Лилия Стоянова: Цената на българската земя се покачва с бързи темпове (ВИДЕО)

Подпомагането трябва да се насочи към малките и средните стопанства, каза още тя

Лилия Стоянова
Източник: Канал 3

"Събираме няколко закона в един. Проектът обединява 4 закона. По този начин се стремим да преодолеем фрагментирането на законодателството. Между отделните закони не се получава добра стиковка, хората се объркват. Той подобрява и осъвременява стари и неактуални разпоредби. В момента е на обществено обсъждане. 
Предстои приключването на срока за обсъждане и предложения". С тези думи започна участието си в "Денят на живо с Наделина Анева" Лилия Стоянова, началник отдел "Поземлена собственост, поземлени отношения и комасация" в Министерството на земеделието.
 
"Публикуван е на портала за обществени консултации. Крайният срок за предоставяне на мнения и предложения е 5 декември. След това те отново ще бъдат обсъдени с всички заинтерсовани, защото до края на декември този проект трябва да бъде внесен в МС и през януари да се движи по съответния ред", заяви Стоянова.
 
"Забраната за покупка и придобиване на земеделски земи от чужденци не е от вчера. Те ще могат да придобиват собственост върху земеделски земи. Това е свързано със свободното движение на стоки, услуги и капитали. В сега действащия закон имат ограничения за придобиване на собственост, това е довело до нарушения от България", сподели тя.
 
 
"Чужденците могат да придобиват собственост върху земеделска земя само, ако са я наследили. Те могат да се включат само ако регистрират дружество с българин. Само фирми и лица с ратифициран договор със страната ще могат да придобиват земеделска земя в България.
В момента няма праг за площ за собственост на физически или юридически лица. Няма такава собственост, за каквато се говори", коментира Лилия Стоянова.
 
"Цената на българската земя се покачва с бързи темпове. Има такива, струващи 2000/3000 лв. на декар. Българските земеделци се стремят да разширяват стопанствата си. Земята не е безстопанствена, не чака някой отвън да дойде да я вземе. Това е актив,чиято цена расте най-бързо – както приемната, така и продажната", каза тя.
 
"Подпомагането трябва да се насочи към малките и средните стопанства. Големите стопанства трябва да си направят план дали да продължават да увеличават земята си или да направят по-интензивно земеделско производство, за да имат по-голяма печалба", коментира Стоянова.
 
"Реституционният закон беше променян над 14 пъти. Злоупотребяваше се със страховете на хората, че ще им вземат земите. Поземлените имоти се възстановиха на наследници. Това е пречка за поземлените отношения. Набляга се на 1-годишни договори, което е вредно, защото нямат година за година сигурност. Наследниците трудно се събират, за да се разделят, всеки от тях да стане реален, а не идеален собственик, за да може да управлява земята си. Земеделието е привлекателно, но трябва да бъдат облекчени административните стъпки", завърши Лилия Стоянова.

19:06 | 16 Юли 2020 г.

Захариева казва как ще реагираме за превръщането н...

19:06 | 16 Юли 2020 г.
Вицепремиер и петима министри от кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол.   Първи на трибуната ще се кач...
Даниела Дариткова
19:01 | 16 Юли 2020 г.

Дариткова: Оставките на тримата министри не са деп...

19:01 | 16 Юли 2020 г.
От правителствения пресцентър информираха снощи, че тримата министри ще подадат съответните документи още днес.   Премиерът ...
18:22 | 16 Юли 2020 г.

Борисов: Клипът от къщата ми е аранжиран (ВИДЕО)

18:22 | 16 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов подкара джипа си за поредна иснпекция. С него е зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. &nbs...
17:53 | 16 Юли 2020 г.

Марешки: Президентът сам си създава импийчмънт

17:53 | 16 Юли 2020 г.
По време на протестите проличава един сериозен цинизъм при президента, който нарече родителите на протестиращите мутри, защото демокрация...
17:04 | 16 Юли 2020 г.

Окончателно! Оправдаха Мишо Вандала за убийството ...

17:04 | 16 Юли 2020 г.
Върховният касационен съд (ВКС) оправда Михаил Туцов-Мишо Вандала за убийството на Красимир Гочев-Шмид. Той бе разстрелян с 6 изстре...
16:50 | 16 Юли 2020 г.

Данъчните поемат контрола над хазарта, 10% от прих...

16:50 | 16 Юли 2020 г.
Комисията по бюджет и финанси на парламента прие и на второ четене промените в Закона за хазарта, предложени от ГЕРБ.   Зако...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива