Хамид Хамид: Да има контрольор и на премиера, и на президента, и на председателя на ВКС (ВИДЕО)

Популизмът и национализмът в политиката отнеха на хората демокрацията, каза още той

Хамид Хамид
Източник: Канал 3

"Г-н Доган задълбочено анализира докъде достигнахме с демократичните промени. За съжаление в последните години доста отстъпление на демократическите процеси, не сме в правилната посока, въртим се в кръг и се лутаме. Не развиваме тези процеси.  Променят се правата, които търсят гражданите". С тези думи започна участието си в предаването "Офанзива" с Любо Огнянов зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.
 
"Няма нищо общо между г-н Доган и консултациите при президента Радев. При нас става дума за промяна на политическия модел докато консултациите при държавния глава са опит да се отговори на нагласите на част от неправителствения сектор за промени в съдебната система.
Не мисля, че изваждането на прокуратурата не може да промени политическия модел или да доразвие демокрацията в страната. Обществото трябва да се върне в демократичните устои. Властта упражнява властта заради самата власт, стреми се да остане на власт по всякакъв начин. Няма визия как да помогне на хората, така се отдалечава от хората, обществото реагира. Властта не може да се управлява в името на самата власт, а в името на хората", коментира той.
 
 
"Управлението с настоящата демокрация – парламентарното е най-справедлив и най-удачен. Президентските републики са рядкост, обикновено в по-големи и мощни държави със силни икономики. Слаби актьори бяха цялата политическа класа. Те се лутаха като в транс ден да мине друг да дойде без ясна визия и постигане на ясни приоритети за догонване на държавите от Европа. Това постоянно хвалене как сме постигнали успехи не се споделя от хората", сподели Хамид.
 
"Има задкулисно съглашателство, което намери израз в закона за държавния бюджет по въпроса със субсидиите. Противоположни по идеология партии намериха начин да се обединят за собствените си пари, а не заради хората. Националистите, които внесоха предложение за 8 лв. партийна субсидия кумуват на задкулисието. Съгласието на БСП беше грозно", заяви той.
 
"Приветстваме готовността за дебат. Самите средства как се разходват останаха в тайна за обществото. За какво са нужни средствата на партийните хората не знаят. Те виждат само как се издържат телевизии, трупат депозити. Трябва да се обясни на обществото за какво са необходими и как най-добре да бъдат финансирани партиите.
Преходът донесе свобода и плурализъм. Той донесе права и свободи, които с времето се развиха. Трябва да видим исканията на хората, защото правата им също се развиват. Не са същите като преди 30 години. Нуждите на хората са по-различни. Много идеи не се доразвиха, а се изкривиха. Икономиката не тръгна в желаната посока. Правата на хората бяха ограничени. Изкриви се най-много навлизането на популизма и национализма в политиката, това отне на хората демокрацията", сподели още Хамид Хамид.
 
"Не мисля, че мнозинството в парламента го има вече, камо ли то да е стабилно. Няма алтернатива, няма приоритети, няма съгласие по основни трасета, по които да се движи държавата. Ще продължим да се лутаме в мрак и в транс още една година. Има отстъпление от демократичния процес при изборите. Срастването на една партия с държавата навява мрачни спомени отпреди 30 години. Използването в държавния процес на държавните структури силово чрез заплаха или облаги да променят нагласата на избирателя е сериозно отстъпление", допълни той.
 
"Напрежението между министерски съвет и президент излезе извън нормалните взаимоотношения, изостри се тона, появиха се лични нападки, това ще се задълбочи. Не мисля, че са нужни промени в мястото на прокуратурата, тя трябва а е в независимата съдебна система, при всяко друго положение тя би била зависима от парламент.  Това цели опити да бъде овладявана прокуратурата. Две са групите, които го искат – зелено-либералната розова извънпарламентарна формация и едни обвиняеми или подсъдими олигарси. Те се крият с дебели мустаци в Белград, други демонстрират своите червени бузки по приемите, но се чува, че вложили сериозни средства срещу българската прокуратура.  Целта е да се подчини главния прокурор на някакви други цели,а не на закона. Този модел с контрольор е много опасен за държавата. Зависим главен прокурор е опасен за обществото, да има контрольор на премиера, на президента, на председателя на ВКС", сподели още Хамид.
 

Гостите на \
12:50 | 29 Ноември 2020 г.

Сачева: Не очакваме безработицата до края на 2020-...

12:50 | 29 Ноември 2020 г.
Безработицата намалява от 9% през май на 6,9% през октомври, заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цити...
Зоран Заев
12:31 | 29 Ноември 2020 г.

САЩ с открита подкрепа за Заев

12:31 | 29 Ноември 2020 г.
Насърчаваме вас и държавите-членки на Европейския съюз да продължите да търсите решение на двустранни въпроси извън процеса на интеграция...
Киото
12:28 | 29 Ноември 2020 г.

Пандемията предизвика скок в броя на самоубийстват...

12:28 | 29 Ноември 2020 г.
В пандемията от COVID-19 броят на самоубийствата сред японските жени е скочил с 83% през октомври 2020 г. в сравнение със същия месец на ...
Лято
12:18 | 29 Ноември 2020 г.

Сидни регистрира най-горещата ноемврийска нощ

12:18 | 29 Ноември 2020 г.
Сидни записа най-горещата ноемврийска нощ, тъй като най-големият град в Австралия страда от гореща вълна през уикенда, при която дневните...
12:05 | 29 Ноември 2020 г.

По-евтина вода в половин България догодина

12:05 | 29 Ноември 2020 г.
Водата ще поевтинее в 17 области в страната от 1 януари догодина, научихме от „Монитор“. Причината е, че местните ВиК дру...
Емигранти
11:41 | 29 Ноември 2020 г.

Френски кораб извади 45 мигранти от Ламанша

11:41 | 29 Ноември 2020 г.
Четиридесет и пет мигранти, включително бременна жена и деца, бяха спасени в Ламанша, след като импровизираната им лодка се оказа „...

гледай на живо

29.11.2020
 • в момента
  Парчета от реалността
 • 13:15
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини