Хамид Хамид: От ДПС са 35% от кметовете на кметства в цялата страна (ВИДЕО)

От новия главен прокурор очакваме това, което видяхме от стария - спазване на законността, без залитане по политически теми, каза депутатът от ДПС

Източник: Канал 3

Избирателят на ДПС е мъдър и изключително добре се ориентира в обстановката коя партия предлага по-добри платформи за управление. Колегите от цялата област Кърджали трябва да бъдат поздравени - 7 от 7 кметове още от първи тур. А ако проследите броя на кметовете на кметства в цяла България, може би ще се изненадате, но кметовете на кметства на ДПС са 35% в цялата страна. Това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" депутатът от ДПС Хамид Хамид като обобщение на резултатите на движението на Местни избори 2019.
 
"Не успяхме да вземем втори областен град, но в някои областни градове взехме сериозен напредък, работата продължава. Господин Казак направи една изключително приятна за всички, иновативна кампания в Шумен, за нея бяхме поздравявани дори от нашите опоненти - добра, открита, близка до избирателите.
 
Мисля, че държавната субсидия от 1 лв. затрудни всички партии на тези избори, имаше по-малко пари за реклама, но каквото е решил законодателят, ние ще се съгласим с решенията. Много партии и политици прегърнаха идеята с цел популизъм", изтъкна Хамид Хамид, като предсказа много интересен предстоящ дебат в НС за партийните субсидии.
 
 
На въпрос на водещата за изключения от ДПС бивш председател на движението Лютви Местан, Хамид Хамид отговори лаконично: "А кой беше Лютви Местан?" И продължи: "Нека да не ексхумираме политически трупове, избирателът е мъдър, той много лесно - и на европейските, и на тези избори, различи ментето Местан."
 
Според Хамид Хамид изминалите Местни избори 2019 не са били честни заради включването на държавната машина, която упражнила натиск и принуда. "Те бяха първите по рода си, в които държавната машина, институциите, държавните учреждения и предприятия бяха включени като агитационни средства за упражняване на натиск, като този път бяха изключително агресивни, използваха метода на принудата и на заплахата, и това нажежи кампанията до прегряване.
 
Имаше такива случаи в регионите, смея да твърдя, че целият държавен апарат бе впрегнат да участва в тези избори, което не бива да се допуска. Ще си направим анализа допълнително, ще си вземем изводите", заяви Хамид Хамид.
 
Депутатът от ДПС взе отношение и за насроченото за четвъртък второ гласуване във ВСС на кандидатурата за главен прокурор на Иван Гешев. "Трябва спокойно да видим приключването на процедурата - самата процедура не е тема на политиците, те са приключили с гласуването на текстовете, приети за нормалното протичане и прозрачност на независимата съдебна система. 
 
Очакваме от новия главен прокурор това, което видяхме от стария: спазване на законността, да не се поддава на внушения от малки групички и различни НПО, финансирани от олигарси. Очаквам и от новия главен прокурор стриктно спазване на законодателството, без залитане на политически теми, без политически изказвания, каквито си позволява, например, един председател на един върховен съд (председателят на ВКС Лозан Панов - бел. ред.). 
 
Ето какво каза още Хамид Хамид в "Денят на живо с Наделина Анева".
 
За ДПС и бюджета
 
Бяхме против гласуването на първо четене на бюджета на НЗОК, нашите представители изложиха аргументите ни. Този бюджет не предлага нищо ново, липсват реформите в здравеопазването, за които постоянно говорим. Нищо ново в сравнение с миналата година, само малко повече пари, които ще изтекат през пробойните в системата. Бюджетът не решава проблемите, виждаме протестите на медицинските сестри и на здравни работници. Липсват реформи в системата. Нашият въпрос е: какво са правили досега управляващите, и в края на мандата ли ще правят тези реформи?
 
Това са най-политическите закони, нормално е когато една партия е в опозиция, да гласува против, но не просто така, а защото си имаме нашите аргументи - един от тях е липсата на реформи. Но същественият въпрос е, че с тези бюджети не се постига ефективност на разходите на държавата. И ние сме против това.
 
За икономиката
 
За съжаление през този бюджет ускореното догонващо развитие на страната не се постига. Икономиката върви по инерция, дори да има излишък, той не е от ръста на самата икономика, а от други фактори. Ръст не се постига, за съжаление други държави, като Румъния, сега са много по-напред от нас. 
 
Най-сериозният индикатор и доказателство за думите ми е фактът, че всеки ден България е напускана от български граждани, които намират препитание в държави с по-развита икономика. Ако държавата не ускори темповете си на икономическо развитие, няма как да спрем или да върнем тези хора. Изходът е в пъти по-бързо развитие, за да догоним средноевропейските държави. 
 
Ние говорим за това от близо 2 години, още от съставянето на това правителство - че държавата няма ясни цели, ясни приоритети. За нашата платформа за ускорено развитие сме отправяли призиви към всички политически сили да представят своите планове за ускорено развитие, след което да разговаряме. Това трябваше да стане доста отдавна, за съжаление всички партии изразяват принципно съгласие, но досега няма нищо такова и държавата върви по инерция.
 
Не е важно кой ще изпълнява приоритетите, въпросът е всички да се обединим около тях, да маркираме със съгласие на всички системни партии няколко приоритета, а когато целите са определени, едва тогава ще се пристъпи към търсене на изпълнители. Мисля, че това ще е по-лесната задача, България има добри експерти, не е задължително да са свързани към партии.
 
Това е идея за развитието на България и на българския народ, затова не виждам причини да не бъдем чути - говорим за развитието на българската икономика в средносрочен план, така че всеки министър-председател би се вслушал в тези идеи. 
 
За правителството
 
Ние от самото начало говорим, че това правителство е вредно за страната с ненужното включване на националистите в него. Нямаше никаква нужда, това доведе само до скандали, до раздори и до раздаване на министерски постове на калпак. И виждаме резултатите.
 
Не говорим персонално, говорим за развитие, МС трябва да е един отбор, страната да дърпа напред, не става въпрос за персонални изпълнители, говорим за ценности, идеи, национални платформи. От самото начало бяхме на мнение, че няма никаква нужда националисти да участват в управлението, но резултатите са пагубни. Ако вървим с тези темпове България скоро ще се обезлюди и ще остане без специалисти и проблемите ще станат катастрофални.
 
За Местни избори 2019
 
Всички констатираха - и наблюдатели, журналисти, политически партии, тежкият проблем с ниската активност на последните избори, както и огромният брой недействителни бюлетини. А когато има такъв спад на доверието, трябва да се предприемат съответните мерки. Трябва открито и по-отрано да се говори за недъзите на изборното законодателство и да се работи от по-рано. 
 
Стана практика да се правят промени буквално 2 месеца преди изборите, без да се изслушат експертите и гражданите. Недъзите на изборния процес са факт, имаме тежки нарушения, имаме големи проблеми с машинното гласуване, което бе отложено, с неподготвеност, нежелание на администрацията да бъде организирано гласуването с машини. Оттук нататък обаче ще става с машини само, така пише в Изборния кодекс. 
 
Ние дадохме своята подкрепа за гласуването с машини. В този вид нормата няма как да проработи, в евроизборите много малко хора гласуваха така, редица държавни институции отказаха да се включат в този процес. И без конкретизиране на всички тези въпроси мисля, че машинното гласуване няма да проработи.
 
Прийомите един глас да бъде обявен за недействителен, особено на местни избори, са колкото и избирателите. А машинният вот решава всички тези проблеми. Трябва да споменем и за огромния брой недействителни бюлетин с използването на т. нар. преференция, която за мен е корпоративен вот. 
 
Машината не допуска недействителен вот - софтуерът винаги връща избирателите да си коригират грешните ходове.
 
За принципа на уседналостта
 
За нас основен проблем, забелязан и от Венецианска комисия, е т. нар. уседналост. Тя не е уседналост по общото разбиране на този термин в Европа, но тя лишава от права български граждани. И най-често задаваният въпрос и към държавния ни глава при негови посещения навън, е защо български граждани не могат да избират и да бъдат избирани, ако живеят извън ЕС.
 
Сега текстът регламентира, че не може да гласува този, който не е живял последните 6 месеца в община Х, и тук спира, но не казва къде съответният гражданин - живеещ в Швейцария, в Турция, в Канада, да може да гласува. Това е лишаване от права. 
 
Докато уседналостта в европейски смисъл е къде едно лице не може да гласува, но и къде може да гласува - т.е. къде му се предоставя такава възможност. Такава възможност действаше преди сегашния кодекс.
 
Става дума за български граждани с имоти, за които те плащат данъци, и на тях не им е безразлично кой ще е кмет, те имат пряко отношение към управлението, дори да живеят на хиляди километри от тази община. Не мисля, че те нямат право да се интересуват от местното управление в тази община.

Цялото интервю с Хамид Хамид в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Коледа
21:52 | 23 Ноември 2020 г.

Поетапно отваряне на Европа преди Коледа

21:52 | 23 Ноември 2020 г.
Животът отново тече в „Растро“, най-емблематичният пазар в Мадрид, след осеммесечно затваряне поради COVID-19. Прави го бавно...
Шоколадов Дядо Коледа с маска
21:41 | 23 Ноември 2020 г.

Унгарски шоколатиер сложи маска на шоколадовия Дяд...

21:41 | 23 Ноември 2020 г.
Маската се превърна в най-продавания артикул в света през 2020 г. и макар все още да нямаме официални данни за това, спокойно можем да за...
Хартиена чаша
21:19 | 23 Ноември 2020 г.

Пиенето на кафе или чай от картонени чаши сериозно...

21:19 | 23 Ноември 2020 г.
За много хора денят не започва, докато не изпият първата си чаша горещо кафе. Без значение какво пиете, за да се стоплите в студена сутри...
Доц. Владимир Григоров
21:00 | 23 Ноември 2020 г.

Доц. Григоров: В разгара на пандемията в ЮАР имахм...

21:00 | 23 Ноември 2020 г.
Южна Африка е една от най-засегнатите от пандемията африкански държави, но въпреки това страната показва завидни резултати в справянето с...
Красен Кралев
20:56 | 23 Ноември 2020 г.

Кралев за Covid-мерките: Ще стигнем до справедливо...

20:56 | 23 Ноември 2020 г.
С колегите и със здравните власти ще стигнем до разумно и справедливо решение за всеки ресор! Това обяви във Facebook спортният министър ...
Ресторант
20:52 | 23 Ноември 2020 г.

Сдружението на заведението плаши с протести, ако в...

20:52 | 23 Ноември 2020 г.
Сдружението на заведенията е поредната браншова организация, която настоява за отговори на редица въпроси около предвиждания национален л...

гледай на живо

24.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице