Доц. Лиляна Вълчева (КНСБ): Проблемът на Художествената академия е в счетоводството им, а не в МОН

Синдикатът е алармирал както за липсата от 840 000 лв., така и за разминаване в парите за трудови възнаграждения за около 600 000 лв.

Художествена академия
Източник: БНР

Проблемът на Националната художествена академия е в счетоводството, неправилното внасяне на средствата по целеполагане, както и ниската компетентност на счетоводителката, която е пенсионер със средно образование. Главната счетоводителка Рафаилова няма нито знания, нито компетенция да води счетоводство на висше учебно заведение. Сигнализирали сме за това ректора още от 2016 година.
 
Това заяви в обширно интервю за БГНЕС председателят на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ доц. д-р Лиляна Вълчева във връзка с кризата в НХА, където заради липсата на средства за заплати над 200 преподаватели и персонал втори месец са без възнаграждения.
 
Досегашният ректор проф. Николай Драчев подаде оставка, а одобреният за кандидат за ректор проф. Велислав Минеков пък обвини държавата в тенденциозно отношение към НХА.
 
Доц. Лиляна Вълчева разкри, че на заседанието на Академичния съвет на НХА главната счетоводителка не е могла да даде точни данни за разходването на средствата, а проф. Минеков не е реагирал по никакъв начин на точните цифри на ВОН-КНСБ. Ректор проф. Драчев призна фактите, посочи тя. Доц. Вълчева категорично не приема казаното от проф. Минеков, че отговорност за състоянието на НХА носело МОН.
 
"Ректорите се крият зад колективна безотговорност, зад измислена от тях автономия, но автономия има само в учебната и научната дейност, няма финансова автономия. При всички случаи в НХА има злоупотреби", заяви доц. д-р Лиляна Вълчева.
 
В заключение тя каза, че преподавателите в НХА са изработили честно, почтено и много качествено труда си и вместо да получат допълнителни пари по критериите за качество на обучение, те получават шамар.", изтъкна доц. Лиляна Вълчева.
 
"Националната художествена академия е едно от висшите училища, за които има устойчив растеж за последните 4 г. в субсидията за издръжка на обучение. НХА сама си създава бедите, независимо, че държавата дава достатъчно средства, независимо, че ние, синдикатите, непрекъснато увеличаваме коефициентите в това професионално направление, и независимо, че субсидията за издръжка на обучение расте. Тази субсидия е базирана и на показатели по критериите за качество, а преподавателите от НХА са дали доста високи показатели, от там идват и повече пари в самата академия", поясни доц. Вълчева.
 
 
"Когато говорим за държавата трябва да е ясно, че тук са и социалните партньори. Ние сме направили достатъчно за академията, не излизаме по медиите с безсмислена логорея, а излизаме с точност, с числа", заяви още председателката на синдикат ВОН-КНСБ.
 
"За годините на мандата на ректора в оставка проф. Драчев, през 2016 г. държавата е отделила 4,6 млн. лева. През 2017 г. сумата е нараснала на 4,8 млн. лева , през 2018 г. – на 5,1 млн. лева, 2019 г. – сумата е 5,5 млн. лева. А в бюджета за 2020 г., приет от парламента, 6,4 млн. лева са средствата за Художествената академия. По Закона за висше образование тази държавна субсидия осигурява 70% от разходите за субсидията за издръжка. Останалите 30% студентите внасят на каса в самата академия или по банков път. Тези пари също не са малко – 1,3 млн. лева", заяви Лиляна Вълчева.
 
По думите й неправилното отнасяне на тези вътрешни пари от таксите на студентите в някакво друго перо е докарало некомпетентното действие на главната счетоводителка и тя е насочила тези пари към строежи. "А строителството на новия корпус в НХА се прави по друг проект – по програма "Региони в растеж", към друго министерство - това са различни средства. Министерство на образованието и науката е обезпечило средствата за обучение, за учебен процес, за наука, за стипендии на студентите", изброи доц. Вълчева.
 
"Не може парите от стипендии на студентите и тези, предназначение за работни заплати, осигуровки и трудови възнаграждения на преподавателите да се пипат по никакъв начин. Те са целеви. Тук е голямата грешка на счетоводителката и съответно липсата на контрол от ректора и от финансовия контрольор в академията.
 
НХА сами са си създали най-голямата беля, създали са голям финансов дискомфорт, липса на заплати в момента, липса на стипендии, насочени неправомерно средства – една дупка от 840 хиляди лева", изчисли доц. Вълчева и внесе още конкретика. 
 
"ВОН-КНСБ увеличи норматива за обучение на един студент и той за годините също е намерил своята промяна от 4089 лева през 2016 година до 4328 лева тази година, а за 2020 г. е 5248 лева. Целият този норматив, когато се умножи по увеличения брой студенти - защото и броят на студентите също расте, за разлика от други висши училища, това показва изключителна привилегия за академията в нашите преговори.
 
Че няма пари за култура, че няма пари за изкуство – това са абсолютно измислени и казани думи от човек, който малко чете и много говори. Това ни обижда, защото нашият синдикат е отдаден на тази кауза", защити тя ВОН-КНСБ.
 
Доц. Вълчева съобщи още, че миналата година са подали сигнал до просветния министър, че има ректори, които си изчисляват неправомерно работните заплати. Ректорът на НХА също попада в тази ситуация.
 
"Вместо да си структурира заплатата, договорена със синдикатите, той сам си я определя, като към заплатата за академичната длъжност "Професор" си добавя допълнително възнаграждение за ръководната длъжност "Ректор" и след това всичко облага с процент прослужено време.
 
Посочихме в този сигнал до МОН тези нарушения, министърът разпореди проверка и се оказа, че 22 висши училища правят това, като НХА не правеше изключение. След това писмо до министъра трябваше да има промяна – някои ректори промениха, други – не, като сред тези, които не промениха, е ректорът проф. Драчев", каза още доц. Вълчева и отбеляза, че със съответното писмо от 30 април 2018 година дори не били запознати останалите членове на управата на НХА.
 
"Това означава, че ректорът дори не е споделил с колегите си какви нарушения по организация и структуриране на работната заплата е направил. Това също води до неправомерно разходване на средства, до разточителство", заяви Лиляна Вълчева. "След като искат автономия висшите училища, трябва задължително ясно и прозрачно да договарят заплатите със синдикатите, ясно и прозрачно да договарят стипендиите със студентите. Не го ли правят това, ето до къде се стига", категорична е тя.
 
За тези нередности сме сигнализирали, има бърза реакция на министъра, има и решение, но няма кой да го изпълни, защото много ректори се крият зад автономията, но финансовата автономия за висшите училища не важи. Финансово висшите училища трябва да са по правилата на цялата държава и подчинени на Закона за държавния бюджет.
 
От ВОН-КНСБ са подали сигнал и към Инспекцията по труда. Също така са повторили сигнала до министър Красимир Вълчев, защото освен липсата от 840 хиляди лева, има разминаване и в парите за трудови възнаграждения в размер на около 600 хиляди лева, съобщи още Лиляна Вълчева.
 
Тя уточни, че 600 хиляди лева тази година са дадени за увеличение на заплатите, а за целия мандат проф. Драчев държи средни брутни работни заплати – около 1350 лева, 1340 – 1348 лева.
 
"Държавата дава пари да си увеличиш заплатите, а ти ги харчиш за строителство по някакъв проект, по друга програма, от друго министерство", възмути се председателят на ВОН-КНСБ и добави: "Това е безобразие и трябва да бъде наказано с цялата строгост на закона!"
 
Според доц. Вълчева такъв затворен модел на управление съществува и в други висши училища в страната. Проблемите според нея могат да се предотвратят с приемането час по-скоро на измененията в Закона за висшето образование. "А МОН да налага още по-сериозни санкции, не да разчита на разума на академичен ректор, защото тук не става въпрос за управление на някоя малка частна семейна фирма, където всеки може да прави каквото си иска", категорична е доц. Вълчева.
Пистолет
07:40 | 04 Юли 2020 г.

8-годишно дете загина при стрелба в американския щ...

07:40 | 04 Юли 2020 г.
8-годишно дете загина при стрелба в магазин в град Хувър в американския щат Алабама, съобщи местната полиция. По-рано бе съобщено, че...
Булевард „България“
07:35 | 04 Юли 2020 г.

Започва рехабилитацията на нов участък от бул. „Бъ...

07:35 | 04 Юли 2020 г.
Днес започва рехабилитация на нов участък от бул.“България“. Строителните екипи ще работят в участъка от бул.“Тодор Каб...
COVID-19
07:33 | 04 Юли 2020 г.

182 са новите случаи на COVID-19 у нас за последни...

07:33 | 04 Юли 2020 г.
182 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие при направени 2 538 PCR теста. С тях общият брой на заразените в страната ...
Бар
07:29 | 04 Юли 2020 г.

Във Великобритания отварят пъбове, фризьорски сало...

07:29 | 04 Юли 2020 г.
Днес в Англия отварят барове, ресторанти, кафета, хотели, фризьорски салони, кина и театри. Това се става в рамките на най-голямо облекча...
Летище Хийтроу
07:22 | 04 Юли 2020 г.

България поиска обяснения от Великобритания за кар...

07:22 | 04 Юли 2020 г.
По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посолството ни в Лондон отправи нота с искане за обяснение ...
Пожар
07:17 | 04 Юли 2020 г.

Огнеборци гасят пожар в регионалното депо за отпад...

07:17 | 04 Юли 2020 г.
Пожар в регионалното депо за отпадъци край Разград е възникнал снощи, съобщават от общинската администрация, предаде БНР. Сигналът е ...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  "Социална мрежа" - избрано
 • 08:30
  Пулс
 • 09:00
  Топ шоп
 • 09:15
  Парчета от реалността