Атанас Камбитов: В Благоевград третия ми мандат правим индустриалната зона и ВиК (ВИДЕО)

Центърът – по градска среда оперативна програма 22 000 квадратни метра е променен изцяло, каза още той

Атанас Камбитов: В Благоевград третия ми мандат правим индустриалната зона и ВиК
Източник: Канал 3

Атанас Камбитов: В Благоевград третия ми мандат правим индустриалната зона и ВиК

Интервю с кандидата за кмет на Благоевград от ГЕРБ Атанас Камбитов, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 13 октомври 2019 г.
 
Илиана Беновска: Правим това интервю на площада в Благоевград днес на 10-ти октомври 17 дни преди гласуването за местна власт. Мой събеседник е досегашният кмет на Благоевград и настоящ кандидат отново от ГЕРБ д-р Атанас Камбитов, здравейте! Няма да мога да Ви подам ръка, че са ми заети!
 
Атанас Камбитов: Здравейте! Добре дошли в Благоевград!
 
Илиана Беновска: Добре сте ни заварили! Всички опоненти са в изгодна позиция, че могат да критикуват вас, тези, които сте били кметове до момента. Как излизате от подобна ситуация?
 
Атанас Камбитов: Излизаме като изброяваме какво сме направили. Защото много лесно е да кажеш какво не е направено, но когато направиш равносметката между направено и ненаправено се вижда, че много повече е направено. В края на краищата се вижда, че има възможности, мога да кажа, че не за 4 години, аз съм втори мандат кмет, а за 8 години ние променихме града, направихме много неща и сме работили на 100%. Ако има нещо ненаправено, то си има обективните причини, а и както се казва – пътят се върви крачка по крачка. Ние сме много последователни в политиката, много ясно сме заявили и в срокове целите, така че това, което в момента се коментира, че не е направено, в самата програма е заложено, че ще бъде направено в следващия мандат.
 
Илиана Беновска: Хайде да погледнем какво сте направили в центъра!
 
Атанас Камбитов: Между другото програмата още преди 8 години е направена с хоризонт 20 години напред. Центъра – по градска среда оперативна програма 22 000 квадратни метра е променен изцяло. Този площад между другото е от времето на така наречения дипломатически корпус, точно отреди 32-33 години, оттогава нищо не беше ремонтирано. Абсолютно всичко е подменено, като забележете, запазихме визията, запазихме художествено-архитектурното решение един вид като уважение, като респект към труда на хората преди 30 години.
 
Илиана Беновска: БСП ще Ви обвинят, че се възползвате от построеното по времето на Тодор Живков!
 
Атанас Камбитов: Има приемственост и така трябва да бъде! Пак казвам – уважение и респект преди 30 години какво е направено, но това, което в момента изградихме, изглежда същото, но е със съвсем други технологии. Надградихме, фонтаните в момента са пеещи и т.н.
 
Илиана Беновска: Само за момент, вие знаете ли с кого разговаряме?
 
Гражданин: Знаем.
 
Илиана Беновска: Кой е този човек?
 
Гражданин: Кмета, аз иначе не съм оттук.
 
Илиана Беновска: Студенти ли сте?
 
Гражданин: Да.
 
Илиана Беновска: А ти оттук ли си?
 
Гражданин: Да.
 
Илиана Беновска: Ще гласуваш ли на изборите?
 
Гражданин: Не знам.
 
Илиана Беновска: Защо?
 
Атанас Камбитов: Трябва да го убедя!
 
Илиана Беновска: Какво трябва да ти каже кметът, за да те убеди?
 
Гражданин: Ако обещае да се погрижи по-добре за Благоевград.
 
Илиана Беновска: Кажи какво искаш?
 
Гражданин: Например моята улица "Васил Априлов" от доста време е с дупки.
 
Илиана Беновска: Ето, "Васил Априлов"!
 
Атанас Камбитов: Не искам да вървим понеже са избори да обещаваме ...
 
Илиана Беновска: Кой район е това, сещате ли се?
 
Атанас Камбитов: Централна градска част. Ние поетапно възстановяваме уличните настилки. Между другото цели квартали изградихме с асфалтиране. Дето се казва стъпка по стъпка ще му дойде времето. Но поемаме ангажимента конкретно да се фокусираме върху улица "Васил Априлов", ако това е един от основните проблеми.
 
Гражданин: Значи ще гласувам.
 
Атанас Камбитов: Благодаря!
 
Илиана Беновска: Чакайте, това да не изглежда като търговия с гласове! Как се казваш?
 
Гражданин: Иван.
 
Илиана Беновска: Какво учиш?
 
Гражданин: Компютърни системи.
 
Атанас Камбитов: Ето това е бъдещето! В момента правим постъпки за привличането на фирми от IT сектора, имаме всички условия и се надявам лека полека Благоевград да стане един от центровете.
 
Илиана Беновска: Обаче ви обвиняват, че ви куца индустриализацията, нямате индустриална зона, кажете причините?
 
Атанас Камбитов: Вие казахте, много е лесно да се обвинява, но истината е, че за да няма стратегически инвеститори една единствена е причината – липса на общински терени.
 
Илиана Беновска: А как се е получило това?
 
Атанас Камбитов: Получило се е поради причината, че някога общинските терени не са актувани, след това са възстановени на частни лица и наскоро един от опонентите даде много интересна идея – общината да дава всяка година по 1 милион и да изкупува терени. Значи дадоха едно време терените, сега общината да плаща. Това е единствената причина. В момента какво правим, изграждаме индустриална зона, имаме решение на общинския съвет, има зелена светлина от премиера и правителството. Общината с апорт от 115 декара, знам, че това не е голяма площ, но е единствената, пак казвам, и "Индустриални зони" ЕАД, държавната фирма да изгради инфраструктура, така че да можем да привлечем потенциални инвеститори, защото инвеститорът това иска, той иска теренът да е в урбанизирана територия, да има комуникация, газ, ток, вода, всички тези условия и дето се казва да започва направо да строи. Това правим в момента. Нямаше как да стане по-рано, защото от една страна ние имаме терен, той не е голям, но "Индустриални зони" трябва да има ресурс да го изгради. Така че пак казвам – стъпка по стъпка.
 
Илиана Беновска: На какъв етап са преговорите и бъдещата реализация?
 
Атанас Камбитов: Ние сме взели решение на общински съвет, предстои подписване на договор между "Индустриални зони" и общината и след това започваме поетапно да изграждаме.
 
 
Илиана Беновска: Тоест това ще бъде едно от стартовите мероприятия, ако Ви изберат за трети мандат?
 
Атанас Камбитов: Това е най-важният проект, който ще реализираме през третия мандат. След това е подмяната на ВиК мрежата в централна градска част. Там също имаме проблем. Благоевградска област не можем да кандидатстваме по оперативната програма "Околна среда", тъй като не отговаряме на условията за консолидация и реално, за да подменим ВиК мрежата трябва да разчитаме само на целеви средства от републиканския бюджет. Надявам се с помощта на правителството поетапно да решим и този проблем. Горе-долу това са най-големите проблеми на община Благоевград.
 
Илиана Беновска: А предимствата, вие сте университетско градче например, имате ЮЗУ, Американски университет?
 
Атанас Камбитов: 4 университета има в Благоевград, млади хора и затова между другото сме харесвани от инвеститорите.
 
Илиана Беновска: Как ще задържите тези хора, част от тях не са от Благоевград, да останат тук?
 
Атанас Камбитов: Ако развием индустриалната зона, ако идват инвеститори, които развиват високи технологии. Аз не искам Благоевград с комини! Високи технологии с добри възнаграждения и младите хора ще останат в града. Защото градът иначе предлага абсолютно всичко като инфраструктура – транспортна, социална, образователна!
 
Илиана Беновска: Я чакайте да спра тази жена, дето ни гледа.
 
Гражданин: Аз искам да се срещна точно с г-н Камбитов. Аз съм жената, която до училището на Рилци живея и много искам да се добера до Вас. Цяло лято ми обясняват, че ще говорят с г-жа Шопова. Нали сега, като правите тези проекти, детската площадка, и ми казаха, че ще ме изхвърлят от жилището. И аз искам да знам кога ще ме изгонят и къде ще отида.
 
Атанас Камбитов: Къде ще те гонят, кой ти го каза това? Не се притеснявай!
 
Гражданин: Не се притеснявам, ама ...
 
Атанас Камбитов: Направихме детската площадка, нали така? Сега правим спортната площадка в Рилци, не искам да се притесняваш!
 
Илиана Беновска: Как се казваш?
 
Гражданин: Аз съм Вангелия Дамянова. Просто защото съм без работа, без жилище, исках такова жилище от общината, обаче никой не ми дава нищо!
 
Илиана Беновска: Ето, срещнахте кмета, бъдете щастлива!
 
Гражданин: Аз затова го изчаках да го видя!
 
Атанас Камбитов: Всеки с проблемите си.
 
Илиана Беновска: Ето, виждате, че всеки има собствените си проблеми, на неговата територия, в неговия мащаб.
 
Атанас Камбитов: И за всеки неговите са най-големи, нормално е да е така. Като подхванахме темата за социалните жилища, ние имаме над 780 общински фонд социални жилища, които ги даваме на нуждаещите се.
 
Илиана Беновска: Това достатъчно ли е?
 
Атанас Камбитов: Това е много висок процент. Ако погледнете чисто като население, почти 3% от населението можем да го настаним в социални жилища и това е част от социалната политика на общината. В момента изградихме по оперативната програма 182 напълно обзаведени нови жилища за млади семейства.
 
Илиана Беновска: А по какви критерии ги давате?
 
Атанас Камбитов: Има строги правила. Има много строги правила, не искам да коментирам конкретния случай, защото не съм запознат, но най-вероятно, за да не е настанен, значи не отговаря на условия. Между другото, понеже говорим за критерии, в момента следващия мандат променяме и наредбата за социални жилища и за стимулиране на млади семейства, неслучайно го казвам, като трябва да са пълнолетни тези, които ще получават стимули за раждане и социални жилища. Пълнолетни, поне средно образование, да са изрядни платци към общината и да са осигурени и нещо, което е много важно, ако имат друго дете, да е обхванато от образователната система. Иначе казано ...
 
Илиана Беновска: Какво друго дете?
 
Атанас Камбитов: Ако имат предишно дете, то да е обхванато от образователната система, сиреч да учи. Ние искаме нашите деца да се образоват, да са знаещи, за да могат да се реализират.
 
Илиана Беновска: Вие сте "Благоевградския Орбан", така ли да Ви нарека? Той така прави!
 
Атанас Камбитов: Нямам такива претенции. Но все пак 500 лева, това ни е залегнало в програмата, на дете, което се ражда. Това мисля, че е добро начало.
 
Илиана Беновска: Намираме се пред общината. Приемен ден имахте ли Вие като кмет през тези два мандата? Кога, какво?
 
Атанас Камбитов: Четвъртък, приемен ден четвъртък. Но истината е, че при мен влиза всеки по всяко време.
 
Илиана Беновска: А ходите ли из града?
 
Атанас Камбитов: Както в момента. Преди да дойда да Ви посрещна бях един час на кафето пред Ларгото. Това ми е навик открай време. Аз живея отсреща срещу общината, движа се пеша постоянно.
 
Илиана Беновска: Я да питаме тази млада майка, спрете се! Не иска. Друга млада майка, здравейте!
 
Гражданин: Здравейте!
 
Илиана Беновска: Ох, че си сладък ти, как се казваш?
 
Гражданин: Виктория.
 
Илиана Беновска: Той да не е Виктор?
 
Гражданин: Не, Слав се казва.
 
Илиана Беновска: Знаеш ли кой е този човек?
 
Гражданин: Да, разбира се, това е нашият кмет?
 
Илиана Беновска: Младо семейство ли сте?
 
Гражданин: Да, завършихме през миналата година Юридическия факултет, право завършихме двамата със съпруга ми.
 
Илиана Беновска: Сега току що говорихме с кмета Камбитов, вие имате ли къде да живеете?
 
Гражданин: Да, у тях, той си е от Благоевград и живеем у тях.
 
Илиана Беновска: Те могат ли да кандидатстват по тази програма, я им кажете, но кратичко.
 
Атанас Камбиков: Жената не е ли от Благоевград?
 
Гражданин: Не, аз съм от Кнежа.
 
Атанас Камбитов: Ето това, за което говорихме, млади хора остават в Благоевград. В програмата предлагаме при раждане на дете еднократна помощ от 500 лева, след това осигуряване, детските градини при нас не са проблем между другото, таксата е минимална 40 лева, не е променяна от 8 години, няма да я променяме и в следващите 4.
 
Илиана Беновска: Кажете им за жилището!
 
Атанас Камбитов: В момента правим наредбата, 182 жилища имаме напълно обзаведени, събувате се и влизате, с абсолютно всичко, при критерии за млади семейства поне средно образование ...
 
Илиана Беновска: Те и двамата са с висше.
 
Атанас Камбитов: Казвам поне средно, пълнолетни, то се подразбира, изрядни платци към общината, социално осигурени. Предполагам, че при вас това е първо детенце?
 
Гражданин: Да.
 
Атанас Камбитов: Пожелавам ви да имате и други, но ако например имате друго дете преди това, то трябва задължително да е обхванато от образователната система.
 
Илиана Беновска: Разкажи го и на приятели. И кога ще могат да кандидатстват?
 
Атанас Камбитов: Ние започваме веднага, в момента наредбата се работи.
 
Илиана Беновска: Ще се оповести ли това, къде да следят?
 
Атанас Камбитов: На сайта на общината.
 
Илиана Беновска: Какво ще пише?
 
Атанас Камбитов: За социални жилища.
 
Илиана Беновска: Запомнихте ли? Чао! Ето, вижте как изяснихме една тема. Как стои въпросът с безработицата?
 
Атанас Камбитов: Безработицата е малко под средната за страната, 4,5% или 5%, нещо от този род. Сега много се спекулира с възнагражденията на база статистика. Истината е, че винаги има какво да се желае, но истината е, че възнагражденията, те не зависят от кмета, те са договор между работник и работодател. В този ред на мисли нашата работа е да създаваме условия, това, което правим, инфраструктура, да има облекчен режим за инвеститори, и това го правим, администрацията да е открита към инвеститорите, да е прозрачна, да е предвидима. Всичко това е работа на общината и на кмета.
 
Илиана Беновска: Сега Ви спирам за малко, разбрахме се да отидем да видим басейна и прословутия паметник – кръст.
 
Атанас Камбитов: С най-голямо удоволствие! В тази зала общинският съвет провежда сесиите, тя между другото от 20 години не функционираше, беше в едно много занемарено състояние. В момента я ремонтирахме изцяло и общинският съвет провежда сесиите. А тук е консулството на Република Казахстан, има консулство, защото има много студенти от Казахстан.
 
Илиана Беновска: Вече сме на една друга Ваша гордост – басейна!
 
Атанас Камбитов: Общинския басейн, действително гордост! Преди това децата нямаше къде да плуват, имаше един малък басейн, а ние имаме много силно развит спорт плуване, имаме републикански шампиони. Ние без басейн имахме шампиони, сега се целим много по-високо.
 
Илиана Беновска: Какви са размерите, параметрите?
 
Атанас Камбитов: Олимпийски размер, 50 метра. Изцяло финансиран от правителството целево. В момента над 400 деца има обхванати, говоря активно спортуващи. Отделни абсолютно всички училища по график идват децата безплатно да плуват да спортуват. И разбира се се ползва от гражданите на много ниска цена на билета.
 
Илиана Беновска: Доколкото си спомням той е много близко до едно училище, спомням си, че имахте проблеми по времето на Орешарски с изграждането на този басейн?
 
Атанас Камбитов: Близо е, в  границите на имота на училището. Това е 8-мо, в момента изграждаме и спортна площадка отгоре, тук има още две. Ами парадокс – МОН не ни даде разрешение.
 
Илиана Беновска: Проф. Клисарова ли тогава?
 
Атанас Камбитов: Нямам спомен, но не разрешиха изграждането и басейнът е изграден въпреки забраната на МОН. Водихме мисля, че имаше и дела. Спечелихме, нямам обяснение.
 
Илиана Беновска: Има ли партийност в спорта?
 
Атанас Камбитов: Абсолютно. Това е и големият проблем. Не може по партиен принцип ти да делиш децата. Това е единствено и само за децата, да спортуват. Какво по-хубаво, да направим дискотека или бар, или наргилетата.
 
Илиана Беновска: Добре, хайде да се качим малко и към вярата, на планината на кръста!
 
Илиана Беновска: На тръгване от кръста видяхме един параклис.
 
Атанас Камбитов: Параклиса на Свети Дух, между другото, и Кръста е на Свети Дух. Тук традиционно се провежда курбан за здраве, така го нарече дядо Натанаил. Неслучайно Свети Дух е Ден на Македония.
 
Илиана Беновска: Една свещичка за успех няма ли да си запалите?
 
Атанас Камбитов: Разбира се!
 
Илиана Беновска: Какво си пожелавате?
 
Атанас Камбитов: Пожелавам си здраве, здраве на всички благоевградчани и успех на Благоевград!
 
Илиана Беновска: Аз ще Ви пожелая любимото си пожелание – да правите живота на хората по-красив и смислен!
 
Атанас Камбитов: Благодаря, старая се!
 
Илиана Беновска: Благодаря Ви още веднъж, успех!
флаг
12:46 | 12 Юли 2020 г.

До 29 юли влизаме в Гърция само с отрицателен тест...

12:46 | 12 Юли 2020 г.
От сряда до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП Промахон само с отрицателен тест за COVID-19. Отрицателният резултат за теста т...
Дариткова: България е и сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг
12:37 | 12 Юли 2020 г.

Даниела Дариткова: Ако Румен Радев иска да реализи...

12:37 | 12 Юли 2020 г.
Ако Румен Радев иска да реализира политически проект, да излезе от президентството, да направи своя политическа партия и да се срещнем на...
Гостите на \
12:26 | 12 Юли 2020 г.

Доц. Стойчо Стойчев: Троянски кон ли е президентът...

12:26 | 12 Юли 2020 г.
"Надявам се президентът да излезе и да обясни какво е участието на господин Божков в цялата тази работа - подкрепя ли го, не го ли п...
Георги Сеганов
12:12 | 12 Юли 2020 г.

Коронавирус в мъжкия национален отбор по волейбол ...

12:12 | 12 Юли 2020 г.
Разпределителят от Националния отбор по волейбол - Георги Сеганов, е заразен с коронавирус.    Както е известно национа...
Наемите в София се повишиха с 5-10% за година
11:57 | 12 Юли 2020 г.

Най-търсени са имотите на половин до един час път ...

11:57 | 12 Юли 2020 г.
Ще направим ли това лято така наречената "COVID-сделка", както през последните месеци на шега наричат изгодна покупка на имот. ...
манекени
11:46 | 12 Юли 2020 г.

Ресторант използва манекени за социална дистанция ...

11:46 | 12 Юли 2020 г.
В един ресторант в Монреал постоянните клиенти получават мода и храна две в едно: манекени, поставени на маси, осигуряват не само социалн...

гледай на живо

12.07.2020
 • в момента
  Икономика и бизнес
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев