Напъните на Макрон изчерпаха търпението на Германия

Ангела Меркел обяви, че ще натисне Франция за започването на преговорите с Албания и Северна Македония за влизане в ЕС

Меркел Макрон
Източник: ЕПА/БГНЕС

Обичайно умерената Ангела Меркел каза тежката си дума в сряда вечерта, като заяви, че ще упражни натиск върху Франция да позволи двете балкански нации Албания и Северна Македония да започнат преговори за присъединяване към ЕС, пишат Арне Делф и Иън Уишарт за Блумберг.

Тези думи дойдоха, след като Макрон наложи вето на опитите им да се присъединят и предложи да бъде направено по-трудно влизането в Европейския съюз.

Още коментари ще намерите тук

"Искам да кажа на държавите от Западните Балкани, че имат перспектива за членство в Евросъюза. Това трябва да разберат от тук, от Загреб. Ще изпълним тези обещания. Ще направим така, че да се случи.", каза Меркел на конгреса на ЕНП в хърватската столица.

Критиките към Макрон идват след като президентът на Франция започна да опитва да оказва по-голямо влияние на политиката на ЕС. Освен че блокира началото на преговорите с Албания и Северна Македония, Макрон се опълчи на всички останали лидери и се противопостави на даването на дълга отсрочка за Брекзит.

Също така, в интервю този месец, той допълнително ядоса съюзниците на Франция, като постави под въпрос цялата структура на безопасността в Европа и ефикасността на НАТО и неговата клауза за колективна отбрана.

Моментът, в който Меркел направи изказването си, е от значение - само дни преди конгреса на Християн-демократическия съюз в Германия и преди срещата на върха на НАТО в Лондон. Гласът на Меркел носеше повече тежест от гласа на който и да е друг лидер в ЕС, но Макрон се бори за тази роля. Политическата кариера на Меркел отива към края си, а тази на Макрон сега започва.

Нации със сложна история, които се опитват се влязат в блока, гледат към  израсналата в комунистическата ГДР Меркел, за да получат подкрепа.

Макрон наложи вето на преговорите с Албания и Северна Македония по време на среща на лидерите на ЕС в Брюксел. Той заяви, че не трябва да се дават дати за начало на преговори, докато ЕС не реформира целия процес на присъединяване.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече неясния изход от срещата на лидерите на ЕС "голяма историческа грешка". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който водеше срещите, побърза да даде уверения на двете страни и ги прикани да не се отказват.

Германия смята, че преговорите за присъединяване към ЕС с двете държави ще засилят геополитическата стабилност на традиционно нестабилните Балкани. Меркел заяви, че двете страни трябва да имат реалистична перспектива за присъединяване.

"Сега трябва да говорим в Франция. Ще го направим много интензивно. Точно кои елементи трябва да бъдат подобрени и променени в процеса по присъединяване. Искаме споразумение по този въпрос възможно най-бързо. За да можем да осъществим напредък по конкретните два случая.", каза Меркел пред репортери.

15:12 | 04 Юли 2020 г.

От днес улица "Съборна" в София вече е пешеходна (...

15:12 | 04 Юли 2020 г.
От днес част от улица „Съборна“ в центъра на София става пешеходна зона. Решение за това беше взето от Столичния общински съв...
15:05 | 04 Юли 2020 г.

Каталуния отново под строга карантина

15:05 | 04 Юли 2020 г.
Властите на испанската автономна област Каталуния поставиха днес под карантина район с население от около 200 000 души около град Лиейда,...
Божидар Христов
14:51 | 04 Юли 2020 г.

Българи изобретиха най-сигурния паркинг за велосип...

14:51 | 04 Юли 2020 г.
Българската компания StreetBL предлага най-сигурните паркинги за велосипеди в света, а някои важни подробности около иновацията представя...
Павлина Иванова
14:49 | 04 Юли 2020 г.

Туроператор: За сега сме на кота 0, а от тук въпро...

14:49 | 04 Юли 2020 г.
Официално летният туристически сезон започна в България, като сега е време за туроператорите да започнат съществената част от работата си...
Велосипед
14:18 | 04 Юли 2020 г.

Колоездачната обиколка на България стартира на 27 ...

14:18 | 04 Юли 2020 г.
67-то издание на Колоездачната обиколка на България ще стартира на 27 юли в София и ще премине през още 10 града в България в рамките на ...
Електрическо колело
14:00 | 04 Юли 2020 г.

Драгомир Кузов: Електрическият велосипед е транспо...

14:00 | 04 Юли 2020 г.
Хората преоткриха велосипеда като начин на придвижване, заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Drag Драгомир Кузов. Като...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 16:00
  Новини
 • 16:16
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 19:00
  Новини