Бой между камили - вековна традиция в Турция (ВИДЕО)

Мъжките камили инстинктивно се бият помежду си, за да спечелят женското внимание

камили, бой
Източник: Reuters

Вековната традиция на борбата с камили, ненасилствен спорт, в който тези красиви създания имат шанс да изпробват силата си и да демонстрират своята животинска природа пред нетърпелива публика, е популярно забавление в градовете в цяла Турция. За нея разказва турският всекидневник "Сабах".
 
Борбата с камили е традиция в Турция от номадските времена като организиран спорт и хиляди години преди това като акт на господство при чифтосване. Мъжките камили инстинктивно се бият помежду си, за да спечелят женското внимание - това е част от собственическата животинска природа на камилата. Това се случва предимно през летните месеци, но в днешни времена събитието продължава до ранна пролет.
 
 
Докато за камилите в дивата природа, които вече рядко съществуват, този акт може да бъде опасен, контролираната обстановка, установена на състезанията по бой с камили в Турция, позволява те да покажат безопасно своята животинска природа. Камилите, които участват в тези състезания, се считат за високо ценни притежания и не съществува намерение или причина някое от тези животни да бъде ранено.
 
Във втория етап на състезанието животните правят всякакъв опит да надделеят едно над друго. В този случай те са разделяни от екип от доброволци, които ги дърпат на разстояние в момента, в който борбата се разгорещи.
 
Въпреки че няма много физически контакт между зрителя и животните, все пак може да се почувства гордостта и славата, които усеща животното, обявено за победител. Що се отнася до губещите, те от своя страна са утешавани и обгрижвани от собствениците си.
 
Да притежаваш камила е престиж в Турция, скъпо е и изисква изключително отделяне на време; така че относно тези, които го правят - те наистина обичат животното и спорта. Всяка камила получава име, което е бродирано върху изискани материи и с декорации, възхваляващи камилата. Странно е, че голяма част от костюмите на камилата се изработват от техните собственици, повечето от които са мъже, стремящи се да направят камилата си възможно най-цветна. Демонстрирането на всички прекрасни декорации със сигурност е една от най-забавните части на борбата с камили.
 
В съчетание с огромните тълпи от всички възрасти, желаещи да станат свидетели на събитието, много от които носят барбекюта и разпъват маси и столове, изживяването на ден на фестивала по борба с камили е силно препоръчително и наистина уникално и вълнуващо събитие в Турция.
 
Сезонът на борба с камили 2019-2020 г. ще започне на 17 ноември в Айдън и Измир и ще се проведе в десетки градове по южното крайбрежие на Турция - от Чанаккале до Анталия - чак до март. Най-известното състезание по борба с камили се провежда в историческия град Селчук на 19 януари, така че има време да планирате пътуване до региона и човек лесно би могъл да комбинира разходка из великолепните руини на Ефес и посещение на дома на Дева Мария с ден за борбата с камили.
 
След Селчук, Бодрум също е забавна и оживена дестинация за състезание по борба с камили, каквато са и Чанаккале, Айвалък, Дидим и Кушадасъ, всеки от които прави страхотни състезания.
 
По време на състезанието сложните и понякога чужди имена на състезаващите се камили се обявяват по високоговорител, като мачовете се коментират подобно на футболни срещи.
 
Що се отнася до самата борба, камилите се водят на арената, където техните собственици или треньори ги контролират с въжета, като защитни мерки, ако мачът се нагорещи твърде много. След това камилите се впускат да заключат вратове или правят фантастични трикове с краката. Победителят се определя въз основа на едно от трите условия: ако камилата се оттегли, заскимти или е готова да падне на земята.
 
При всички случай животните се разделят, преди да успеят да се наранят, а победителят дефилира около тепиха по продължение на целия стадион за аплодисменти. 

Етикети: Турция , борба , камили
11:53 | 14 Август 2020 г.

Борисов предлага свикване на Велико народно събран...

11:53 | 14 Август 2020 г.
Министерският съвет разпространи обръщение на министър-председателя на Република България към гражданите. Ето какво гласи то:   ...
11:50 | 14 Август 2020 г.

Дъщерята на Моника Белучи рекламира световен бранд...

11:50 | 14 Август 2020 г.
В социалните мрежи се появиха многобройни кадри от снимките на новата рекламна кампания на  Dolce & Gabbana с участието на Дева ...
176 безработни са назначени за 4 месеца по проект в Сливен
11:43 | 14 Август 2020 г.

192 000 са безработните в периода април - юни

11:43 | 14 Август 2020 г.
Коефициентът на икономическа активност за населението на възраст 15 - 64 навършени години е 71.7%, като в сравнение с второто тримесечие ...
Полиция
11:29 | 14 Август 2020 г.

Разбиха ателие за мебели в Перник заради два винто...

11:29 | 14 Август 2020 г.
Служители от Първо РУ в Перник издирват извършителите на кражбата, пише ZaPernik. Престъплението е регистрирано тази нощ, малко след ...
Христо Иванов
11:28 | 14 Август 2020 г.

Гражданин към Христо Иванов: И вие, като дойдете, ...

11:28 | 14 Август 2020 г.
"300 човека да правите стачка, не е хубаво!" - това казва недоволен от блокадите гражданин на Христо Иванов по време на вче...
11:19 | 14 Август 2020 г.

Зам.-директорът на ОДМВР-Пазарджик почина от COVID...

11:19 | 14 Август 2020 г.
Заместник-директорът на Областната дирекция на полицията в Пазарджик - комисар Светослав Телбизов, е починал вследствие на заразяване с к...

гледай на живо

14.08.2020
 • в момента
  Новини
 • 12:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Парчета от реалността