Човешкото тяло е способно на изумителни неща, вижте ги!

Ушите растат цял живот, а в миглите на всеки живеят кърлежи

ЖЕНА, КРАСОТА, ЛИЦЕ
Източник: pixabay.com

Знаете ли, че ушите растат цял живот, а в миглите на всеки живеят кърлежи? Тези и още любопитни факти събра порталът MedikForum.
 
Има и още подробности за това как функционира тялото ни, които продължават да се проучват.
 
През лятото ноктите и косите растат по-бързо
 
Слънцето стимулира синтеза на витамин D в кожата, а това помага за по-бурния растеж на косите и на ноктите.
В скандинавските страни ноктите на хората растат по-бавно отколкото в южните страни. Липсата на слънчева светлина и студеният въздух бавят израстването и на ноктите.
 
Един от 700 човека се ражда с един бъбрек
 
Често дефектът се среща в една фамилия, но тялото на тези хора функционира както и на хората с 2 бъбрека. На практика вторият бъбрек е нещо като еволюционна „резервна част“, дадаена ни от природата за всеки случай. Организмът може да функционира и с един бъбрек.
 
Имаме допълнителен далак
 
Всеки четвърти човек има освен „централния“ далак и още един даже няколко вторични. Ако по някаква причина централният се увреди (при катастрофа например), вторичните се активизират.
 
Черният дроб се възстановява
 
Ако част от черния дроб бъде отстранена по време на операция, то тя може да израстне отново за няколко седмици, при условие, че останалите клетки в него са здрави. Никой друг орган в нашето тяло няма тези способности.
 
Мозъкът на жените е по-качествен от този на мъжа
 
Ако оценяваме размера на мозъка спрямо тялото, ще се окаже че женският мозък е по-голям в сравнение с този на мъжа. Освен това двете полукълба при жените са по-добре свързани, а клетките им живеят по-дълго в сравнение с тези на мъжа.
 
Горчивата ушна кал отблъсква насекомите
 
Ушната кал при различните нации е различна. При европейците и африканците по правило тя е влажна, а при азиатците – суха.
Всяка разновидност има специфични функции и изпълнява своя роля. Тя обира мръсотията и я премахва от ушния канал навън.
Горчивият вкус и мирис пък са препятствие за дребните насекоми да се напъхат в ушния канал. Така е разпоредила човешката еволюция.
 
В миглите живеят кърлежи
 
Колкото повече остаряваме, толкова повече кърлежи населяват миглите и веждите. Тези микроскопични организми сами по сее си са абсолютно безвредни.
Микроскопичните дермоакари са осмокраки същества, като паяци. Почти всеки човек ги има. Те прекарват целия си живот върху лицата ни, където се хранят, чифтосват и накрая умират. 
В изключително редки случаи могат да предизвикат алергии.
 
Зеенето с уста е заразно
 
Можем да се разсмеем или да заплачем спонтанно, когато видим друг да се смее или да скърби. Тази поведенческа програма е вродена и за нея отговарят определени зрителни неврони.
Тя се включва в работа и когато някои срещу нас се прозява. Недостигът на кислород в мозъка (въпреки широко разпространеното мнение), не е причина да зеем с уста, когато срещу нас някой се прозява. Той само предизвиква умора и скука.
 
 
Ушите растат цял живот
 
Въпреки, че с напредване на възрастта тялото се смалява, ушните миди продължават цял живот да растат. Една от версиите гласи, че така организмът пробва да компенсира загубата на слух, която е свързана със старостта.
 
Имаме не пет, не шест, а седем чувства
 
Шестото чувство – това е така нареченото мета-чувство. То например ни позволява точно да нацелим с пръст върха на носа, когато сме със затворени очи.
Седмото чувство ни позволява да предвидим и предусетим дадена необичайна ситуация, малко преди тя да се случи.
Етикети: човешко тяло
релси
16:55 | 13 Август 2020 г.

ПТП на ж.п линията при село Гривица, две жени пост...

16:55 | 13 Август 2020 г.
Две жени са пострадали при катастрофа между автомобил и товарен влак на ж.п линията при село Гривица. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМ...
Айсберг
16:52 | 13 Август 2020 г.

Арктика ще се разтопи до 2060 г., твърдят климатол...

16:52 | 13 Август 2020 г.
В следващите 30-40 години ледената покрива над Арктика е застрашена от разтопяване, според климатологът д-р Христо Попов от СУ „Св....
Иван Гешев
16:44 | 13 Август 2020 г.

Иван Гешев участва в работно съвещание с прокурори...

16:44 | 13 Август 2020 г.
Днес, 13.08.2020 г.,  главният прокурор на Република България Иван Гешев и заместниците му при Върховната касационна прокуратура Дан...
Обир
16:44 | 13 Август 2020 г.

Двама въоръжени и маскирани обраха ресторант на пр...

16:44 | 13 Август 2020 г.
Двама въоръжени и маскирани мъже са нахлули в ресторант в прохода Петрохан в Стара планина край шосето София-Берковица-Монтана в 2 часа п...
16:44 | 13 Август 2020 г.

Кукуригу: Петел донесе глоба на стопанина си

16:44 | 13 Август 2020 г.
Кукуриганията на петли явно не се харесват на гражданите на италианското градче Кастирага Видардо, където 83-годишен мъж получи глоба зар...
16:40 | 13 Август 2020 г.

Танева: За обезщетения заради COVID-19 могат да ка...

16:40 | 13 Август 2020 г.
До края на годината ще бъдат разплатени 1,7 милиарда лева на земеделските стопани, заяви в Кнежа министърът на земеделието Десислава Тане...

гледай на живо

13.08.2020
 • в момента
  Новини
 • 17:20
  Другото лице
 • 17:50
  Бизнес новини
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия