че тези два терена, тук в момента виждате автомобили, паркирани на тях, на този и на съседния започва изграждането на две бизнес сгради, в които ще се създаде компютърен и инженерингов бизнес с привличането на млади хора. Всъщност това е инвестиция, която започва в нашия град, инвеститор клас А. Тези два терена бяха общински и общината в качеството си на партньор за развитие на бизнеса в нашия град предостави тези два терена.

Илиана Беновска: Разговаряме с удоволствие, но трябва да приключваме, защото времето неусетно изтече. Кажете какво трябва да запомнят най-важно хората, за да гласуват за Вас?

Таня Христова: Най-важното, което трябва всички да разберем, е, че за да се случат желаните промени в квартала, на нашата улица, за да има повече бизнес се изисква много работа, много упоритост и много постоянство. И най-вече да запомним израза, който Пенчо Семов е завещал за Габрово, че всичко се получава, стига да имаме труд, любов и постоянство. Габрово е неповторим град, той има изключително силен дух и аз съм щастлива, че мога да бъда част от неговото съвременно развитие. Вярвам, че за Габрово хубавите моменти предстоят, още повече, че градът ни ще стане много по-достъпен, знаете за изграждането на обходния път, който вече приключва и за предстоящото стартиране на тунела, който ще отвори Северна България. Така че оттук нататък трябва да бъдем много амбициозни и много единни, за да постигнем тези мечти, които искаме да видим с нас и за нашите деца!

Илиана Беновска: Изключително много Ви благодаря, желая Ви успех!

Таня Христова: Аз също Ви благодаря, желая успех на Вашето предаване! И пак заповядайте в Габрово, обещах Ви един крос!

Илиана Беновска: Вие обещахте победа!

Таня Христова: Между другото съм доста добър спортист, особено когато се касае за бягане.

Илиана Беновска: Аз като гледам тук и ролери можем да покараме, аз съм любител.

Таня Христова: Тук вечер е изключително оживено, защото спортната площадка е винаги заета с млади хора, които спортуват, до нея има и фитнес площадка, там можете да видите хора на възраст над 65 години.

Илиана Беновска: Добре, още веднъж Ви благодаря! Уговорихме се, при успех съм тук!

Таня Христова: Благодаря Ви, ще Ви очакваме!

Етикети: Беновска пита
Георги Самуилов
17:11 | 07 Юли 2020 г.

Босът и на Ботев Пловдив е с COVID-19

17:11 | 07 Юли 2020 г.
Пореден футболен ръководител бе диагностициран с коронавирус у нас, като този път неприятната новина е за Георги Самуилов, научихме от Pl...
Комар
16:57 | 07 Юли 2020 г.

Варна пламна от нашествие на комари

16:57 | 07 Юли 2020 г.
Варна е нападната от рояци комари, поради фактът, че времето предразполага развитието на насекомите, а екипите за дезинсекция се оказват ...
Скорпион
16:44 | 07 Юли 2020 г.

Превърнаха отровата на скорпион в лекарство за рак

16:44 | 07 Юли 2020 г.
Молекулярни биолози приспособиха молекули на отровата на скорпион за лечение на автоимунни заболявания и някои видове рак. За целта учени...
Амфетамини
16:36 | 07 Юли 2020 г.

Хванаха чужденец, превозвал първични продукти за п...

16:36 | 07 Юли 2020 г.
Под ръководството на Софийска окръжна прокуратура се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по ч...
16:31 | 07 Юли 2020 г.

Ремонт на осветлението ограничава движението в тун...

16:31 | 07 Юли 2020 г.
Утре – 8 юли, от 9:30 ч. до 16 ч., шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост в тунел „Траянови врата“...
16:30 | 07 Юли 2020 г.

Ръководителят на израелското здравеопазване подаде...

16:30 | 07 Юли 2020 г.
Ръководителят на общественото здравеопазване към израелското Министерство на здравеопазването проф. Сигал Садецки подаде оставка и критик...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини