Боян Магдалинчев: Иван Гешев е амбициозен и решителен човек, ще държи да изпълни поетите ангажименти (ВИДЕО)

Конституцията предвижда едни и същи условия и за избора, и за предсрочно прекратяване мандата на т. нар. трима големи, припомни юристът

Източник: Канал 3

Иван Гешев е амбициозен човек, той е решителен човек, доколкото го познавам от ВСС и срещите с него при изслушването. Мисля, че ще държи да изпълни ангажиментите, които е поел. Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС).
 
Той подкрепи внесения пред Конституционния съд текст за НПК и Закона за съдебната власт. "След като е внесено в КС добре би било да се чуе становището на единствения компетентен орган за съответствие на закона спрямо Конституцията", заяви юристът. 
 
 
По мнението на Боян Магдалинчев, обаче, дебатите напоследък се отклоняват и надскачат темата дали са големи правомощията на главния прокурор. "Нещата станаха много по-различни в сравнение с откъдето тръгнаха", констатира Боян Магдалинчев. "Проблемът тръгна от разговорите за големите правомощия на главния прокурор, а забелязвам напоследък, че нещата вече надскачат темата доста напред и дори се говори за преструктурирането на Висшия съдебен съвет.
 
Точно това ми прави впечатление - че тръгнахме от правомощията на главния прокурор и кой да контролира главния прокурор. А в Конституцията са разписани правомощията и никой не може да осъществява контрол. Въпросът е как да се разследва евентуално главния прокурор, ако той е извършил престъпление", изтъкна Боян Магдалинчев, за когото изразът "кой да контролира главния прокурор" не е подходящ.
 
"Нещата не са толкова случайни, но изведнъж леко ги надскочихме, като че някак си се завъртя становището на Венецианската комисия за "тримата големи" в съдебната система. При нас Конституцията в т. 129 ал. 3 са предвидени едни и същи условия в 5 точки и за предсрочно прекратяване, и за избора на тримата големи (главния прокурор, председателите на ВАС и на ВКС - бел. ред.)", посочи представляващият ВСС.
 
Той припомни, че Венецианската комисия, чиито препоръки бяха поискани, "има консултативни функции". "И в конкретния случай по другия проект предложи разрешения, които далеч надхвърлян нейните правомощия. Едно от тях е примерно да се създаде ВСС на съдиите и ВСС на прокурорите и следователите. Това надскача разпоредбите на действащата Конституция в момента и ни тласка в друга посока - към нова Конституция, което е в компетенцията на Велико Народно събрание", наблегна Боян Магдалинчев.
 
По думите му в началото на 2017 г. предишният ВСС е определил двете колегии - съдийска и прокурорска, да имат много голяма независимост в основните въпроси, особено в кадровите. "И сега Венецианската комисия казва, че не било редно главният прокурор да се предлага само от прокурорите. Но нали идеята беше прокурорите да предлагат прокурорите, а съдийската комисия - съдиите?
 
Прокуратурата няма никакъв контакт във ВАС и във ВКС, а сега Венецианската комисия препоръчва повече да бъдат съдиите, които предлагат главния прокурор, и да има по-малко мнозинство за главния прокурор - препоръката е да се намери мнозинството, което да може да отстрани главния прокурор - не 17 гласа, както сега, а много по-малко. Но ако кажем да стане аналогично и по отношение на другите двама големи, то не, няма такова предложение."
 
Боян Магдалинчев взе отношение и по споровете дали прокуратурата да излезе от съдебната система и да премине към изпълнителната власт. "Ние с Конституцията от 1990 г. сме възприели независимостта на съдебната власт, поради тази причина прокуратурата е в съдебната власт, като се предполага, че когато съдебната власт избира и назначава тези тримата големи и останалите магистрати, независимостта ще бъде далеч по-голяма.
 
В Австрия президентът назначава главния прокурор по мнение на министъра на правосъдието. В Белгия кралят назначава главния прокурор по предложение на правосъдния министър. В САЩ знаете как е - министърът на правосъдието е и главен прокурор.
 
Както се вижда в други случаи министърът на правосъдието предлага, а президентът назначава. При нас основният аргумент, е че прокуратурата е централизирана и властта на главния прокурор е голяма. В Конституцията е разписано, че прокуратурата извършва разследването и главният прокурор осъществява методическо ръководство над прокурорите.
 
Но главният прокурор, ако си спомните, има решения в КС, в които се казва, че НС не може да задължава главния прокурор да докладва по конкретно дело, но той представя своя доклад по много въпроси и Народното събрание може да го изслушва - предвидено е в Закона за съдебната власт", изброи Боян Магдалинчев.
 
Цялото интервю с Боян Магдалинчев в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

 

17:04 | 16 Юли 2020 г.

Окончателно! Оправдаха Мишо Вандала за убийството ...

17:04 | 16 Юли 2020 г.
Върховният касационен съд (ВКС) оправда Михаил Туцов-Мишо Вандала за убийството на Красимир Гочев-Шмид. Той бе разстрелян с 6 изстре...
16:50 | 16 Юли 2020 г.

Данъчните поемат контрола над хазарта, 10% от прих...

16:50 | 16 Юли 2020 г.
Комисията по бюджет и финанси на парламента прие и на второ четене промените в Закона за хазарта, предложени от ГЕРБ.   Зако...
12,2 млн. евро в помощ на малки и средни фирми в пограничните райони на България и Гърция
16:29 | 16 Юли 2020 г.

12,2 млн. евро в помощ на малки и средни фирми в п...

16:29 | 16 Юли 2020 г.
Над 12,2 млн. евро ще бъдат предоставени за развитие на малките и средни предприятия по пилотна мярка в пограничните райони на България и...
Полицаите от Гоце Делчев поемат щафетата на протестите за по-високи заплати
16:27 | 16 Юли 2020 г.

Полицаите, проверявани за употребена сила при прот...

16:27 | 16 Юли 2020 г.
Установени са полицейските служители, за които се води разследване за употреба на физическа сила по време на антиправителствените протест...
16:21 | 16 Юли 2020 г.

НАП проверява медицинските лаборатории

16:21 | 16 Юли 2020 г.
Инспектори на НАП започват поредица от открити наблюдения и контролни покупки в лицензираните медицински лаборатории, които извършват тес...
16:00 | 16 Юли 2020 г.

Одисей Спасов: Има голям риск от фалити в туристич...

16:00 | 16 Юли 2020 г.
Туристическият бранш е изправен пред сериозна криза. Има голям риск от фалити и той се увеличава всеки божи ден, след като няма подкрепа ...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини