Ген. Константин Попов: С договора за F-16 спасихме българските ВВС, сега тук идват 7 гигантски американски компании (ВИДЕО)

България очевидно има капацитет да развива високите технологии, заяви шефът на Комисията по отбрана в НС

Източник: Канал 3

Очевидно България има капацитет да развива високите технологии, очевидно имаме подготвени млади хора, имаме и традиции, в миналото, имаме и желание да докоснем високите технологии. Следващата седмица тук идват седем гигантски американски компании - като "Локхийд-Мартин", "Нортроп-Груман", ще имат разговори. Става въпрос да се видят възможностите на българските фирми, който има потенциал, ще седнат с тях и ще видят, ще намерят възможности. Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" ген. Константин Попов, бивш командир на ВВС, председател на Комисията по отбрана и народен представител от ПГ на ГЕРБ, по повод резултатите от посещението на премиера Борисов в САЩ.
 
Военният летец подчерта, че това сътрудничество е свързано пряко с договора за покупка на 8 американски изтребителя F-16 Block 70. "И производство на дронове у нас е едно от нещата, които са част от договора за F-16.
 
И сега, след като сключихме договора за F-16 има т. нар. индустриално сътрудничество. Без високи технологии няма как да сме държава, която може да разчита на просперитет и развитие", подчерта ген. Попов, който добави, че като "роден оптимист" винаги обича да гледа напред и нагоре. 
 
Запитан защо България се е радвала на толкова добронамерено отношение във Вашингтон, ген. Попов изтъкна, че интересът е напълно оправдан. "България събуди огромен интерес и има защо. Защото за първи път на България не се гледа просто като на един от съюзниците в НАТО, а, както се вижда от съвместната декларация, както се вижда и от рамката за стратегическо, забележете, партньорство, България заема едно много по-специално място. Говорим за отбрана, за сигурност, но също за икономика, за енергетика, за върховенство на закона", изброи ген. Константин Попов.
 
"Това е съвсем нов етап във взаимоотношенията - което дори не са мои думи. Бяхме днес на среща с американския посланик, тя също така казва: това е нов етап. Ние на снимките (в социалните мрежи) гледахме кой с какъв куфар е слязъл в САЩ, а там е важно да се прочете точно кой каква дума е казал", каза ген. Попов.
 
Според него България "вече е видима" на международната карта - в Китай, в Русия, в Щатите. "България вече е видима и може вече да постави съвсем конкретни въпроси. Вече става въпрос да седнем и да отмятаме точка по точка - каква е ползата за Америка, каква е ползата за България.
 
Мисля, че не за всички държави има такива декларации, вкл. и за държави от НАТО, не всички държави имат толкова добър диалог. Тук искам да подчертая, че беше нарушен протоколът и разговорът (между Тръмп и Борисов), който трябваше да е 50 минути, продължи около два часа. Ако не беше добър този диалог, той щеше да приключи за 20 минути", добави Константин Попов, който счита, че добрият диалог не се дължи единствено и само на договора за покупката на F-16, каквото мнение изрази бившият външен министър Соломон Паси.
 
"Не искам да споря с американския посланик или със Соломон Паси, който ми е приятел, но това се гради много време, гради се с години, с правилните стъпки, с отношения. Разбира се, F-16 е нещо хубаво, което се случи, защото с този договор ние спасихме българската авиация, българските ВВС, и придобихме най-добрия изтребител, който нашите съседи го нямат.
 
Но и самото състояние на икономиката, политиката ни - ние нямаме проблеми със съседните държави, и когато хората виждат една стабилност, една стабилна политика, те идват да разговарят", изброи шефът на Комисията по отбрана в НС.
 
 
За бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г., който идната седмица се гласува на второ четене в НС, ген. Константин Попов изтъкна, че в този случай става дума за много приятни за българската армия факти.
 
"По рождение съм оптимист, тук не става въпрос за оптимизъм, а за факти. За пръв път бюджетът за отбрана надминава психологическата граница от 2 милиарда лева - по-точно 2 милиарда и 41 милиона лева. В две основни направления: личния състав - за мотивация, качество и набиране на хора, там имаме с 10% поредно увеличение на заплатите, което е общо 30% за трите поредни увеличения за 3 години. Сигурно трябва и още, но никой досега не го е правил това нещо.
 
Второ - капиталовите разходи нараснаха 3 пъти в сравнение с 2018 г., и това само от бюджета на МО. Отделно в централния бюджет са заложени средствата за ВМС - за патрулния кораб, за бойната машина на сухопътни войски, за базата в Граф Игнатиево, отделно десетки милиони за ремонти, нова техника. 
 
Това е един бонус - два милиарда лева и повече, които получиха Въоръжените сили. Но тук има един много сериозен психологически ефект, говорим за свръхмодерни системи, ще правим една армия, която наистина ще е модерна и боеспособна. И с хората, и с техниката си", убеден е ген. Попов.
 
Генерал Попов взе отношение и по темата за Координационния център на НАТО, за чието седалище се предлага Варна. "За този Координационен център се говори от много време, но няма решение за него, и то за Варна.
 
В Румъния, България или Турция, и всички държави го искаха. Финансирането ще е от НАТО, но това тук са 20-30 човека с едни компютри, нищо повече. Името говори - Координационен център, за координация. Означава ние да знаем какво правят румънците в Черно море, какво правят колегите в Турция, те да знаят какво правим ние на ниво информационна осведоменост. Името говори - Координационен център, за координация.
 
Не бих искал да търсим и да казваме "този е враг" - тук не търсим конкретна операция и събития. Но е очевидно, че в Черноморския район има дестабилизация - няма как да крием, че Крим бе анексиран, че Грузия и Русия имаха проблеми.
 
Така че, когато има нестабилност, човек трябва да е малко по-подготвен. Не казваме, че имаме врагове, с които ще воюваме утре, но не е зле да си гледаме нашата къщичка. Така или иначе сме предприели подход за модернизиране на армията ни, защо да не работим заедно със Съединените щати, които имат технологиите", подчерта ген. Попов.
 
Какво каза още ген. Константин Попов за авиацията и политиката, и защо сравни възстановяването на школата в Долна Митрополия с изграждането на църква - вижте видеото с цялото му интервю в "Денят на живо с Наделина Анева":
 
 
 
18:37 | 05 Юли 2020 г.

Константин Марков, "Тангра": Песента "Денят" пости...

18:37 | 05 Юли 2020 г.
Този момент с пандемията от COVID-19 ни даде възможност за равносметка да се върнем назад и да преосмислим живота си. Това съобщи в ефира...
Искрен Веселинов
18:10 | 05 Юли 2020 г.

Искрен Веселинов: Институциите са създадени, за да...

18:10 | 05 Юли 2020 г.
"Институциите са създадени, за да работят помежду си, а не постоянно да са в някакво единоборство", категоричен бе Искрен Весел...
17:37 | 05 Юли 2020 г.

Цветомир Паунов: Президентът Радев още от самото н...

17:37 | 05 Юли 2020 г.
Политическите партии, включително и ГЕРБ са жив организъм с живи хора. През годините имаше много хора, които изградиха политическият си о...
17:07 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Стефан Константинов: Министър Ананиев се справ...

17:07 | 05 Юли 2020 г.
"Не ми се иска отново да съм министър. Министър не е просто да си разпознаваем, а да можеш да направиш нещо смислено", това спо...
Гърция
16:43 | 05 Юли 2020 г.

Гърция затваря границите си за сърби

16:43 | 05 Юли 2020 г.
Гърция ще затвори границите си за сръбските граждани от 6 часа сутринта в понеделник,пише македонската информационна агенция Макфакс. ...
16:32 | 05 Юли 2020 г.

Проф. Михаил Мирчев: Радев и Борисов играят една к...

16:32 | 05 Юли 2020 г.
Радев и Борисов играят една контра игра от няколко месеца. Бойко Борисов е по-активен, Радев е по лежерен, гледам разхожда се по планинит...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Беновска пита
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини