Емил Георгиев: Трябваше ни промяна с човешко лице

Разбиването на българската икономика започна от Иван Костов

Емил Георгиев
Източник: Канал 3

Във филма на Канал 3 „Скелетът на демокрацията“ показахме историята на Прехода. Три десетилетия по-късно се върнахме назад в годините, за да припомним за политическата и икономическата промяна.

От къде тръгнахме и през какво минахме разказаха д-р Петър Берон, Ивайло Трифонов, Александър Каракачанов, проф. Димитър Луджев, Румен Воденичаров, Нешка Робева, Емил Георгиев и д-р Трифон Цветков.

Kanal3.bg ще публикува пълните интервюта, части от които са използвани във филма „Скелетът на демокрацията“.

 

Емил Георгиев е роден на 14 юни 1951 г. в село Кутово, община Видин. Завършва Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив. Специализирал е защита правата на потребителите в Австрия и Англия.

Участва в учредяването на политическия клуб „Екогласност“ през пролетта на 1990 година. Председател е на партията.

Четири мандата е общински съветник в Хасково, един мандат е председател на общинския съвет. Народен представител от „Коалиция за България“ в 42-то НС

Председател е на Федерацията на потребителите в България.

-Г-н Георгиев, „Екогласност“е сред създателите на СДС. Как се приобщихте към тази идея.

-Независимото сдружение „Екогласност“ беше наследник на Комитета за екологична защита на Русе. Аз създадох сдружение „Екогласност“ в Хасково през 1990 г. и участвах в основаването на партията през април същата година. А от 1995-а съм непрекъснато в ръководството. И аз като хората от моето поколение бяхме впечатлени от това, което „Екогласност“ правеше, защото то се разчу из цялата страна. Знаехме и за Русенския комитет. Едни изключителни хора, прекрасни. Разбира се, над всички се извисяваше Петър Слабаков. Голям български артист и невероятно обаятелна личност. Това бяха хора, които предадоха енергията си и на нас. Сега се сещам за това време с носталгия. Но и с огромно разочарование.

-От какво се разочаровахте?

-Моето поколение и не само моето поколение тогава мечтаехме за промяна с човешко лице. Не искахме да има вълчо време с вълчо разграбване на труда на милиони достойни хора. За съжаление, точно това се получи. И от днешна гледна точка, от една страна имам носталгия в

личен план заради младостта, а от друга страна - разочарование заради излъганите надежди.

Ние от „Екогласност“ сме бялата лястовица на промяната, защото хората в страната знаеха какво се прави. Всичките прояви, особено около „Кристал“ на 25-и 26-и октомври 1989 година, са дело на моите съмишленици. Тогава се събира една подписка, която трябваше да се връчи на участниците в европейска среща по опазването на околната среда. И кулминацията са събитията около „Кристал“ и шествието, което се провежда на 3 ноември. Всичко това катализира енергията на обществото.

-Разкажете за романтичното начало на СДС – как ви изглежда то от дистанцията на времето.

- Сдружение „Екогласност“ е основано на 11 април 1889 г. Подават молба за регистрация в Софийски градски съд, но им отказват. И регистрацията идва чак, доколкото си спомням, на 11 декември. А преди това, на 7 декември се основава Съюзът на демократичните сили. Между първите е и „Екогласност“. После е превратът в Политбюро.

В никакъв случай обаче не може да се каже, че „Екогласност“ е свалила Тодор Живков. Ако някой твърди подобно нещо, значи се заблуждава. Режимът на Живков беше свален от неговите хора – от Луканов, от Младенов, за да съхранят преди всички себе си. Това е истината. Но дисидентското движение тогава, по-малко или повече, активираха процеса. Дали го активираха с един месец или с една година, трудно може да се каже. Но е факт, че ерозира управлението на Тодор Живков. Това са паметни събития. За съжаление, ние бяхме и първите, които напуснахме СДС.

-Защо?

-Защото не бяхме доволни от поведението на върхушката на СДС. Хората около Иван Костов и Филип Димитров започнаха едни компроматни игри срещу Петър Берон, което не им правеше чест. Но все едно се случи. А Берон е достоен човек! Направиха го само и само СДС да бъде овладян от Иван Костов.

Д-р Петър Дертлиев, светла му памет, за да успокои положението, предложи Филип Димитров. Впоследствие аз съм имал възможност да разговарям с него. Този изключително достоен човек със сълзи на очите казваше „Аз сбърках много.“

Тези хора, които преди преврата в БКП бяха „мамините синчета на властта“, за отрицателно време се пребоядисаха и станаха върли антикомунисти, бих казал пещерни антикомунисти.

Всъщност, първите сигнали се появиха, когато започна разправията дали да се подпише новата Конституция във Великото народно събрание. Ние от „Екогласност“ имахме доста депутати, 17 доколкото си спомням. И нашите момчета взеха решение, че трябва да се подпише Конституцията, защото е въпрос и на национална отговорност. Това е дълг към страната. Спомням си един момент, който е много показателен пример за достойнство. Пирин Воденичаров, светла му памет, го донесоха на носилка в залата на Народното събрание. И буквално на система, с последни сили подписа Конституцията. И непосредствено след това той, за съжаление, почина...

Опитаха се да разбият „Екогласност“, но естествено не можаха.

-Кои се опитаха?

-Хората около Иван Костов и Филип Димитров. За съжаление, разбиха Зелената партия. Тогава се появи това недоразумение Консервативна екологична партия. И ние решихме да напуснем, оттам-натам започна падението на СДС

- След три десетилетия сега България е една от най-бедните страни в ЕС. В същото време у нас има хора с огромни богатства, придобити по времето на голямата призатизация, която се случи при управлението на Иван Костов. Всичко това целенасочено ли беше извършено или е резултат от недооценка на ситуацията и случайни грешки?

-Всичко беше целенасочено. Питали са ме от къде идва името „Агнешки главички“. Това е кръгът около Иван Костов и най-вече около Никола Николов, председател на Икономическата комисия на парламента по времето, когато СДС беше взел цялата влас. Тези хора се събираха почти през ден само и само да начертаят стратегията за разбиването на икономиката на България.

Те буквално я обезкостиха, за да попадне в ръцете на такива като Прокопиев, примерно. Виждате какво се получи след това: страна с много бедни, с разбита икономика.

-По времето на Иван Костов бяха продадени основни предприятия с цел да бъде променена собствеността от държавна в частна.

-Но нали си спомняте, че комбинатът „Кремиковци“ беше продаден за 1 долар. Само заради това си деяние този човек трябва постоянно да лежи в затвора. Да не говорим за договора с американските централи Марица Изток 1 и Марица Изток 3. А българският потребител на електроенергия продължава да плаща за тези „мъдри“ решения на Иван Костов.

Няма как да забравя и „Каолин“, защото за мен това е голяма болка. Аз водих дълга битка с Прокопиев и я спечелих с цената на огромни усилия. Той е първият пример за олигархия, за брутална олигархия.

На безценица дадоха „Каолин“ на Прокопиев. Предприятието, струвайки към 35 млн. долара със запаси за над 5 млрд. долара, го продадоха за 72 хиляди лева, голяма част с компесаторни записи. Това е един пример за съзнателно унищожаване на икономиката. Истината е, че убиването на българската икономика започна точно от Иван Костов.

Но не може да се върне времето назад...

- Някои от олигарсите днес са обвиняеми. Как мислите, след толкова години възможно ли е да има възмездие или, както се казва, мачът е свирен вече?

-Въобще не искам да си помисля, че мачът е свирен. Може би ние допуснахме една много голяма грешка. Мнозина помнят как един милион българи излязоха на улицата преди 30 години. Те излязоха най-вече заради „Екогласност“.

Голямата ни грешка беше, че не тръгнахме сами да правим тази промяна в обществото. Но промяна с човешко лице. Защото пещерният антикомунизъм отвращава. Това е симптом за политическа олигофрения.

Нашата идея е за екологична чистота не само в околната среда, а и в защита на хората.

14:07 | 11 Юли 2020 г.

Борисов и Маринов поискаха оставката на директора ...

14:07 | 11 Юли 2020 г.
"Ще поискам оставката на директора ОД на МВР Бургас Радослав Сотиров. Очаквам довечера да има провокации Той обясни, че току-що се в...
протестиращи
13:56 | 11 Юли 2020 г.

Активистите на ДПС посрещнаха плажуващите на "Росе...

13:56 | 11 Юли 2020 г.
Активистите на ДПС посрещнаха протестиращите "плажуващи" с химна на Република България, съобщи DarikNews.   Младе...
Бойко Борисов
13:53 | 11 Юли 2020 г.

Премиерът Бойко Борисов настоява да бъде свалена о...

13:53 | 11 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов настоява главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да гласуват „за“ свалянето на охраната на о...
13:45 | 11 Юли 2020 г.

Ивайло Иванов: Имахме информация, че ще има платен...

13:45 | 11 Юли 2020 г.
Всичко беше предварително подготвено, ние имахме информация, че ще има платени хора от футболните агитки. Няма да влизам в подробности от...
13:16 | 11 Юли 2020 г.

24 пациенти с коронавирус се лекуват в болницата в...

13:16 | 11 Юли 2020 г.
24 пациенти с коронавирус се лекуват в болницата в Шумен. Състоянието им е срдено тежко, до тежко, стабилно. Пациентите са на възраст меж...
12:51 | 11 Юли 2020 г.

Започва набирането на проекти по програмата за зае...

12:51 | 11 Юли 2020 г.
Агенцията за хората с увреждания започва да набира проекти по Националната програма за заетост на хората с увреждания от 13.07.2020 г. Ос...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Икономика и бизнес
 • 14:45
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  "Патарински LIVE" - избрано