Румен Воденичаров: Трябва много да се внимава със Сорос

Неговата цел е наднационални правителства да определят бъдещето на света

Румен Воденичаров
Източник: Канал 3

Във филма на Канал 3 „Скелетът на демокрацията“ показахме историята на Прехода. Три десетилетия по-късно се върнахме назад в годините, за да припомним за политическата и икономическата промяна.

От къде тръгнахме и през какво минахме разказаха д-р Петър Берон, Ивайло Трифонов, Александър Каракачанов, проф. Димитър Луджев, Румен Воденичаров, Нешка Робева, Емил Георгиев и д-р Трифон Цветков.

Kanal3.bg ще публикува пълните интервюта, части от които са използвани във филма „Скелетът на демокрацията“.

 

Румен Воденичаров е роден в Садово на 17 декември 1938 г. Завършва ВХТИ. След това работи в Института по органична химия на БАН и в Научноизследователския химико-фармацевтичен институт.

През 1989 г. е избран за председател на Независимото дружество за защита на правата на човека. Съосновател на СДС. Депутат в 7-то Велико народно събрание. Закратко е бил програмен директор на фондация „Отворено общество“ в България

-Г-н Воденичаров, вие сте сред основателите на Съюза на демократичните сили, но малко по-късно го напускате. Защо?

- Аз напуснах, но трябваше всички да напуснем. СДС беше коалиция и тя се направи за първите демократични избори. След това ние трябваше да си кажем довиждане и всеки да се заеме с партийно строителство на всичките тези партии, които участваха като съставни части на СДС.

Но имаше хора, които искаха да използват инерцията на тази народна поддръжка тогава. Някои и досега я използват, както виждате Александър Йорданов в момента е евродепутат.

Аз напуснах, защото този див антикомунизъм изобщо не ми допадаше и тези хора, хулейки това което е било до 1989 година, се подиграха и с моя труд, и с труда на цялото поколение като мен. Ние може да не сме били комунисти, но ние работехме съвестно и бяхме патриоти. И България в онова време преживя един доста интересен период, който аз наричам Българският Великден на Двадесети век.

А СДС стана партия след приватизирането му от Иван Костов.

-Изминаха 30 години от така наречения Преход. Действително ли се промениха нещата или се извърши т.нар. подмяна?

- Е, то се очакваше да стане подмяна, защото връзките и контактите със западни фирми и западни политици бяха в ръцете на тези, които предахоха властта на новите демократи. Но че нашият преход е погрешен,

мисля, че всички са наясно, защото не може за 30 години да се въртиш на едно място.

За първите 30 години след 1944 година, когато България излезе от Втората световна война, ние открихме АЕЦ. Имахме атомна енергетика! А това означава да имаш специалисти със средно оразование, които да строят, инженерен състав, учени и всичко останало. Ние бяхме постигнали едно завидно ниво. Въпреки тоталитарната система! И въпреки безмислените команди, които понякога даваха членове на правителството.

А сега? Сега не достигат пари за образование, медицина, полиция, защото не произвеждаме. Ние правим дреболии. Което е хубаво, ако имаш и нещо по-съществено като машиностроене, енергетика... Вместо това ние се поддадохме на натиска, затворихме четирите атомни блока, от които два не бяха за затваряне и прекъснахме търговските си връзки с най-големите си партньри - страните от бившия Съветски съюз и Близкия изток.

-Да поговорим за една интересна фигура, тази на Джордж Сорос. Разкажете за срещите си с милиардера.

-С милиардера аз имам три-четири срещи. Първата беше тук, в резиденцията на американския посланик, когато се запознахме и може би съм му станал симпатичен. Втората беше в Ню Йорк, бяхме поканени на вечеря с дъщеря ми при него. Тогава той замисли аз да поема фондацията „Отворено общество“, а Георги Прохаски да стане програмен директор.

Но аз бях избран във Великото народно събрание за друго – да правя новата конституция. Заявих на Прохаски нека да продължи той да си бъде изпълнителен директор, пък аз известно време ще бъда програмен. Така че аз бях програмен директор няма и 8 месеца.

-Кога беше създаден българският клон на фондация „Отворено общество“ и как работеше държавата с нея?

-Фондация „Отворено общество“ в България се създаде през 1990 г. и аз лично участвах в подписването на договора между филантропа Сорос и мисля, че Пирински беше от страна на правителството. Пирински и Луканов се бяха съгласили тази фондация да развива дейност. Като условието беше срещу 1 долар, вложен от Сорос, България да дава 3 лева. Изведнъж фондация „Отворено общество“ стана по-добре отколкото някои български министерства.

Той направи програми за писатели, за адвокати и други „без граници“, раздаваше пари наляво и надясно.

Но освен филантропската си дейност, Сорос създаваше паралелни структури. Примерно, структури в правното пространство по-силни от Министерство на правосъдието. В културата, по-силни от Министерство на културата, тъй като са по-имотни и могат да зарибяват повече български интелектуалци.

После се създадоха Институт за пазарна икономика, Институт за изследване на демокрацията, Институт за междуетнически взаимоотношения и т.н. Може до десетина да ги изброим като всичките те се захранват от бюджета на „Отворено общество“.

-Как постъпваха средствата във фондацията и за какви проекти се харчеха парите?

- Сорос може да е милиардер, но той не е разточителен и искаше точно отчитане на всеки долар. И всяка година имаше много подробен финансов отчет за какво се харчи. Така че нямаше как да се крадне. Можеше само да се получи и да се отчете.

Аз лично съм получил като програмен директор за 8 месеца по 200 долара, общо 1600 долара. Това ми е целият приход от фондация „Отворено общество“. Но мисля, че съм си ги заслужил, тъй като вършех известна работа.

-Сорос се превърна в почти митична фитура. Има най-различни версии за влиянието му в Източна Европа. Наистина ли милиардерът има механизми за сериозно влияние?

-Това е механизмът за сериозно влияние. Лансираш идеята за отворено общество. Тя е неолиберална идея, почерпена от трудовете на Карл Попър, неговият учител, така да се каже. И по-нататък частната инициатива дава възможност за реализиране на най-различни проекти. Но за сметка на това губят държавните институции. Т.е. създават се нови институции, много мощни финансово. И затова хора като Орбан и Путин напоследък видяха, че ако се продължава така, почват да се разяждат устоите на съответното правителство и затова въведоха някои ограничения, които не са приятни за Сорос. Но пък ще запазят унгарската, респективно руската самостоятеност.

-Истина ли са слуховете, че Сорос е играл на валутния пазар в края на 1996 г., доларът достига 3000 лева и пада правителството на Виденов?

-Истина е, не мога да кажа с точно колко е играл. Но във всички случаи сумата в сравнение с неговите други спекулации е мизерна, от порядъка на 100 милиона или по-малко от 100 милиона... Как го направиха този трик, също не мога да кажа...Вече доста се отдалечиха тези времена.

-Означава ли това, че той може и да сваля правителства?

-Може! Аз даже съм написал една статия, че той може да свали всяко правителство стига да направи такава валутна спекулация, че да разстрои националната валута. Това го пробва на няколко пъти – с Англия, с Малайзия, опита се в Русия да го направи. Трудно се рита срещу този ръжен, който той може да извади и да наложи напослушни за неолибералната парадигма правителства. Така че трябва много внимателно да се пипа, когато се общува със Сорос.

Аз не бих казал, че той е изцяло отрицателна фигура, тъй като е помогнал и на много правителства и на много фондации от Източна Европа.

Но неговата крайна цел, знаете каква е, лека-полека заличаване на националните държави и даване на превес на транснационалните корпорации. Наднационални правителства да определят бъдещето на света.

-До какво доведе извършената привативация по време на Прехода?

-Разрухата започна преди приватизацията на промишлеността. Започна с разбиването на едрото селско стопанство в България. Вие знаете, че едно време имаше ТКЗС, аграрни комплекси, които произвеждаха огромни количества плодове, зеленчуци и зърнени храни. Слушах наскоро заместник министър на земеделието, който твърди, че 70-80% от продовете и зеленчуците сега са внос. При това нерегулиран внос, при който се убива българският производител. Ние напремето бяхме големи производители на домати, на тютюн, грозде. Французите купуваха от нас вино да си оправят техните калпави вина. Българските домати бяха известни по цяла Европа, да не говорим за Русия. Всичко това беше погребано.

След което вече дойде ред на промишлеността. Но може ли да има пазарна икономика без пазари?! Става оксиморон. Нашите умишлено се отстраниха от руските пазари, от пазарите в Близкия Изток.

Имаше заводи, в чиито дворове стояха чисто нови машини. Всичко това изчезна по Гърция и по Турция. Някои се облагодетелстваха. Други пък затваряха предприятието и моментално го нарязваха на скрап както е Полимери, примерно на Баневи. Нарязват на скрап уникални съоръжения, които вече не могат да бъдат направени.

А заводите закъсаха и заради това, че попаднаха в неумели ръце. Част от тях, които можеха да произвеждат, директно фалираха.

Попаднаха в ръцете на най-различни младореформатори. Повечето от тях са наследници, деца или роднини на бивши комунистически величия. Има и много хора от СДС, които също се облажиха навреме и взеха каквото можаха. Любо Пъпката например, успя да бръкне в общинската банка и сега се подвизава някъде във Франция, доколкото знам. Евгени Бакърджиев...

Аз изпитвам към тези хора непоносимост. Никога не съм говорил нито с Евгени Бакърджиев, нито с Иван Костов. Просто формално сме били известно време в един и същ Съюз на демократичните сили.

-Защо изпитвате непоносимост към Иван Костов?

-Иван Костов по начало е голяма грешка и беда, която нашето семейство поднесе на българския народ. Той не беше предвиден изобщо за народен представител. Но този, който беше предвиден, един доктор, почина само месец преди изборите. И тогава Костов беше включен на негово място.

След което в НС той отприщи своята антикомунистическа реч. И така опротивя на народните представители, че когато се гласува първото правителство на Димитър Попов (тогава поименно гласувахме за всеки министър), за Иван Костов бяха 164 „за“ и 162 „против“.

Тогава попитах моя брат Пирин Воденичаров: абе, ти, гласува ли за Костов? Той каза: гласувах, нали е от „Екогласност“...

И благодарение на тази грешка на моя брат, Иван Костов стана министър на финансите. Хората започнаха да влизат с куфарчета в министерството, да излизат без куфарчета. След което настъпи моментът на приватизацията, при което вече не се знае какви пари са постъпили в

неговите сметки. Това е една изключително зловредна личност. И за съжаление, ние сме виновни за това, че неудържимият възход на Иван Костов става факт.

Иван Костов не е глупак. Лошото е, че когато такъв човек, който не е глупак, започне да прави мръсотии, той може да навреди на цял народ. Както и направи.

И виждате, че неолиберализмът в България не работи, защото социалното неравенство се увеличава. Това, което имахме - солидарност, равнопоставеност, се изтри. Започна властта на парите, властта на мамона..

Емил Костадинов , областен управител на Перник
21:24 | 02 Декември 2020 г.

Областният управител на Перник е с COVID-19

21:24 | 02 Декември 2020 г.
Областният управител на Перник и лидер на областната структура на ГЕРБ Емил Костадинов е заразен с коронавирус, информира БГНЕС. &nbs...
Захариева
21:05 | 02 Декември 2020 г.

Екатерина Захариева: България остава ангажирана в ...

21:05 | 02 Декември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион по време на...
Денят на живо с Наделина Анева
21:00 | 02 Декември 2020 г.

Проф. Тодор Кантарджиев: От 14 ноември заболяемост...

21:00 | 02 Декември 2020 г.
"Планове и стратегии срещу бедствия, епидемии, пандемии се правят от много години в България и е естествено за държавата да се грижи...
Хиляди домакинства останаха без ток! Вятърът скъса десетки проводници
20:53 | 02 Декември 2020 г.

БФИЕК алармира отговорни институции за "екстремни ...

20:53 | 02 Декември 2020 г.
Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) алармира за "екстремни ценови равнища" на Българската нез...
линейка
20:19 | 02 Декември 2020 г.

Общинската аварийна дирекция получи линейка за пол...

20:19 | 02 Декември 2020 г.
Нова линейка за временно ползване през извънредната епидемична обстановка получи Общинската аварийна дирекция в столицата. Специализирани...
COVID
20:13 | 02 Декември 2020 г.

Задължителна карантина за българи, пристигащи в Ав...

20:13 | 02 Декември 2020 г.
Австрия въвежда задължителна 10-дневна карантина за пристигащите от България. Това се налага, тъй като страната ни се води рискова зона. ...

гледай на живо

02.12.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини